[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]U[/dropcap]n nou èxit de la Plataforma Moviment Social de Martorell, organitzant la xerrada-debat sobre l’estafa de la crisi i la resposta indignada de la societat, de la mà de l’activista Esther Vivas, i apostant per aportar visions i opinions diverses, malgrat les dificultats amb l’Ajuntament per tal d’aconseguir un espai on dur a terme l’activitat.

Després de l’assistència massiva que va aconseguir a la xerrada sobre capitalisme, ètica i moviments socials, de la mà de la Teresa Forcades, la Plataforma Moviment Social de Martorell va reunir una cinquantena de veïns i veïnes de Martorell per debatre sobre l’origen de la crisi, les polítiques que s’estan aplicant i quina resposta està articulant la societat al menjador del CEiP Mercè Rodoreda.

L’Esther Vivas, activista anticapitalista, va explicar l’origen i evolució de la crisi, des de la caiguda del Lehman Brothers fins a l’actualitat, parant especial atenció a les polítiques austericides i a la privatització encoberta dels serveis públics que s’està duent a terme actualment. Amb dades a la mà, Vivas va fer una explicació molt il.lustrativa de com aquesta crisi només està generant desigualtat.

Així, mentre s’acomiada i es fa fora a les persones de casa seva amb l’excusa de la crisi, “l’Informe Riquesa Global 2012 afirma que a l’Estat espanyol el nombre de milionaris creixerà en els pròxims cinc anys un 110%, doblant la xifra actual, i arribant a les més de 600 mil fortunes. Els de dalt ens passen la factura de la crisi mentre segueixen amb els seus negocis”.

Aquest és el gran expoli, la gran estafa que estem patint, una transferència de recursos dels de baix cap als de dalt, amb total impunitat.

L’Esther Vivas, a més d’activista, és experta en moviments socials alternatius, i va fer una magnífica radiografia sobre com la societat ha respost davant la crisi al llarg d’aquests últims anys. Prenent el moviment 15M com a punt de partida, el va definir com “l’eclosió que va fer retornar la confiança en nosaltres com a subjectes de canvi” i el desencadenant d’altres moviments com “Rodea el Congreso” o la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, que actualment compta amb un recolzament amplíssim de la societat, del 80% segons enquestes publicades a El País, i que “té una legitimitat social que no tenen els governs en aquest moment”.

Degut a aquest ampli recolzament, els governs han reaccionat reprimint durament les protestes ciutadanes, criminalitzant els moviments socials.

Per últim, Vivas va insistir en què cal desobediència davant unes lleis injustes, com la llei hipotecària, i tenir una “lenta impaciència”, doncs els canvis requereixen un temps, i sobretot perdre la por, especialment als centres de treball. Segons Vivas“aquests són els camins que hem de seguir per a aconseguir un veritable canvi en aquest sistema pervers que permet que uns pocs condemnin a la misèria a una majoria, en benefici dels seus interessos”.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here