Una delegació de càrrecs electes de la Comunitat d’Aglomeració Perpinyà Mediterrània va visitar a principis de mes la seu del Parc Agrari del Baix Llobregat per conèixer el model de gestió d’aquest espai i de dinamització de l’activitat agrària

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]a comercialització dels productes hortofructícoles a través de la venda directa i la recuperació de terres en desús també van ser dues de les qüestions fonamentals de la visita.

A la masia de Can Comas, Ramon Minoves, coordinador en matèria d’Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, i Miquel Comino, conseller de Política Territorial i Joventut del Consell Comarcal del Baix Llobregat van donar la benvinguda a la delegació nord-catalana, formada pels alcaldes de Torrelles de la Salanca, Louis Carles; l’alcalde de Sant Hipòlit i vicepresident de l’associació de viticultors dels Pirineus Orientals, Michel Montagne; el director de Desenvolupament Sectorial i d’Empresa de l’Aglomeració, Gilles Bertrand; la responsable de projectes de territori de la Cambra d’Agricultura del Pirineus Orientals, Virginie Bay, i vuit pagesos del territori.

Minoves va ressaltar el paper estratègic en l’àmbit metropoltà d’un espai com el del Parc Agrari i en el desenvolupament econòmic, social i ambiental d’una comarca com el Baix Llobregat. I va apuntar que la voluntat de preservar aquest sòl agrari, uns dels darrers de l’àrea metropolitana de Barcelona, ha dut a atorgar-li el màxim nivell de protecció previst pels espais oberts al Pla territorial metropolità.

Més enllà, el coordinador d’Espais Naturals i Media ambient de la Diputació va considerar la importància de valoritzar i promocionar els productes locals, frescos i de qualitat a través de la venta en proximitat, per tal de reforçar la competitivitat de les empreses agrícoles i, també, posar en valor la feina d’una pagesia professional.

Al seu torn, Miquel Comino va exposar les línies estratègiques que el Consorci del Parc Agrari ha fixat recentment amb l’aprovació del nou Pla especial, en què es brinda una gran atenció a la protecció de la terra i a la comercialització dels productes de proximitat, una part important de l’estratègia de dinamització socioeconòmica i de gestió ambiental dels espais agrícoles en particular i de la comarca en general.

La delegació es va mostrar molt interessada a conèixer el paper del Parc Agrari com a figura de protecció de l’espai agrari periurbà i model de promoció i comercialització dels productes hortofructícoles de la comarca. També es va preocupar per la qüestió de la recuperació de les terres abandonades per a l’activitat agrícola professional, ja sigui facilitant la incorporació de nous pagesos o l’augment de les exploracions agràries ja existents.

Posteriorment, la comitiva es va desplaçar fins a Mercabarna, on Josep Garcia, responsable de Fruites i Hortalisses del mercat central, els va mostrar l’espai dedicat a les cooperatives agrícoles de pagesos del Baix Llobregat. La Comunitat d’Aglomeració Perpinyà Mediterrània és una agrupació supramunicipal que engloba vint-i-quatre municipis del Rosselló i que assumeix certes competències com ara el desenvolupament econòmic, l’administració de l’espai comunitari, l’equilibri social de l’habitatge, i la gestió dels municipis. Dins d’aquesta agrupació, compta amb prop de 40.000 ha de sòl agrari, fonamentalment de vinya i cultius hortícoles.

 

Foto titular: La trobada. Autor CPABL

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here