Diumenge passat es va presentar “Som Països Catalans” a Corbera. A l’acte, celebrat a la biblioteca municipal i organitzat pel nucli local de la CUP, s’hi va presentar aquest projecte, que el ponent, Aleix Cardona, va definir com un “organisme de construcció nacional”

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]”[/dropcap]Som Països Catalans neix estrictament amb la voluntat de reivindicar que el conjunt de la nació crei un imaginiari propi i col·lectiu, en poques paraules, posar-nos el país al cap”. Així va definir Aleix Cardona l’objectiu principal d’aquest nou organisme, que ja està començant a moure’s arreu del territori.

Fent una repassada històrica, Cardona va argumentar els motius pels quals ara sorgeix un organisme d’aquestes característiques i també va desenvolupar les raons per les quals cal fer esment específic a la territorialitat. En paraules del ponent, “el país està patint un procés de fragmentació des de la guerra dels segadors” quan es va trencar el territori tot cendint-ne el nord a l’Estat francès i mantenint la resta al que avui dia és l’Estat espanyol. Des d’aquell moment fins avui dia, passant per la instauració de les bases administratives amb el Decret de Nova Planta, la transició espanyola i la creació de la constitució que, tal com va afirmar Cardona és el resultat d’un “pacte de l’autoritarisme franquista amb les forces polítiques que es presentaven com a democratitzadores a l’Estat espanyol”.

“El marc legal de la constitució espanyola impedeix clarament que els Països Catalans es puguin desenvolupar col·lectivament” va afirmar el membre del projecte, alhora que es preguntava “quin altre país del món, retalla el seu territori per aconseguir l’emancipació nacional?”. Amb la repassada històrica i a l’actualitat, Cardona va argumentar l’existència d’una voluntat política de que els Països Catalans, no es puguin vertebrar mai.

Sant Jordi

Una iniciativa que durà a terme l’organització, és una recollida de llibres en català per Sant Jordi. La idea que ha sorgit és la d’omplir un mapa dels Països Catalans amb llibres, tot dibuixant-ne el seu contorn. Aquesta acció es desenvoluparà a diferents poblacions d’arreu del territori català, i els llibres aniran destinats a escoles com Arrels i la Bressola i a la creació de diferents biblioteques populars a diferents punts del país.

La CUP-Corbera se suma a aquesta iniciativa i gestionarà la recollida de llibres a la Plaça Sant Antoni on any rere any se celebra la diada a nivell municipal. A banda de la parada de venda amb llibres de diverses temàtiques el nucli local ha decidit donar suport a Som Països Catalans en la seva primera actuació als carrers.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here