Les Festes de Primavera es van celebrar a la capital baixllobregatina aquest cap de setmana amb gran èxit de públic, tant a la 55a Exposició Nacional de Roses com a la 34a Fira Comercial i Industrial del Baix Llobregat, i a la resta d’activitats culturals, esportives i de lleure programades

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l bon temps i la gran varietat de propostes van fer sortir la gent al carrer per gaudir de la celebració. L’afluència de públic queva visitar els diferents espais i, en especial, l’Exposició Nacional de Roses, va ser superior al de l’edició anterior.

El president del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, Carles Duarte, va ser l’encarregat de fer el pregó de les Festes de Primavera el passat divendres a l’Auditori del Palau Falguera. Tot seguit, es va inaugurar la 55a Exposició Nacional de Roses de Sant Feliu, l’exposició commemorativa de l’Any Joana Raspall sobre l’escriptora centenària, i la 34a Fira Comercial i Industrial del Baix Llobregat, amb la presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell.

L’Exposició de roses d’enguany va consistir en un maridatge perfecte entre roses i poesia. Els poemes de la santfeliuenca Joana Raspall van acompanyar a les nombroses persones que van visitar l’exposició ubicada al Palau Falguera.

Les activitats de cultura tradicional i popular com la cercavila de gegantons i capgrossos, la mostra de colles de foc, el Festival Flamenc, les caramelles, les sardanes, els castellers, la marató de concerts joves, així com tots els actes inclosos en la XIV Mostra d’Activitats i Folklore Tradicional i Popular i el Festival Buti+Farra+Sound van aconseguir també un gran nombre de seguidors.

Una altra de les activitats d’aquesta edició que va atraure molt de públic va ser la desfilada “Fem Moda Sant Feliu” que va tenir lloc el dissabte 11 i que va omplir de públic la Sala Ibèria en els dos passis de la desfilada. L’esdeveniment també es va poder seguir des d’una pantalla gegant instal·lada a la pl. Vila.

La plaça de la Vila, on es va habilitar l’espai dedicat al desenvolupament econòmic local “Sant Feliu, ciutat emprenedora“, va ser punt de trobada de l’emprenedoria, l’empresa, la innovació i els comerços de la ciutat. Els tallers, les demostracions i les activitats d’animació organitzades a la plaça també van tenir gran nombre de seguidors i seguidores.

L’exposició Joana Raspall, una escriptora centenària, que estarà oberta al Palau Falguera fins al 2 de juny, també va aconseguir congregar a nombroses persones interessades en conèixer la trajectòria de la poetessa santfeliuenca.

La mostra es va inaugurar després de la lectura del pregó que va donar inici a les Festes de Primavera. L’exposició, creada per l’Ajuntament amb el suport de la Diputació de Barcelona, repassa la trajectòria de la poetessa santfeliuenca a través de fotografies personals i de l’època, així com de textos, que han estat elaborats per l’escriptor Miquel Desclot, poeta i escriptor, especialista en l’obra de Joana Raspall.

L’exposició, que està feta amb materials totalment reciclables, i ocupa una superfície de 200 m2, tindrà caràcter itinerant. La mostra es fa ressò de la passió de l’escriptora per la literatura i l’escriptura des de ben petita, així com de la seva formació i vinculació amb altres escriptors, poetes, filòlegs o historiadors, com Carles Riba, Jordi Rubió o Ferran Soldevila. L’activisme cultural i la defensa del català dut a terme per la poetessa durant la postguerra són també aspectes destacats en la mostra.

Pel que fa a l’obra, l’exposició fa un recorregut per les aportacions de Joana Raspall en la literatura i en poesia infantil, així com en la poesia i narrativa per a adults, alhora que es destaca la seva contribució com a lingüista a partir de l’elaboració de diccionaris de sinònims, locucions i frases fetes o homònims i parònims.

Entre els documents d’interès que recull la mostra destaca un article publicat per Joana Raspall a la revista Claror, de la qual era col·laboradora habitual, l’any 1933. En el text, la poetessa manifestava la necessitat d’una biblioteca a Sant Feliu de Llobregat. La mostra també reprodueix una fotografia de Joana Raspall publicada l’any 1929 a l’Eco del Llobregat. Els visitants de l’exposició també podran llegir una de les cartes que Carles Riba va enviar a Joana Raspall, amiga i deixebla de l’escriptor, l’any 1954. Un altre dels materials que s’hi exposaran és una fitxa de la preparació del Diccionari de locucions i frases fetes escrita a mà perJoana Raspall.

L’exposició també inclou un espai per als infants, on es faran tallers per a les visites escolars. En aquests racons, decorats amb il·lustracions creades a partir de les seves poesies, els més petits podran descobrir alguns dels textos de la poetessa i interpretar el seu significat en una gran pissarra.

D’altra banda, la zona de degustació i tast de productes alimentaris, vins i caves El Tast, instal·lada a l’aparcament del davant del Casal Municipal de la Gent Gran, va ser també un espai molt concorregut.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here