Una vuitantena de persones van assistir a la presentació del llibre del diputat d’ICV, en el que Bosch defensa l’exercici del dret a l’autodeterminació com a única sortida a la situació actual, però on també exposa la necessitat d’un debat “seriós” sobre la independència

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]C[/dropcap]atalunya viu un apassionant i complex procés que ha de culminar en una consulta o un referèndum per fer possible que el poble català decideixi el seu futur. On cal buscar les arrels dels moments actuals? Només a la gran manifestació de la Diada Nacional del 2012, o ens hem de remuntar més enrere, a finals de l’any 2003, quan s’inicia l’elaboració d’un nou Estatut, i a la sentència del Tribunal Constitucional de l’any 2010 que provoca la reacció popular expressada en la manifestació del 10 de juliol d’aquell mateix any?

Aquesta és la tesi que defensa el diputat santfeliuenc, Jaume Bosch, que mira al passat per entendre millor el present, però analitza també com pot ser el futur immediat.

Bosch, defensa l’exercici del dret a l’autodeterminació com a única sortida a la situació actual i examina casos que poden ser d’utilitat per al procés, com els del Quebec, Escòcia o Puerto Rico. Exposa la tesi que la celebració o no del referèndum no és un problema jurídic, sinó de voluntat política, i defineix les vies per celebrar-lo.

Del’Estatut a l’Autodeterminació. Esquerra nacional, crisi econòmica, independència i Països Catalans”, planteja també la necessitat d’un debat seriós sobre la independència i relaciona el camí a seguir amb els perills derivats de la crisi econòmica i de la corrupció que sacseja la vida política; introduïnt, a més, un tema “políticament incorrecte”, els Països Catalans i la seva viabilitat com a projecte col·lectiu.

L’acte de presentació que va tenir lloc dimarts a l’Ateneu Santfeliuenc, i al que van assistir més de vuitanta persones, va ser organitzat per l’USLA i la Fundació Nous Horitzons. Les intervencions van anar a càrrec d’Àngel Merino, en nom de l’USLA; Conxita Sánchez, en nom del Centre d’Estudis Comarcal del Baix Llobregat; i el periodista Joan Salvat. Tots tres van lloar l’esperit pedagògic i de consens del llibre, i la implicació que Bosch ha tingut sempre amb el Baix Llobregat, que també traspua el llibre.

En la seva intervenció, Bosch va destriar alguna de les claus del que vol transmetre amb el seu llibre. El diputat d’ICV va explicar que “autodeterminació inclou l’Estat Propi, i evidentment el dret a decidir el nostre futur, inclosa la opció de la independència”. No obstant, va matitzar que “l’independentisme de flors i violes, sense fer un debat seriós, pot acabar portant-nos a les acusacions de traició i a la fractura social”.

Parlant del model per al procés de Catalunya cap a un futur referèndum o consulta, Bosch va voler deixar clar que “el nostre model no és Kosovo, ni Lituània, països nascuts després de guerres. Si volem tenir àmplies majories, els nostres models han de ser el Regne Unit o Canadà”.

Finalment, Bosch va sentenciar que “el referèndum es podria fer sense canviar la Constitució, el que manca és la voluntat política”, i va afegir “davant d’una legalitat que ens és adversa, ens hem d’omplir de legitimitat”.

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here