La Biblioteca Municipal de la Palma acull avui una jornada “A Peu de Carrer”, les jornades municipalistes d’ICV-EUiA-EPM. La jornada se centrarà en el debat generat entorn el futur dels municipis de menys de 5.000 habitants, en el marc de la futura Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]S[/dropcap]egons els ecosocialistes, el marc legislatiu estatal aborda la reforma competencial del món local des d’una mirada ecomomicista i recentralitzadora que posa en qüestió el model i les competències atribuïdes als municipis, i pot tenir un impacte molt destacat sobre els municipis de fins a 5.000 habitants.

A la jornada d’avui, ICV-EUiA-EPM volen compartir i posar en comú les inquietuds, alhora que donar respostes i fer propostes a la particularitat de la gestió i la garantia dels serveis a la ciutadania dels petits municipis i micropobles.

Per a la coalició, “el context actual ja no demana maquillatges o petites reformes, la ciutadania i les pròpies institucions reclamen canvis que garanteixin més transparència, més aprofundiment democràtic i drets de la ciutadania visquin on visquin”. Per tant, entenen que cal més que mai donar respostes a les necessitats de la ciutadania, des de la proximitat.

Suprimir municipis? Mancomunar serveis? Agregacions de municipis? Prestació per òrgans superiors? Quins serveis s’han de garantir? Amb quins recursos econòmics i de personal? Aquestes són algunes de les preguntes a les que volen donar resposta en aquesta jornada, que presentaran Arnau Funes, president del grup d’ICV-EUiA-EPM a la Diputació de Barcelona i co-president d’ICV Baix Llobregat; Isabel Ribas, responsable de política municipal d’EUiA; i José Antonio Rubio, president de l’EPM.

La jornada s’iniciarà a les 10h amb les presentacions, i immediatament després es celebrarà la xerrada “Ciutadania de primera i ciutadania de segona? Política, valors i gestió” a càrrec de Xavier González, alcalde de La Palma de Cervelló. Seguidament és presentarà la ponència “L’impacte de l’ARSAL als municipis de menys de 5.000 habitants: Els petits municipis no existeixen” a càrrec de  Josep Altayó, coordinador adjunt suport municipal ICV-EUiA-EPM.

Després d’un petit descans, a les 11:15 es reprendran les ponències amb la d’Oriol Estela, economista i geògraf, sobre “Dinamització dels petits municipis. Actius, oportunitats, serveis; a propòsit d’algunes experiències”. Finalment, es durà a terme una Taula rodona i un Debat obert sobre “El futur dels petits municipis, una mirada des de la realitat i necessitats de la ciutadania”.

Tancaran la jornada les intervencions Dolors Camats, portaveu del Grup d’ICV-EUiA al Parlament de Catalunya sobre “L’horitzó de la llei catalana” i la “Declaració de La Palma” a càrrec de Xavier González, alcalde de La Palma de Cervelló.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here