Ja des dimecres, es van desenvolupae diverses mobilitzacions per denunciar el bloqueig dels convenis col·lectius. El Baix Llobregat va ser un dels focus de mobilització més importants, on per exemple, la plantilla de Ciments Molins, va realizar diverses accions de protesta des de dimecres al vespre, i ahir va realitzar la primera d’una sèrie de jornades de vaga

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]D[/dropcap]avant del bloqueig de les patronals de diferents sectors a molts convenis col·lectius, les direccions de CCOO i UGT, reunides el 8 de maig, van decidir convocar una jornada de mobilització per ahir.

Hi va haver diferents vagues, manifestacions i accions per denunciar la desprotecció de molts treballadors i treballadores si no s’actualitzen els convenis que tenen vigència fins al 7 de juliol.

Així doncs, segons els sindicats, el 7 de juliol prop de 800.000 persones es poden quedar sense conveni col·lectiu d’aplicació, uns altres a final d’any i la resta, d’aquí a un any. Aquest és l’impacte de la pèrdua de l’anomenada ultraactivitat. A final d’any el 50% del convenis negociats a Catalunya podrien desaparèixer.

La manifestació principal de la jornada d’avui, convocada a Barcelona, començarà a les 18 h des de plaça Catalunya cantonada amb el Passeig de Gràcia.

En el Manifest conjunt que han fet públic CCOO i UGT, els sindicats declamen que “des del sindicalisme de CCOO i la UGT de Catalunya no permetrem la derogació de la negociació col·lectiva com volen les patronals. Els convenis col·lectius no són una simple llei que es deroga i prou. Són l’instrument amb el qual els treballadors i les treballadores hem aconseguit les millores de condicions de treball més importants en els darrers 30 anys”.

A més, els sindicats expliquen que la convocatòria de les mobilitzacions en defensa de la negociació col·lectiva a Catalunya continua ja que cap patronal catalana s’ha adherit de moment a l’acord signat ahir a Madrid per CCOO i UGT amb CEOE i Cepyme per prorrogar la ultraactivitat dels convenis col·lectius, més enllà del que dicta la reforma laboral.

CCOO i UGT expliquen que aquest acord de bones intencions no és d’obligat compliment i per tant cada patronal, sigui sectorial, territorial o d’empresa pot decidir si accepta les recomanacions de l’acord de Madrid, o continua aplicant la Reforma Laboral amb la pèrdua de vigència del conveni un any després de la seva caducitat.

Un exemple de lluita al Baix Llobregat: Ciments Molins

La direcció de Ciments Molins ha informat al comitè d’empresa, sobre la seva intenció d’acomiadar 56 persones, és a dir el 29% de la plantilla  de 191 persones que actualment treballen a la fàbrica baixllobregatina, ubicada a Sant Vicenç dels Horts, però en la que treballen persones d’arreu del Baix Llobregat.

Això, se sumaria a l’acomiadament que es va duur a terme el noviembre passat per part de l’empresa, de diversos treballadors, “d’una manera tràgica, indiscriminada i traumàtica” segons valorava aleshores el comité.

Per denunciar aquesta situació, ahir, la plantilla de Ciments Molins, va iniciar mobilitzacions de protesta, i ahir van iniciar una jornada de vaga, la primera de les 5 que tenen programades, els propers 29 de maig, i 5,14 i 19 de juny, com a resposta davant “el bloqueig en la negociació del conveni col.lectiu i la possible reducció de la plantilla”, segons declarava ahir a elBaix.cat Lluís Ramos, membre de CCOO i del Comité d’Empresa.

Ramos denunciava també “el bloqueig total de la negociació del conveni col·lectiu per part de l’empresa, que porta 3 anys en punt mort, i que posa sobre la taula propostes imassumibles per a la plantilla”.

El Secretari General de Comissions Obreres del Baix Llobregat, Toni Mora, es va voler acostar dimecres al vespre a Ciments Molins, per donar el seu suport a la plantilla, que estaba mobilitzada a les portes de la fàbrica. Mora va definir Ciments Molins com “una empresa que exemplifica el que significa el mal ús de la Reforma Laboral”.

Segons el dirigent de CCOO obreres “la Reforma Laboral ha provocat que empreses com Ciments Molins facin el que no havien fet mai. Aprofitant el concepte d’ultraactivitat, estan modificant condicions de treball, aprofitant per acomiadar gent, i destruïnt el conveni col·lectiu i les relacions laborals”. Mora, va finalitzar les seves declaracions a elBaix.cat, desitjant que l’empresa “reaccioni”, però afegint que “mentre això no passi, les mobilitzacions i les vagues no s’aturaran”.

L’empresa sembla que ha fet pública la seva voluntat de desbloquejar la situació, però falta que això es concreti en propostes que la plantilla consideri aceptables. No obstant, sembla que les mesures de pressió adoptades, donen els seus fruits.

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here