S’han organitzat activitats de descoberta del territori a Abrera, Begues, Gavà, Sant Boi i Viladecans

[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]A[/dropcap]quest divendres comença la Setmana Europea de la Custòdia del Territori, una campanya ciutadana que promou activitats arreu del territori per donar a conèixer la importància de tenir cura de la terra i els seus valors naturals, culturals i paisatgístics.

Enguany és la primera vegada que se celebra a nivell europeu, però serà la 5a edició als Països Catalans, on se celebra cada dos anys.

Al Baix Llobregat hi ha 5 municipis que s’han implicat en la campanya, organitzant activitats per sensibilitzar a la població sobre la importància de vetllar per la conservació i bona gestió del nostre patrimoni natural, rural i urbà.

Descoberta d’un corredor biològic a Abrera

A Abrera, el dissabte 29 de setembre al matí, es realitzarà una descoberta de la riera del Morral del Molí. La caminada, organitzada per l’Associació Naturalista d’Abrera (ANDA) consistirà en una caminada per la riera del Morral del Molí des d’aprop de l’aiguabarreig amb el riu Llobregat fins al punt on conflueixen la riera de Sant Jaume i la riera de Gaià, un corredor biològic de gran importància. La tornada al punt de partida es farà seguint la carena de la Serra d’en Ribes, travessant diversos barris d’Abrera, sempre amb vistes a la riera.

S’aprofitarà l’excursió per fer la inspecció semestral del Projecte Rius, que vol estimular la sensibilització de la població envers la conservació i millora dels nostres rius. Per això, totes les persones participants en la caminada hi podran participar activament.

Passejada pel Parc del Garraf a Begues

El diumenge 30 de setembre, d’11h a 14h, se celebrarà la passejada “A les Agulles des de Begues” per descobrir el Parc Garraf. Sortint des de l’Ajuntament del municipi es farà una caminada de 4 km, de dificultat mitjana, amb només un petit tram que requereix esforç al final. Es tracta d’una activitat destinada a tot tipus de públic que permetrà als participants descobrir el Garraf vermell i el paisatge deltaic.

El preu de l’activitat és de 3€ per als adults i de 2€ per als infants d’entre 6 i 12 anys. Per participar-hi cal reservar plaça trucant a l’Escola de Natura Can Grau (ACCC-FCE) al telèfon 934.747.474 o bé enviant un correu electrònic a pjimenez@esplai.org.

A més, Begues marcarà l’inici del programa “Viu el Parc”, organitzat per Parc del Garraf, Parc d’Olèrdola i Parc del Foix, amb la celebració, el diumenge 30 de setembre al matí, de la Fira d’Artesans dels Parcs Naturals i el mercat “El Parc a taula”, en el marc de la V Fira d’Entitats del municipi. Durant tot el dia el Passeig de l’Esglèsia acollirà tallers de fang, de maquillatge, de reciclatge i música itinerant amb La Republi-k de l’Avern.

Visita guiada al castell d’Eramprunyà de Gavà

El diumenge al matí, el Parc del Garraf també ga organitzat una altra activitat a Gavà. Es tracta d’una visita guiada al castell d’Eramprunyà, sortint de l’ermita de Bruguers. Donat que les obres de restauració del castell ja s’han iniciat, l’accés està restringit. Per això, aquesta visita guiada, a càrrec dels voluntaris de la Unió Muntanyenca Eramprunyà, ofereix l’oportunitat de conèixer aquest important enclavament històric i paisatgístic.

Les places són limitades i les reserves es faran segons l’ordre d’inscripció. Per a fer la reserva cal contactar amb el Museu de Gavà trucant al telèfon 932.639.610 o bé enviant un correu electrònic a museu@gava.cat.

Descoberta del Delta a Sant Boi

Per als qui vulguin conèixer millor la riquesa del Delta del Llobregat, la secció de Sant Boi d’Òmnium Cultural ha organitzat dues sortides el diumenge 30 de setembre al matí. L’activitat “Un paisatge unit al riu” sortirà a les 9h de l’estació de FGC del municipi i consistirà en una visita guiada per La Marina, un paisatge unit a l’agricultura i a l’aigua. La caminada permetrà als participants veure el sistema de canals de reg, un dic construït entre els segles XVI-XVII que servia per a protegir-se de les avingudes d’aigua del Riu Llobregat i s’explicarà l’agricultura i l’organització del territori del Delta.

El diumenge següent, 7 d’octubre, i sortint de la Cooperativa Agrària Santboiana, Òmnium ha organitzat una altra activitat sota el títol “Les Basses de Can Dimoni i l’entorn agrícola”. Es tracta d’una visita guiada a La Marina amb una parada a les Basses de Can Dimoni, on s’explicarà als assistents com es van formar, destacant la seva vegetació unida a l’aigua i la seva biodiversitat. Durant el recorregut també es veuran algunes de les Masies de Marina i s’explicarà la seva organització dins l’entorn agrícola del Delta i el patrimoni que representen.

Per participar en alguna de les caminades cal enviar un correu electrònic a baixllobregat@omnium.cat.

Voluntariat i descoberta del Delta a Viladecans

El dissabte al matí AccioNatura demana la implicació voluntària de tothom per contribuir a la renaturalització de la pineda del Remolar,  participant en accions de neteja i d’extracció d’espècies exòtiques en el marc del programa “Platges, voluntariat i custòdia” de Fundación Biodiversidad. El punt de trobada és l’antic parking del càmping Toro Bravo a les 10h i per participar cal enviar un correu electrònic a info@accionatura.org.

En el Marc del Dia Mundial dels Ocells, l’Ajuntament de Vildecans ha organitzat una visita guiada el diumenge 7 d’octubre, darrer dia de la Setmana Europea de la Custòdia del Territori, a la reserva natural Remolar – Filipines durant tot el matí. Aquell mateix dia, la Fundació Privada Sigea ofereix una descoberta dels espais naturals del Delta del Llobregat en bici durant el matí. L’excursió sortirà de l’Espai Agroambiental Delta del Llobregat (Passatge Llevant, 9) i per a participar cal enviar un correu electrònic a reserves@fundaciosigea.org.

Connecta’t amb la natura

Des del web de la Setmana Europea de la Custòdia del Territori animen a tothom a posar-se una samarreta verda per anar a treballar, a l’escola, al mercat, etc, el divendres 28 de setembre i a participar activament en els diferents actes que s’organitzen.

També continua obert el concurs de fotos al qual es pot participar registrant fotografies relacionades amb la natura en el web www.landlifeweek.eu o publicant-les a twitter amb el hashtag #connectanatura.

Es poden consultar totes les activitats de la Setmana Europea de la Custòdia del Territori al Baix Llobregat a l’agenda d’elBaix.cat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here