L’entitat va celebrar una roda de premsa ahir al matí, on es va presentar una declaració que proposa l’adscripció de tots els municipis de la comarca a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, però mantenint un òrgan administratiu propi

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat és una associació que neix amb el compromís -recollit en la seva acta fundacional- de promocionar la comarca i de cohesionar-la, a través de la cultura i el coneixement. És per això que mai no ha estat indiferent als temes que configuren la realitat comarcal i ha intervingut de forma sistemàtica en els principals fòrums i debats que des de la ciutadania o des de les institucions s’han obert al Baix Llobregat.

Un dels valors del CECBLL ha estat i és fonamentar sistemàticament els seus posicionaments en l’argumentació raonada, en una visió integradora del territori i en un coneixement profund de la realitat comarcal passada i present en tots els àmbits del saber.

És per això que, davant la presentació per part del govern dela Generalitat de l’Avantprojecte de Llei de Governs Locals de Catalunya, el Centre d’Estudis ha presentat al·legacions formals i ha manifestat en una declaració el seu posicionament, que se sintetitza a continuació:

  • Estem a favor de la comarca del Baix Llobregat i de la diversitat de la seva gent, però no d’un tracte desigual. La seva dissolució i la fragmentació,  amb la incorporació a l’àrea metropolitana de només alguns municipis baixllobregatins (com preveu l’avantproject de Llei) comportaria un desigual accés als serveis i, a les decisions, augmentant els desequilibris territorials i fent perdre a la comarca la capacitat de planificació i d’intervenció.
  • Defensem la integritat territorial de la comarca actual del Baix Llobregat, que té una personalitat política pròpia, una singularitat territorial i històrica i una dimensió cívica, construïda amb compromís i participació. El Baix Llobregat és la suma del treball d’institucions, d’entitats, d’ajuntaments i de la societat, és el resultat de l’esforç conjunt per revertir una situació de territori de pas en una de territori amb identitat pròpia.
  • Vindiquem que els municipis comptin amb els recursos necessaris per a entendre i atendre les necessitats de la ciutadania. Compartim la preocupació per l’eficiència i racionalitat de les administracions sempre que suposin una millora substancial de la qualitat de vida i no vagin en detriment de l’equitat, ni de la proximitat i la transparència.
  • Reclamem el manteniment d’un àmbit polític d’impuls, de coordinació i de suport de les accions dels ajuntaments referides a l’atenció a les persones, a l’educació, a la cultura, a la planificació del territori, al foment de l’activitat econòmica, i a d’altres serveis de proximitat, Indepenentment de la forma de govern i administració territorial que s’estableixi.
  • Proposem l’adscripció de tot el Baix Llobregat a l’AMB, sempre que es reconegui, dins de la seva estructura, un òrgan polític i administratiu propi d’àmbit comarcal que possibiliti el suport i la impulsió d’accions de cooperació entre els municipis que respongui a la tradició de mancomunar esforços.
  • Demanem que es racionalitzi l’exercici de les competències actualment distribuïdes entrela Diputacióde Barcelona ila Generalitatde Catalunya, tant per no crear duplicitat com perquè es gestionin fent prevaldre el coneixement de la realitat i la proximitat en l’atenció a la ciutadania.

 Seguint aquest enllaç podeu accedir al text de la declaració.

 

 

 

 

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here