[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]a Plataforma Delta Viu alerta que la construcció del gran Outlet a Viladecans representaria una nova agressió inacceptable al delta del Llobregat, el manteniment d’un model econòmic especulatiu i que no genera riquesa real i molts més perjudicis que beneficis per al territori i la població. També reclama la moratòria urbanística i l’ampliació del Parc Agrari a tots els terrenys de conreu no urbanitzats del Delta.

El delta del Llobregat, al cor del territori més artificialitzat de Catalunya i de l’Estat Espanyol, està sempre al punt de mira d’empreses i administracions que hi veuen uns terrenys “buits” on ubicar-hi qualsevol projecte econòmicament rendible. Al llarg dels anys han sonat els projectes del Golf de Viladecans, del Parc Aeroespacial, del Barça Parc, d’Eurovegas i ara del gran Outlet de Viladecans.

El primer que inquieta és la manca d’informació transparent sobre aquesta nova proposta, i que només es filtrin part de les dades a través dels mitjans de comunicació.

Delta Viu (abans Aturem Eurovegas), la plataforma que treballa per la revitalització de l’agricultura i la millora dels espais naturals del Delta del Llobregat, lamenta que l’aposta dels diferents governs passi sempre per grans projectes urbanístics que són anunciats a bombo i platerets sempre amb arguments populistes com els dels milers de llocs de treball que es generarien, o que es contractaran a aturats de la zona. Tot plegat ens recorda massa al miratge d’Eurovegas. La segona valoració és que aquest complex és tot el contrari del model econòmic que ens ha de treure de la crisi.

Representa una nova aposta per la cultura de l’especulació urbanística i del tot s’hi val per a generar plusvàlues amb els terrenys. Una activitat com la que es proposa no genera cap riquesa real, no impulsa l’economia del Baix Llobregat ni de Catalunya ja que no crea cap bé o servei de valor afegit. És un model fracassat que genera desigualtats (concentració de poder i riquesa en mans d’uns pocs grans empresaris) i destrueix la vida comercial i cívica a les ciutats. La Federació de Comerç de Catalunya ja ha alertat que suposaria la desaparició de moltes botigues de barri a les ciutats del voltant i afegim que, de retruc, la pèrdua de centenars o milers de llocs de treball.

Centenars de botiges estan agonitzant per la crisi. L’Outlet seria la seva ruïna, i una aposta nefastaper al model comercial del país.

Cal recordar també que els terrenys van ser expropiats als pagesos de Viladecans fa 20 anys. L’expropiació és una figura prevista per a que l’administració prengui possessió d’uns terrenys privats per a projectes públics d’interès general. Dubtem que un centre comercial sigui un projecte d’interès general i ens plantegem si aquesta operació no significa un frau a les condicions de l’expropiació. Si, malgrat tot, es volgués seguir apostant per la creació de més centres comercials, els polígons de totes les ciutats metropolitanes estan plens de naus industrials buides i en venda, on poder-hi ubicar les botigues tipus Outlet.

Res no justifica la nova construcció a Viladecans… excepte el baix preu dels terrenys expropiats als pagesos. Delta Viu reafirma la seva lluita en defensa d’una agricultura ben viva al delta del Llobregat, com a aposta per la generació de riquesa real, de llocs de treball (dos mil potencials, segons un article d’ahir [2]), així com qualitat ambiental. La zona agrícola no només produeix aliments, sinó que manté espais lliures per a millorar la qualitat de vida de la població, oportunitats per a l’oci i l’educació, i és un punt de recàrrega dels aqüífers (les reserves naturals d’aigua subterrània).

Delta Viu reclama una moratòria urbanística sobre totes les terres de conreu en zones urbanitzables, però encara no urbanitzades al delta del Llobregat, i la tramitació de la seva incorporació al Parc Agrari. Enterrar sota el ciment aquestes 6 hectàrees de Delta és perdre un tros més del ric i fèrtil delta del Llobregat, i un bocí més d’opcions de ser sobirans alimentàriament. Ja avui prop del 60% de la superfície del Delta està coberta pel formigó i el ciment. El Delta no aguanta més agressions.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here