En aquest Parc ubicat entre el Baix Llobregat, l’Alt Penedès i el Garraf, s’hi troba un paisatge original, diferent i únic a tot Catalunya

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l Parc Natural del Garraf es troba entre les comarques del Baix Llobregat (Begues, Castelldefels i Gavà), l’Alt Penedès i el Garraf, al sector sud-oest de l’anomenada Serralada Litoral Catalana. Els seus límits són la vall inferior del Llobregat, la mar Mediterrània i la depressió del Penedès.

La pedra calcària és la que compon gairebé la totalitat del massís, la qual, en contacte amb l’aigua i l’aire, ha proporcionat, per fenòmens de dissolució, la formació dels processos anomenats càrstics: és a dir, coves, avencs, dolines i rasclers. Els relleus són baixos i de cims arrodonits, les valls profundes i d’escarpades vessants, i les parets rocalloses de color gris-blanquinós.

La calcària, doncs, ha creat un paisatge exòtic, ric en formes càrstiques i amb una vegetació pròpia, l’espècie més coneguda de la qual és el margalló, però el cobriment vegetal no és total i a molts indrets es pot observar la roca nua. Les barraques de vinya i els murs de pedra seca es dissimulen al mig de la pedra blanca i envolten antigues masies i algunes de les petites poblacions que es troben a l’interior del parc.

Una àliga perdiguera alimenta el seu pollet a un niu ubicat al Parc Natural del Garraf. Font: ACN FOTO: Violeta Gumà

Les dures condicions ambientals del massís de Garraf no permeten que hi visqui una fauna rica i exuberant. En canvi, aquest mateix factor és el que dóna interès a la original fauna que hi viu, ja que està formada per una sèrie d’espècies adaptades a aquestes peculiars condicions.  A més, la inhospitalitat d’aquestes muntanyes ha permès que encara hi visquin algunes espècies que es troben en perill d’extinció com el falcó i l’àliga perdiguera, a part d’altres rapinyaires.

La situació costanera determina un clima típicament mediterrani: pluges a la primavera i la tardor, escasses però torrencials, i temperatures suaus; hiverns temperats i estius calorosos i eixuts.

Bona part de Garraf ens ofereix un paisatge mediterrani meridional. La vegetació que caracteritza aquest paisatge és un matollar dens d’un a tres metres d’alçària on dominen el garric i el llentiscle i on creixen el margalló, el càrritx i altres espècies de procedència africana.

El Parc del Garraf actualment, és un espai poc poblat -malgrat hi ha vestigis molt antics de la presència de l’home- on han proliferat una bona colla d’activitats (pedreres, camps de tir, abocador d’escombraries, etc.) que hi han produït un fort impacte incrementat a causa dels incendis forestals.

Masia del Parc Natural del Garraf. Font:ACN

Les extremes condicions que imposa el medi físic tampoc han permès la construcció de grans monuments en aquest àmbit geogràfic. Les restes dels castells d’Eramprunyà i Olivella, il·lustren el període de les guerres de marca contra els sarraïns. Amb tot, l’arquitectura de la masia i de l’activitat agrària és la més representativa del Garraf.

La declaració de parc natural és un esforç per recuperar la identitat d’aquest massís tant genuí com exòtic.

Informació pràctica:

Àrees de lleure:
Barbacoa Vallparaiso a Begues. Tel.: 93 6585452
Zona de Picnic Can Roca a Castelldefels. Tel.: 93 6651150
Àrea d’Esplai de La Sentiu a Gavà. Tel. 93 6384433

Serveis:
Itineraris senyalitzats.
Itineraris a peu.
Itineraris en bici.
Rutes guiades
Rutes literàries: “Del romanticisme al modernisme” i “Garraf Medieval”
Serveis de guies

Equipaments:
Vallgrassa. Centre Experimental de les Arts. Tel.: 93 5970891
Museu de Gavà. Tel.: 93 2639610
Observatori Astronòmic. Tel.: 93 8143189.
Centre de documentació del Parc Natural del Garraf. Tel.: 93 2639630
Centre de documentació del Parc de Vilanova i la Geltrú. Tel.: 93 8932039.

Més informació:
Oficina del Parc Natural i Centre d’Informació La Pleta
Pista forestal asfaltada de Rat Penat a Plana Novella, km.3,5
Sitges
Tel.: 93 5971819
Fax: 93 5970887
www.diba.es
p.garraf@diba.es
De dimarts a diumenge de 10 a 15 h

Altres punts d’informació:
Centre d’Informació La Sala d’Olivella
C. Major, s/n
Olivella
Tel.: 93 8968465
pgarraf.lasala@diba.es
Dissabtes i festius, de 10 a 14 h

Petit Casal de Begues
Pg. de l’Església, 1
Begues
Tel.: 93 6392509
Fax.: 93 6390018
p.garraf.petitcasal@diba.es
Caps de setmana i festius, de 10 a 15 h

Més informació sobre serveis d’activitats: 627 97 85 69

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here