La Fira, que se celebrarà els propers 27 i 28 d’abril, consolida la plaça de Jaume Balmes com a espai central. La Fira preserva tots els seus elements identificatius i manté la línea de contenció pressupostària, mentre la Mostra Agrícola, oferirà el bo i millor del camp gavanenc. La gastronomia també estarà representada en l’Espai Gastronòmic i en la Quinzena de l’Espàrrec

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l certamen preserva tots els seus elements identificatius i manté la línea de contenció pressupostària. Enguany, el pressupost puja a 113.000 euros, una quantitat practicament idèntica a la de l’any passat.

La tradició de la Fira d’Espàrrecs queda reflectida en la Mostra Agrícola que es podrà visitar al pavelló Jacme March. Els pagesos mostraran el bo i millor de l!horta gavanenca amb l!exposició de les paneres de productes del camp, les paneres artístiques i de llavors i els lots d!espàrrecs. Enguany, la Mostra Agrícola s’inscriu en un conveni per a la promoció i millora de l’agricultura a Gavà.

Aquest acord, subscrit per l’alcalde, Joaquim Balsera, i el president de la Cooperativa Agropecuària, Salvador Bernadó, estableix la concessió d’un ajut municipal de 20.000€ “per finançar l’organització de la Mostra i potenciar el conreu de l’espàrrec a Gavà, i unsaltres 20.000€ més “per dur a terme campanyes de prevenció sanitària i de neteja de vegetació a les lleres públiques”. També recull el conveni amb la Universitat Politècnica de Catalunya per a l’estudi de les causes i els factors que condicionen el decaïment de l’espàrrec a Gavà.

L’Espai Gastronòmic es converteix en la zona de degustació de la Fira, a la sortida de la Mostra Agrícola. Una proposta organitzada pels restauradors locals que també participen de la promoció “La Quinzena de l’espàrrec”, oferint plats on l’espàrrec és l’ingredient principal.

La Mostra Comercial s’ubicarà a la plaça de Jaume Balmes. Comerciants, empresaris i restauradors donaran a conèixer el seu negoci. També hi haurà parades dedicades a la venda de productes artesans del sector de l’alimentació, la bijuteria i l’equipament de la llar, entre d’altres.

Al voltant de la Fira s’organitzen un bon grapat d’activitats per a petits i grans. Tallers per aprendre a manadar espàrrecs i fer paneres de llavors, de cuina i de natura, contacontes ambientats, activitats plàstiques i cercaviles de verdures són algunes de les propostes que conformen l’oferta més lúdica de la Fira. Unes activitats que es desenvoluparan a l’escola Jacme March.

La Fira d’Espàrrecs està organitzada per l’Ajuntament de Gavà i la Cooperativa Agropecuària de Gavà, amb el patrocini del Parc Comercial Barnasud. En quant a l’Espai Gastronòmic, a més de l’Ajuntament, l’organització recau en l’Agrupació de Restauradors de Gavà.

Per veure en detall les activitats que es celebraran durant la Fira, consulteu: Agenda d’activitats del dia 26 d’abril Agenda d’activitats del dia 27 d’abril Agenda d’activitats del dia 28 d’abril

Els espais de la Fira: el nou recinte firal es consolida

El recinte està format per la plaça de Jaume Balmes, el carrer de Sant Pere, el carrer de Martí l’Humà i el pavelló esportiu i l’escola Jacme March. Uns espais, d’uns 20.000 m2, que es consoliden com a eix central de la Fira.

A la plaça Jaume Balmes hi haurà els expositors comercials i de venda directa de productes, els jocs infantils i activitats lúdiques. Al carrer de Martí l’Humà, estands comercials, l’Espai Gastronòmic i la mostra d’oficis de pagès.

El carrer de Sant Pere acollirà l’exposició fotogràfica i filatèlica, la recreació agrícola i la mostra de vehicles. Finalment, al pavelló esportiu i a l’escola Jacme March, es podrà visitar la Mostra Agrícola, el mercat de pagès, el mercat del Parc a Taula i l’espai La Fira i els infants.

 

La Mostra agrícola

La Mostra Agrícola, que s’ubicarà al pavelló Jacme March, continuarà sent l’ànima de la Fira d!Espàrrecs. La Mostra agrícola obrirà les seves portes el dia 27, i durant dos dies, els visitants podran comprovar la qualitat de l’espàrrec de Gavà i dels productes de l’horta gavanenca així com la capacitat creativa de la pagesia local.

Es mantenen les quatre categories a concurs: lots d’espàrrecs, paneres de verdures o de productes del camp, paneres artístiques i paneres de llavors. Per participar és requisit indispensable que l’espàrrec de Gavà sigui present en les diferents composicions.

Les paneres de verdures es preparen el dia abans de la inauguració de la Fira per tal que els productes siguin ben frescos i tinguin la millor qualitat.

Les paneres artístiques es confeccionen el dia o fins i tot la nit abans de la inauguració de la Fira. S’elaboren amb tot tipus de productes del camp –verdures, hortalisses, llegums, fruites-i fins i tot amb fang o argila per fer les figures. S’utilitza part del fruit per folrar, donar forma o farcir: pells, llavors, fullets, tiges, etc.

Les paneres de llavors són composicions artístiques fetes exclusivament amb llavors de diferents plantes. Es poden preparar amb dies d!antelació perquè el producte no és fresc.

La Mostra comercial

La Mostra Comercial és l’espai dedicat a la compra-venda. Els visitants podran trobar parades distribuïdes per la plaça de Jaume Balmes i dedicades a la venda de productes artesans del sector de l’alimentació, de bijuteria, d’equipament de la llar, de l’automoció, de serveis, etc.

El sector serveis també és present a la Mostra Comercial. Per a ells, la Fira esdevé un bon aparador per promocionar el seu negoci, captar clients potencials i fidelitzar els que ja tenen. La vessant comercial del certamen estarà oberta del 26 al 28 d!abril de 10 a 21.30 h.

La Mostra Agrícola es completa amb el mercat Parc a Taula, promogut per la Diputació de Barcelona. Es tracta d’un programa cultural que pretén destacar els valors naturals, culturals i paisagístics dels notres parcs naturals mitjançant la gastronomia i la viticultura.

Les empreses participants seran productors de vi, formatges, embotits, mel… dels municipis de parcs vinculats al programa que promou l’Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona en col.laboració amb la Xarxa de Productes de la Terra.

Promoció Gastronòmica

La Quinzena de l’Espàrrec

Ubicada als establiments dels mateixos restauradors, constitueix una veritable Mostra de Cuina i arriba enguany a la 19a edició. Un total de 36 restaurants de la ciutat oferiran a la seva clientela, del 20 d’abril al 5 de maig, una tapa, un menú o un plat especial que té l’espàrrec com a ingredient. El preu de la proposta culinària és fix durant tota la promoció.

La proposta compta amb el suport de l’Agrupació de Restauradors de Gavà i de la Diputació de Barcelona i està patrocinada per Tectram Enginyers.

Els restaurants participants són: Los Soprano, O!Pulpo, Solcafè, Major Trentasis, Quesada, Sunset, Margu, Sentits, Tropical, Masia Solior, Siltonet, Vittorio, Ambar Restaurant, Can Feral, El Jardí del Mar, Barbacoa Europa, Cassandra, El Molí, Beach Paradise, Colosseum, El Pirata, Bon menjar, Dinapoli, Ermita de Brugués, Kama del Mar, La Oficina, Lancaster Beach Restaurant, Kauai, La Pava, Latitud 33, L’Estadi, La Pineda, Les Marines, La Bodegueta del Mar, La Terraza i les Massotes.

Espai Gastronòmic

L’Espai Gastronòmic, organitzat per l’Agrupació de Restauradors de Gavà, es converteix en la zona de degustació de la Fira. Aquest espai estarà ubicat a la plaça de Jaume Balmes confluència amb el carrer de Martí l’Humà, i restarà obert el divendres 26 de 18 a 21.30 hores, i el dissabte 27 i diumenge 28 d!abril, de 12 a 21.30 hores.

Els tiquets de degustació es poden adquirir a al mateix. El ticket de 5 euros inclou 1 vermut, aperitiu o còctel + degustació de menjar + 1 beguda (refresc, aigua, vi o cava), i el de 10 euros, 1 vermut, aperitiu o còctel + 2 degustacions de menjar + 3 begudes+ 1 postres

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here