Enguany, el 22 de maig es dedicarà a l’Aigua i la Biodiversitat, per a coincidir amb la decisió de Nacions Unides de nomenar 2013 Any Internacional de la Cooperació en l’Esfera de l’Aigua. El tema ressalta la importància del paper de la biodiversitat i els ecosistemes per a garantir la seguretat de l’aigua i per tant, el desenvolupament sostenible

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]’Assemblea General de Nacions Unides, en virtut de la resolució 55/201 del 20 de desembre de 2000, va proclamar el 22 de maig com el Dia Mundial de la Biodiversitat, com una manera d’augmentar la comprensió i la consciència sobre les qüestions relatives a la diversitat biològica.

La diversitat biològica, o biodiversitat, és el terme per el que es fa referència a l’àmplia varietat d’éssers vius sobre la Terra i els patrons naturals que conforma. La diversitat biològica d’ avui és el fruit de milers de milions d’anys d’evolució, modelada per processos naturals i, cada vegada més, per la influència de l’ésser humà. Aquesta diversitat forma la xarxa vital de la qual som part integrant i de la qual tant depenem.

Amb freqüència, s’entén per diversitat l’àmplia varietat de plantes, animals i microorganismes existents. Fins a la data, s’han identificat uns 1,75 milions d’espècies, en la seva major part criatures petites, per exemple, insectes. Els científics reconeixen que en realitat hi ha prop de 13 milions d’espècies, si bé les estimacions varien entre 3 i 100 milions.

La diversitat biològica inclou també les diferències genèticas dintre de cada espècie, per exemple, entre les varietats de cultius i les races de bestiar. Els cromosomes, els gens i el ADN, és a dir, els components vitals, determinen la singularitat de cada individu i de cada espècie.

Un altre aspecte addicional de la diversitat biològica és la varietat d’ecosistemes, per exemple, els que es donen en els deserts, els boscos, els aiguamolls, les muntanyes, els llacs, els rius i paisatges agrícoles. En cada ecosistema, els éssers vius, entre ells, els éssers humans, formen una comunitat, interactuen entre si, així com amb l’aire, l’aigua i el sòl que els envolta.

És aquesta combinació de formes de vida i les seves interaccions mútues i amb la resta de l’entorn que ha fet de la Terra un lloc habitable i únic per als éssers humans. La diversitat biològica oferix un gran nombre de béns i serveis que sustenten la nostra vida.

El valor de la diversitat biològica

a protecció de la diversitat biològica és un tema del nostre interes. Els recursos biològics són els pilars que sustenten les civilitzacions. Els productes de la naturalesa serveixen de base a indústries tan diverses com l’agricultura, la cosm”tica, la farmaceútica, la indústria de polpa i paper, la horticultura, la construcció i el tractament de deixalles.

La pèrdua d’aquesta diversitat biològica amenaça els nostres subministraments alimentaris, les nostres possibilitats de recreació i turisme i les nostres fonts de fusta, medicaments i energia. També interfereix amb les funcions ecològiques essencials. La nostra necessitat de components de la naturalesa dels quals una vegada no en vam fer cas, amb freqüència és important i imprevisible.

De tant en tant ens hem precipitat de tornada el rebost de la naturalesa per a guarir les nostres malalties, o a les infusiones de gens resistents procedents de plantes silvestres, per a salvar els nostres cultius de les incursions de les plagues.

És més, l’àmplia gamma d’interaccions entre els diversos components de la diversitat biològica és el que permet que el planeta pugui ser habitat per totes les espècies, inclosos els éssers humans.

La nostra salut individual, i la salut de la nostra economia i de la societat humana, depenen del continu sumbministrament dels diversos serveis que ens brinda la natura, i que serien summament costosos o impossibles de reemplaçar. Aquests serveis naturals són molt variats, i pràcticament infinits. Per exemple, seria gairebé impossible substituir, en gran mesura, el control de plagues que compleixen diverses criatures que integren la cadena alimentària, o la polinització que porten a terme els insectes i les aus en la seva activitat quotidiana.

Protegim la Biodiversitat

La crisi de la biodiversitat és en gran mesura resultat de l’activitat humana i representa una amenaça seriosa al desenvolupament humà.

Malgrat els renovats esforços d’aquests últims vint anys, la pèrdua de diversitat biològica, a conseqüència de la destrucció dels habitats naturals, l’agricultura intensiva o la contaminació, ha seguit el seu curs inexorable.

És necessari actuar per a salvar el que queda.

Activitats aquest diumenge al Baix Llobregat, per celebrar el Dia Mundial de la Biodiversitat

Dia mundial de la Biodiversitat als Espais Naturals del Delta

El proper diumenge 19 de maig, a l’Espai Natural del Remolar Filipines, es realitzarà una activitat consistent en la recerca d’invertebrats per fotografiar-los, amb l’assessorament del grup de Biodiversitat Virtual. Per als més petits, es realitzarpa un taller de contes.

A més, podreu gaudir de l’observació de l’anellament científic d’aus i d’una visita guiada.

Informació práctica:

Testing d’invertebrats. Punt de trobada: barrera de la Vidala (des de l’aparcament, cal caminar 300m aprox.) DE 9.30 A 14 H INSCRIPCIÓ AL TEL. 93 479 32 01

Observació d’anellament científic. Punt de trobada: estació biològica (des de l’aparcament, cal caminar 1,6 km aprox.) DUES SESSIONS DE 30 MINTS: 10.30 /11.30 NO CAL INSCRIPCIÓ

Visita guiada. Punt de trobada: punt d’informació del Remolar-Filipines (des de l’aparcament, cal caminar 1,5 km aprox.) D’11 A 12.30 H INSCRIPCIÓ AL TEL. 93 479 32 01 Taller i conte infantil Punt de trobada: punt d’informació del Remolar-Filipines (des de l’aparcament, cal caminar 1,5 km aprox.) DE 12.30 A 13.30 H INSCRIPCIÓ AL TEL. 93 479 32 01

El Museu de Ciències Naturals i l’Ajuntament del Prat us ofereixen una passejada en bicicleta.

La bicicletada sortirà del parc Nou del Prat de Llobregat i acabarà als espais naturals del Riu Llobregat, on es realitzarà una activitat de descoberta de les papallones diürnes.

Informació práctica:

Lloc de sortida: accessos centrals del parc Nou del Prat de Llobregat (Ronda del Sud)

INSCRIPCIÓ AL TEL. 93 256 22 20 activmuseuciencies@bcn.cat

Finalment, a Les Basses de Can Dimoni, es podrá realizar també una activitat sobre els macroinvertebrats aquàtics, on s’explicarà com en són d’importants i com han evolucionat en els darrers anys.

També hi haurà una visita guiada a la zona humida per conèixer-ne la biodiversitat.

Informació práctica:

LLOC: Les Basses de Can Dimoni Punt de trobada: punt d’informació de les Basses de Can Dimoni L’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat posa un autocar gratuït a disposició dels visitants. Places limitades.

INSCRIPCIÓ AUTOCAR AL T. 93 4793201 LLOC I HORARI DE SORTIDA DE L’AUTOCAR: Pl. de Catalunya amb C. 3 d’abril, de Sant Boi, a les 11h

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here