La vinculació de la població del Baix Llobregat amb les arrels del catalanisme i amb la reivindicació dels drets nacionals, ha estat sempre molt estreta. Sant Boi, on es troba la tomba de Rafael Casanova, acull cada 11 de setembre alguns dels actes institucionals més importants de la Diada, i l’any 1976 va acollir una de les més grans manifestacions en defensa de les llibertats del poble català, sota el lema Llibertat, Amnistia, Estatut d’Autonomia. Menys coneguda i concorreguda, però no menys important, a la comarca, concretament a Cervelló, es troba també  la tomba del president Tarradellas

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]C[/dropcap]atalunya celebra la seva diada nacional en commemoració de l’11 de setembre de 1714, data de la derrota final a la guerra de Successió a la corona espanyola (1702-1714).

Una derrota que va suposar per Catalunya la fi de les estructures polítiques que havien existit des de l’Edat Mitjana. Una derrota que va condicionar des de l’ús de la llengua parlada i escrita, al comerç i l’organització de la vida ciutadana a partir de lleis uniformitzadores.

Però, tanmateix, l’onze de setembre de 1714 és la porta oberta cap a la Catalunya moderna i contemporània, la de la “Renaixença” cultural i del catalanisme polític, malgrat d’altres períodes foscos de la nostra història.

Les commemoracions de l’onze de setembre han jugat -i juguen- un paper destacat dintre del calendari festiu i popular, però també polític, talment com un termòmetre de l’estat de la nació.

Sant Boi: Rafael Casanova i la mobilització per la llibertat

1976-09-11: Parlament de Miquel Roca. Plaça de Catalunya de Sant Boi. Font: Exposició DIADES. L’ONZE DE SETEMBRE A SANT BOI DE LLOBREGAT
Anys de celebracions que han estat condicionades per dinàmiques internes i externes i on la nostra comarca té el privilegi de ser un dels escenaris simbòlics des que, el 1913, quan es descobria que Sant Boi acollia les despulles del Conseller Rafael Casanova i després que el 1976, la mateixa localitat baixllobregatina esdevingués epicentre de la voluntat democràtica popular.

Després de 36 anys d’una salvatge Dictadura, Franco moria al 1975 i les primeres Eleccions Generals Legislatives es celebraven al 1977. Entremig, les celebracions de l’11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya, de 1976 i 1977, congregaven a centenars de milers de catalans i catalanes, que es manifestaren primer a Sant Boi de Llobregat i després pels carrers de Barcelona, sota el lema Llibertat, Amnistia, Estatut d’Autonomia.

Cervelló: Josep Tarradellas i el seu llegat

El 10 de juny del 1988 va morir el president de la Generalitat Josep Tarradellas. Nascut al Baix Llobregat, a Cervelló -on descansen les seves restes-, Tarradellas va destacar per el seu compromís republicà, i el seu catalanisme, i va ser un artífex fonamental de la recuperació de les institucions catalanes, l’any 1977.

Cada 10 de juny, des de fa 25 anys, partits polítics, veïns i veïnes i familiars, homenatgen al president que va tornar de l’exili per impulsar l’autogovern català, i que va lluitar per recuperar la Generalitat, durant els 23 anys que va presidir-la des de l’exili.

 

Font documental: Exposició DIADES. L’ONZE DE SETEMBRE A SANT BOI DE LLOBREGAT

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here