En una data tant assenyalada com el 23 d’abril, Diada de Sant Jordi, com no podia ser d’altra manera, elBaix.cat us ofereix recomanacions de llibres de la comarca, per a llegir i regalar

[dropcap color=”#336600 ” font=”arial”]E[/dropcap]l volum d’informació sobre llibres bestseller, últimes publicacions, etc; és ingent. Nosaltres hem volgut donar a les nostres recomanacions un toc comarcal i atemporal, seguint l’esperit d’elBaix.cat.

Així doncs, us oferim recomanacions de llibres escrits per gent de la nostra comarca, del Baix Llobregat, perquè…un bon llibre mai passa de moda oi?

Diamants i culs de got. Joana Raspall

Diamants i culs de got, és tot cert, de la primera lletra a l’última”, deia la seva autora, Joana Raspall -que enguany celebra el seu centenari, i a la que la seva ciutat, Sant Feliu de Llobregat, li ha dedicat l’any 2013, amb moltes activitats al voltant de la seva persona i la seva literatura.

Ni novel·la, ni documental històric; aquest llibre es basa en unes falses memòries que relaten fidelment unes realitats ben vives del segle XX, tan convuls, en que ens va tocar viure.

La novel·la ens és presentada com les memòries d’Andreu Bernat, i se centra sobretot en l’experiència del protagonista durant els anys de la República, la guerra i la primera postguerra.

La guerra aèria a Catalunya (1936-1939). David Íñiguez i David Gesalí

El veí de Sant Just, David Íñiguez i David Gesalí, van decidir començar a investigar sobre els bombardejos de Catalunya fa uns dotze anys, després de comprovar que hi havia poca informació al respecte, tot i que n’hi havia molta sobre la Guerra Civil.

El llibre es basa en explicar aquests conflictes aeris contra la població civil catalana però des del punt de vista dels seus protagonistes.

Per això, Íñiguez i Gesalí han fet un munt d’entrevistes als aviadors republicans i als seus familiars, també han investigat en col·leccions fotogràfiques privades i en arxius militars espanyols i italians. La idea era no només explicar què va passar, sinó també per què va passar.

Sota el mateix cel. Núria Pradas

Sota el mateix cel” és una novel•la per a tots els públics, basada en fets reals, que va guanyar la darrera edició del prestigiós Premi Carlemany, que  convoquen el Govern d’Andorra, la Fundació Enciclopèdia Catalana i Grup 62.

Núria Pradas, una autora molt prolífica, viu des de fa 7 anys a Sant Esteve Sesrovires, des d’on confessa que escriu “mirant a Montserrat”.

Sota el mateix cel” narra la història de l’amor impossible entre una noia francesa, Claire, i un soldat alemany, Geert, a les acaballes de la II Guerra Mundial en el petit poble de Cambes-en-Plaine a la Baixa Normandia. A través d’aquest relat, l’escriptora aborda el tema de les represàlies contra les dones que mantenien relacions amb els soldats i a qui acusaven de col•laborar amb l’enemic.

De l’estatut a l’autodeterminació. Jaume Bosch

“De l’Estatut a l’Autodeterminació. Esquerra nacional, crisi econòmica, independència i Països Catalans”, planteja la necessitat d’un debat seriós sobre la independència i relaciona el camí a seguir amb els perills derivats de la crisi econòmica i de la corrupció que sacseja la vida política; introduïnt, a més, un tema “políticament incorrecte”, els Països Catalans i la seva viabilitat com a projecte col·lectiu.

El diputat santfeliuenc d’ICV, Jaume Bosch, mira al passat per entendre millor el present, però analitza també com pot ser el futur immediat. Bosch, defensa l’exercici del dret a l’autodeterminació com a única sortida a la situació actual i examina casos que poden ser d’utilitat per al procés, com els del Quebec, Escòcia o Puerto Rico.

Exposa la tesi que la celebració o no del referèndum no és un problema jurídic, sinó de voluntat política, i defineix les vies per celebrar-lo.

Qui t’havia dit que l’aigua del mar era dolça? Ció Lerma i Ballo

La novel·la de l’autora baixllobregatina narra una història intergeneracional, que va guanyar el VI Concurs de narrativa Delta 2011-2012.

La protagonista ens passeja per la seva vida a través de les preguntes que li fa la seva néta. La guerra civil a Barcelona, la postguerra, l’estraperlo, el barraquisme, esdeveniments socioculturals i polítics que van succeïr des de la dècada de 1930 fins al començament de la dècada de 1980, es veuen reflectits en aquesta novel·la.

Un relat on els sentiments són a flor de pell i que vol retre homenatge a totes aquelles dones que, des de l’ombra, han lluitat per la seva família i n’han estat el puntal.

La marca del meridiano. Lorenzo Silva 

Es tracta de la darrera entrega de la sèrie policíaca protagonitzada pels investigadors Bevilacqua i Chamorro; que va resultar guanyadora del Premi Planeta 2012.

Silva, nascut a Madrid i afincat actualment a Viladecans, utilitza diversos escenaris del Baix Llobregat per centrar-hi part de l’acció de la novel·la.

El cos d’un guàrdia civil retirat apareix penjat d’un pont, assassinat de manera humiliant. Des d’aquest moment, la investigació per part del seu company i alumne, el brigada Bevilacqua, obrirà la caixa de Pandora: apareix la corrupció policial així com delinqüents sense escrúpols i un home quixotesc que buscarà en el deure i l’amor impossible, la redempció d’una vida fracturada.

El fruit del baobab. Maite Carranza

El fruit del baobab” és una novel·la emotiva que mostra el xoc entre dues cultures i els estrets vincles que teixeix la solidaritat femenina. Una història difícil d’oblidar en què descobrim les lluites i renúncies de les dones i les llums i ombres de la societat actual; escrita per aquesta prolífica escriptora baixllobregatina, veïna de Sant Feliu de Llobregat.

L’apassionant trama d’aquesta novel·la, relata la història de la Lola, una pediatra separada de fa poc, que sap que als seus trenta-nou anys li queden poques oportunitats per ser mare. L’Aminata, en canvi, una jove gambiana, ha decidit que no vol tenir més fills.

Per la seva banda, la Binta, està disposada a trencar els tabús i les tradicions de la seva família: s’ha enamorat d’un noi blanc i, sobretot, no perdona la seva mutilació. La Lola, de mica en mica es guanya la confiança de l’Aminata i la Binta i s’hi involucra perillosament.

Ovnipresentes. Iván Humanes, Lluís Rueda, Vicente Corachán, Francesc Xavier Simarro, Margarita Espuña, Griselda Martín Carpena, Juanita Márkez, Josep Nadal i Tuset, Lucinda Estruga Laporta, Xavier Borrell, Montserrat Galícia i Walter O. Shandy

Dotze escriptors i escriptores de Cornellà, han publicat un llibre conjunt i relacionat amb la ciutat baixllobregatina.

Sota el títol “Ovnipresentes“, aquests dotze autors expliquen relats curts i originals basats en una invasió extraterrestre.

Aquest és el segon treball d’aquestes característiques i és que, després de què al 2011 es creés l’entitat Autors de Cornellà, l’any passat i també coincidint amb la Jordiada, es va presentar el primer llibre d’aquesta entitat titulat: “Propera parada, Cornellà“.

És estrany? Núria Colom

Es tracta d’un conte per infants d’entre els 3 i 6 anys que parla de l’amistat, escrit per aquesta autora d’Olesa de Montserrat.

La marieta de set punts i la girafa són dues amigues que susciten els comentaris dels altres habitants del bosc, com poden ser tan amigues si són tan diferents?

I així, a mesura que anem passant les fulles del llibre trobem diferents tàndem d’animals aparellats, l’elefant amb la formiga, l’aranya amb la zebra, etc…

És estrany? és un enigma que només es descobreix llegint aquest llibre, que ens ensenya a ser diferents.

La crida del llibre de bambú. Joaquim Pastor

Després de l’èxit assolit amb El cant de la mallerenga, que transcorria a Sant Vicenç dels Horts, l’escriptor vicentí Joaquim Pastor, ens trasllada ara ben lluny, a la Xina del segle III aC, a través del seu nou títol La crida del llibre de bambú.

Situat en temps de la dinastia Qin, aquest relat d’aventures que s’adreça a nois i noies a partir d’onze anys, està protagonitzat per un noi d’onze anys, Lu Xun, que no va a l’escola i viu amb el seu avi, pastor i cal·lígraf, que li fa de mestre i li transmet l’amor per la lectura i l’escriptura.

Però la vida plàcida de l’un i l’altre queda estroncada quan l’avi és capturat pels soldats de l’emperador i obligat a treballar a la Gran Muralla Xinesa. Lu Xun haurà de vèncer multitud de perills per tornar-lo a veure.

La Ciudad de las Tormentas. Raúl Montilla

Presenta una Barcelona de principis del segle XX gris i fosca, que s’està convertint en una gran urbs amb persones arribades de punts geogràfics distants, amb interessos diferents, i on, al carrer, impera la violència. Són els anys del pistolerisme, protagonitzat per grups de mercenaris a sou dels patrons i homes d’acció dels sindicats proletaris.

A partir de dues dates concretes, l’assassinat del president Eduardo Dato i el cop d’estat de Primo de Rivera, Raúl Montilla traça una història en la qual es trobaran, enfrontaran i en alguns casos conviuran, diferents personatges que formen part d’aquesta nova realitat en la qual s’està convertint Barcelona.

Un obrer de la construcció, diversos guàrdies civils, pistolers, un jove nouvingut per a treballar en el que sigui… Una novel·la en la qual es mostra una realitat molt dura d’anys que van imprimir caràcter a una ciutat i claus per a entendre els successos que posteriorment es desenvoluparien. Una novel·la humana, en la qual importen les persones i els seus sentiments, malgrat la duresa de l’època en la qual els ha tocat viure.

La noia d’aire blau. Jordi Roig

A la novel·la d’aquest escriptor de la Palma de Cervelló, els sentiments són fràgils miralls d’aire que fan que el protagonista -en Pere, que acaba de travessar la barrera dels quaranta-, se senti desafortunadament feliç.

La noia d’aire blau es passeja per l’amor, l’amistat, la família, el dolor, la mort, la poesia… I s’atura en els sentiments, les incerteses, els silencis, les injustícies…

Els personatges de la novel·la són de carn i ossos, com tu i com jo, que no s’amaguen si no és del tot imprescindible.

 

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here