Deu municipis de la comarca participen activament en la celebració d’aquesta nova edició de les Jornades Europees del Patrimoni

[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]E[/dropcap]l cap de setmana del 28, 29 i 30 de setembre, 10 municipis del Baix LLobregat mostraran el millor del seu patrimoni a través de portes obertes, visites guiades i activitats de tota mena. Les Jornades Europees del Patrimoni volen apropar la ciutadania a la riquesa patrimonial del país i ajudar-la a descobrir llocs històrics, arquitectura monumental, jardins, arqueologia, patrimoni industrial o museus, entre moltes altres possibilitats.

Portes obertes en museus del Baix Llobregat

Durant tot el cap de setmana, el Museu Can Tinturé d’Esplugues de Llobregat obre les portes per mostrar la col·lecció de rajola de mostra de Salvador Miquel, que apropa el visitant a la història d’un objecte quotidià, la rajola, que amb el pas del temps ha esdevingut peça de museu. El Museu Can Tinturé obrirà les seves portes el divendres 28, dissabte 29 i diumenge 30 de setembre en horari de matí (de 10 a 14h) i el dissabte també per la tarda (de 16.30 a 20h).

D’altra banda, el Parc Arqueològic Mines de Gavà també celebrarà una jornada de portes obertes el diumenge 30 al matí, en horari de 10 a 14.30 h, per tal que els visitants puguin gaudir de franc del Parc Arqueològic coneguent les mines en galeria més antigues d’Europa.

Exposicions que posen de relleu el patrimoni comarcal

Durant tot el cap de setmana, es podrà visitar a Collbató l’exposició “Descobreix la ceràmica i la pedra seca de l’entorn de Montserrat”, que inclou peces ceràmiques des de la prehistòria fins a l’actualitat i altres peces del voltant recuperades per en Josep Matalonga “Ponis” i les mostres de diferents jaciments de l’entorn.L’exposició s’inagurarà amb una conferència que se celebrarà el divendres 28 a les 19h al Casinet de Collbató.

A Sant Boi, durant el cap de setmana diferents col·lectius d’artistes donaran la seva pròpia visió del patrimoni. Així, es podrà visitar a les Termes Romanes una exposició, una mostra de vídeo art a les Golfes de Can Barraquer i el dissabte al matí, als jardins de Cant Torrents, una mostra de pintura mural i música, i un taller per a nens i nenes.

Descoberta del patrimoni modernista del Baix Llobregat

Sant Feliu de Llobregat i Sant Joan Despí són dos municipis de la comarca amb una important empremta del pas del modernisme pel Baix Llobregat, que es podrà gaudir de forma excepcional durant aquest cap de setmana.

El dissabte i el diumenge a les 12h s’ofereix una visita guiada al Palau Falguera, que fou residència de pagesos, mercaders i nobles i lloc de visita de reis i reines. A la visita s’explicarà la història del Palau i de les famílies que el van construir i ampliar al llarg del temps: els Falguera, els Amat, els Carcer, els Vilallonga, així com la història i les llegendes de la carrossa del marquès de Castellbell.

A les 13h, tant dissabte com diumenge, es pot realitzar la ruta modernista per Sant Feliu, que comprèn més de 25 espais, entre els quals destaquen diverses cases del passeig Nadal, el carrer Joan Maragall o el passeig Bertrand, així com la plaça de l’Estació o el cementiri municipal, entre d’altres, fent que els visitants coneguin la història i els detalls del patrimoni modernista de la ciutat. La visita al Palau Falguera i la ruta modernista es poden fer combinades o per separat.

A Sant Joan Despí, el diumenge 30 de setembre d’11 a 13h, es realiza l'”Itinerari Modernista Jujol”, on els visitants poden descobrir i conèixer l’obra i la figura de l’arquitecte Josep Maria Jujol i la divulgació del patrimoni de la ciutat. La visita guiada inclou les obres de Can Negre i la Torre de la Creu, l’església parroquial i les façanes de la casa Serra Xaus, casa Rovira i casa Jujol i la porta del manyà Josep Oliver.

Visites i itineraris guiats per conèixer de primera mà el patrimoni local

El diumenge d’11 a 14h es realitzarà un itinerari pel patrimoni de Vallirana on es visitarà els molins fariners dels segles XVII i XIX de la masia-molí de Can Batlle; el museu del Centre Excursionista de Vallirana, on es poden veure troballes arqueològiques, eines i objectes del passat de la vila, i el museu i l’església de Sant Mateu on hi ha objectes històrics de la parròquia. Els participants rebran un fullet amb l’itinerari i a cada punt trobaran un responsable de l’edifici que els facilitarà informació de cada indret.

A les 11.30h es farà una visita guiada als molins fariners de la masia-molí de Can Batlle, que es componen d’una masia del s. XVII amb la cuina, la llar de foc, la pica, el cup de vi, la quadra, l’era, la bassa i el pati. Es tracta d’un emplaçament on hi ha dos molins, un de rodet horitzontal del s. XV i un altre del s. XIX mogut per una gran roda de calaixos de més de 10 m de diàmetre, únic a la província de Barcelona.

A Gavà, el diumenge a les 8h s’iniciarà a peu l’itinerari cap al Castell d’Eramprunyà. Sortint des de la plaça de Batista i Roca se seguirà l’itinerari urbà fins al carrer de Joan I, un sender farà d’enllaç amb el camí de la Canadenca fins a la BV-2041 i l’ermita de Gruguers; d’allà segueix pel GR-92 fins al castell d’Eramprunyà. A les 11 h tindrà lloc la visita del Castell d’Eramprunyà a càrrec de guies voluntaris amb formació específica. Al castell també s’hi pot accedir en cotxe, per als qui només vulguin participar en la visita guiada.

El diumenge al matí, a les 10h, s’ha organitzat un itinerari per la Roca Dreta i visita a les antigues mines de plom. Des del segle XVIII es disposa de dades documentals referides a l’activitat minera al límit entre Martorell i Castellví de Rosanes, a la zona de la serra de l’Ataix i el Montgoi, a més de notícies arqueològiques que la podrien remuntar a l’època romana. Una activitat que, amb interrupcions, va mantenir l’explotació fins al 1962. Actualment es conserva una boca de mina al terme de Martorell, a tocar de la masia de Can Pastaller, i d’un conjunt edificat, pous i restes de les escombreres al terme de Castellví de Rosanes, que es podran visitar en aquesta activitat.

D’altra banda, els qui vulguin conèixer el patrimoni agrari i arquitectònic de Sant Just Desvern podran participar diumenge al matí en una passejada per les masies Can Mèlich, Can Roldan i Can Gelabert, a la part meridional del municipi; i els qui vulguin aprofundir en l’evolució de la rajola, tenen l’oportunitat de parcipar en la visita combinada al Museu Can Tinturé i al Museu de Ceràmica “La Rajoleta” que es portarà a terme el diumenge a les 11h.

Altres activitats de descoberta del patrimoni

El divendres 28 a la tarda a Can Ginestar se celebrarà la xerrada “Posa’t el patrimoni a la butxaca. Els codis QR i Sant Just Desvern”, sobre la implementació dels codis QR als diversos edificis que formen el catàleg de protecció del patrimoni arquitectònic local.

I a Martorell el dissabte al matí els més petits podran coneixer de ben a prop el patrimoni històric de Martorell mentre participen en un divertit joc al Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric “La Caserna”.

Totes les activitats de les Jornades Europees del Patrimoni es poden consultar l’agenda d’elBaix.cat.

Europa, una riquesa cultural comuna

El Consell d’Europa va crear les Jornades Europees del Patrimoni l’any 1991 i, des d’aleshores, cada cop són més els països europeus que organitzen anualment activitats durant tot un cap de setmana de setembre o octubre. Catalunya s’hi va adherir des de la primera edició.

Ajuntaments, entitats i agrupacions culturals locals d’arreu d’Europa són els encarregats d’organitzar les activitats amb un clar objectiu: facilitar els recursos necessaris per descobrir i viure el patrimoni cultural, concebut com un bé comú tant a nivell local com a nivell europeu.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here