Els municipis del Baix Llobregat celebren aquesta Diada de Catalunya amb diversos actes institucionals, que en alguns casos es celebraran avui per no interferir en el desenvolupament de la Via Catalana, que passarà demà per la tarda per algunes localitats de la comarca

Abrera

En el marc de la celebració de la Diada de Catalunya, Abrera té programats diversos actes commemoratius.

Dimecres, 11 de Setembre, a les 12.30h, tindrà lloc l´acte institucional amb l´Ofrena Floral al monument de Rafael Casanova, amb la lectura d´un manifest i l´ofrena a càrrec de les entitats de la vila, membres del consistori i partits polítics.

A la tarda, a les 18.30h, hi haurà havaneres amb el grup Roques Blaves i rom cremat per a tothom a la plaça de Rafael Casanova.

Els actes continuaran el cap de setmana amb el primer concert del Setembre Musical, a càrrec d´Ulises Ordúñez i Cristian Torres que presenten “Alma latina”. Serà a les 22.30h a l´Auditori del Centre Polivalent.

Diumenge 15, hi haurà ballada de sardanes, a les 18.30h, amb la Cobla Lluïsos de Taradell i l´entitat Abrera Sardanista a la plaça de Rafael Casanova.

Begues

El proper dimecres 11 de setembre se celebraran els tradicionals actes de la Diada Nacional de Catalunya a Begues. Enguany s’avança l’horari per facilitar la sortida dels autocars de la Via Catalana.

A les 10 h es farà una ballada de sardanes amb la Cobla Sant Jordi. A les 11 h, la lectura del manifest a càrrec de l’alcaldessa, Mercè Esteve, i el cant d’Els Segadors.

De 0 a 6 h se celebrarà a l’esplanada de davant de piscina la Festa Jove de la Diada, amb servei de barra i dj’s.

Castelldefels

Castelldefels celebra el dimecres 11 de setembre la Diada Nacional de Catalunya
A la plaça Onze de Setembre i a la de l’Església
Programa d’activitats:
12 h. Plaza Onze de Setembre
— Cant Coral a càrrec de la Coral Margalló de Castelldefels
— Ofrena Floral
— Ball de ‘Bastons’
— Aixecada d’un pilar pels Castellers de l’Agrupació de Cultura Popular de Castelldefels
— Salutació de l’alcalde, Manuel Reyes
— Cant de l’Himne dels Segadors amb música dels Grallers de Castelldefels i Toc de Vent
12:45 h. Plaza de l’Església
Sardanes amb la Cobla Baix Llobregat, organitzada per l’Agrupació Sardanista de Castelldefels.

Castellví de Rosanes

Cada Onze de Setembre quan sonen les primeres notes del ‘Cant de la Senyera’ tothom, a Castellví de Rosanes, sap que la senyera s’enlaira al cim de la Cadireta. Un cop fixada, mostrant la seva majestuositat, és el moment de cantar tots plegats l’himne nacional de Catalunya, “Els segadors”.

Tot seguit, per donar un caire més festiu, res millor que un bon esmorzar amb la tradicional sardinada popular als voltants de la plaça del Roure. Cal tenir present, però, que a Castellví de Rosanes la festa comença la nit anterior amb la cantada d’havaneres i la popular degustació del rom cremat.

Dimarts, 10 de setembre. Havaneres amb el grup A cau d’Orella Rom cremat per als assistents Lloc: plaça del poble Hora: 22.00 hores

Dimecres, 11 de setembre. Hissada de la senyera a la Cadireta L’acte més simbòlic de la Diada mentre sona el “Cant de la senyera” i amb el posterior cant d’”Els segadors”, l’himne nacional de Catalunya. Lloc: plaça del Roure Hora: 09.00 hores

Cervelló

El proper dimarts 10 de setembre, a partir de les 22h es celebrarà la Diada Nacional de Catalunya a la Rambla Josep Tarradellas. L’acte comptarà amb la participació i actuacions de diverses associacions del poble, afegint-se així a la celebració de la Diada.La Colla de Bastoners del SES ens oferirà un ball que estan preparant per la Diada.

Tot seguit, començarà la cercavila amb els gegants de Cervelló, que ens oferiran un parell d’actuacions, seguits d’una Pilar Casteller de germanor, dirigit per la colla dels Matossers de Molins de Rei.La Colla Musical de Cervelló Som-hi-li, seran els encarregats de fer un petit concert, després d’haver acompanyat a Gegants i Castellers. Els músics de Som-hi-li han preparat un seguit de peces especials per una Diada com aquesta.

Després dels Som-hi-li, la festa continua amb la Colla de Diables Banyuts de Cervelló, que faran un petit correfoc per la Rambla, acompanyats dels Timbalers i la colla Petita de Diables.Tot seguit, l’atenció tornarà a l’escenari, on l’Aula de Música oferirà una actuació  interpretant dues cançons pensades per l’acte.

La part més institucional de l’acte es tancarà amb el Cant de la Senyera i de l’Himne Nacional, interpretat per la Coral Diana. Tot seguit hi haurà vàries lectures de la mà de diferents associacions locals.Enguany, l’acte serà el dia 10 de setembre al vespre per donar pas a la Diada Nacional i que tothom la pugui celebrar de la manera que cregui més oportuna.

L’acte començarà a les 22h, tot i que mitja hora abans ja hi haurà ambient per anar preparant les actuacions. Serà un punt de trobada, intercanvi i mostra del que la societat civil de Cervelló pot arribar a oferir.Com a cloenda de la vetllada, hi haurà coca i cava per a tothom.

Collbató

Més enllà de la nombrosa participació collbatonina prevista a la Via Catalana el proper dimecres 11 de setembre, la diada també se celebrarà a Collbató, com és tradicional, amb diversos actes propis.

Aquests s’iniciaran a les 10:30 h, al racó d’en Ponis, amb l’ofrena floral que obrirà l’acte institucional. Seguidament s’escoltaran el Cant dels Segadors i el Cant de la Senyera.

Les activitats es clouran amb la ballada de sardanes programada a partir de les 10:45 h entre la plaça de l’Església i el racó d’en Ponis.

Corbera

Segueix aquest enllaç

Cornellà

Dimecres 11 de setembre, la Plaça de l’Església tornarà a ser l’escenari dels actes reivindicatius de la Diada Nacional de Catalunya, una festivitat que barreja el caràcter festiu amb la seva vessant de rememorança històrica.

A partir de les 11:30 del matí començaran els actes que tindran com a eix central l’ofrena floral al monument al·legòric que realitzaran partits polítics i entitats de la ciutat.

L’acte comptarà amb sardanes i la interpretació de Els Segadors.

El Papiol

El Papiol organitzarà els actes oficials de la Diada Nacional de Catalunya el vespre del dimarts 10 de setembre. El canvi en l’agenda de l’acte oficial de l’Ajuntament a la plaça Rafael Casanova del poble respón a la voluntat del consistori de col·laborar a la mobilització popular de la Via Catalana.

Amb aquest canvi els papiolencs i papiolenques que així ho desitgin podran assistir a l’acte d’homenatge al Papiol el dimarts a la nit i a la cadena humana arreu de Catalunya del dimecres.

L’acte oficial de la Diada Nacional de Catalunya començarà a les 20.30 a la plaça Rafael Casanova del Papiol i comptarà amb la participació de la Societat Coral La Perdiu.

A continuació, el Castell del Papiol acollirà la xerrada “Onze de setembre de 1714, Història d’una derrota catalana?” a càrrec de Dani Cortijo, historiador i escriptor del llibre “Històries de la història de Catalunya”.

El Prat

Segueix aquest enllaç

Esparreguera

Segueix aquest enllaç

Esplugues

Segueix aquest enllaç

Martorell

L’ofrena i floral i les salves per honorar la memòria dels caiguts l’Onze de Setembre de 1714, que cada any es fa al fossar de Sant Bartomeu en motiu la Diada Nacional de Catalunya, s’ha avançat al dia 10 al vespre per facilitar la participació dels martorellencs a la Via Catalana per la independència convocada per l’Assemblea Nacional Catalana. Les celebracions de l’Onze de Setembre a Martorell tindran la novetat del desplegament de la tercera estelada més gran de Catalunya durant la XXXVI pujada de la senyera a la muntanya de les Torretes.

L’ofrena floral als caiguts del 1714, la concentració per pujar la senyera, l’exposició i la passejada de les motos clàssiques i antigues, la ballada de sardanes i l’esmorzar popular centraran el gruix de celebracions que proposa l’Ajuntament de Martorell amb la col·laboració de la Secció Sardanista, el Mototurisme Els Mussols, els Amics de les Motos Antigues i Clàssiques de Martorell, la Coral Ars Nova i Òmnium Cultural.

Els actes de la Diada s’iniciaran aquest dimarts dia 10 al vespre. A les 20.00 h es farà la tradicional ofrena floral al fossar de Sant Bartomeu, al costat del pont del Diable. Òmnium Cultural hi llegirà un manifest i hi haurà la participació de la Coral Ars Nova, amb la interpretació de l’himne nacional de Catalunya Els segadors. A les 21.00 h, es farà un sopar popular a la plaça Onze de Setembre, de l’Associació de Veïns del Pla.

Molins de Rei

Celebració d’una Ofrena floral que tindrà lloc al carrer de Rafael Casanova, cantonada plaça del Mercat (façana Mercat Municipal), a les 12 del migdia.

Tot seguit, després d’un breu parlament de l’alcalde i del Cant dels Segadors, a la plaça del Mercat s’iniciarà una ballada de sardanes organitzada per l’Agrupació Folklòrica de Molins de Rei, enguany amb la cobla La Principal de Terrassa.

La Via Catalana recorrerà els 2’3 quilòmetres de l’avinguda de València / avinguda de Barcelona. L’Ajuntament, conjuntament amb l’entitat organitzadora i la Guàrdia Urbana, ha preparat un dispositiu per garantir el desenvolupament de l’activitat així com el normal funcionament de la vida al municipi. Afectacions

Olesa de Montserrat

Segueix aquest enllaç

Pallejà

Amb motiu de la diada nacional de l’11 de setembre a Pallejà tenen lloc diverses activitats commemoratives. Aquestes es van iniciar aquest diumenge dia 8 amb la ballada de sardanes dels Amics de la Sardana amb la Cobla La Bisbal Jove, a la plaça del Castell.

Prèviament a la diada, concretament el dimarts 10 de setembre, se celebrarà la Baixada de torxes per la independència organitzada per l’associació Palafit. L’acte començarà a les 22 h amb l’inici de la marxa a la plaça de les Masies i culminarà a la plaça del Castell on tindrà lloc l’encesa de la Flama per la Independència i la lectura del manifest d’Òmnium Cultural.

Pel que fa a la diada pròpiament dita els actes programats s’iniciaran a les 11:30 h amb l’actuació dels Bastoners de Pallejà i de la colla castellera de Sant Vicenç dels Horts, els Carallots, a l’avinguda 11 de Setembre de 1714. Al migdia tindrà lloc l’ofrena floral amb la pujada de la senyera i el Cant dels Segadors. Ja a la tarda, a les 17:14 h Pallejà participarà de la cadena humana Via Catalana al tram de la N-340, a l’alçada de Quatre Camins.

Sant Andreu de la Barca

Sant Andreu de la Barca celebrarà, com és tradicional, la Diada Nacional de Catalunya, amb un conjunt d’activitats que ocuparan els dies 10 i 11 de setembre.

Les activitats institucionals s’iniciaran el dimarts 10 de setembre, a partir de les 22 hores a la plaça de l’Església amb havaneres i rom cremat amb el grup Xarxa. A la mateixa hora, les 22 h, l’Assemblea Nacional Catalana de Sant Andreu ha organitzat una marxa de torxes per la independència que sortirà de l’Ermita del Palau. Allà també es llegirà un manifest.

Tot seguit, a les 12 de la nit,  a la plaça de l’Església, es realitzarà l’acte unitari. Un cop toquin les campanes i ens indiquin que ja s’ha iniciat l’11 de setembre, es llegirà el manifest.

A continuació, s’enlairarà la senyera per part d’escaladors del Centre Excursionista Pi Tallat, es cantarà l’himne nacional de Catalunya, Els Segadors, i actuaran l’Andreu i la Quimeta, els gegants de Sant Andreu de la Barca.

A les 12 hores del dimecres 11 de setembre les iniciatives continuen a la plaça de l’Onze de Setembre i ho faran amb sardanes amb la Cobla Contemporània.

A les 13 hores, es celebrarà l’ofrena floral d’homenatge a la figura de Rafael Casanova a la mateixa plaça amb la participació d’entitats i associacions polítiques, socials i culturals del municipi.

Sant Boi

Informació ampliada a elBaix.cat

Sant Climent

Segueix aquest enllaç

Sant Esteve Sesrovires

A les 11.30 hores el mateix 11 de setembre, la plaça del Doctor Tarrés acollirà els primers actes de la jornada. Hi haurà una ballada de sardanes amb equip musical i els Castellers d’Esparreguera aixecaran un pilar.

Acte institucional

A les 13.00 hores, es realitzarà una ofrena floral al Parc de la Coma en el marc d’un acte institucional que comptarà amb la participació de les forces polítiques i de les entitats del municipi.

Durant l’acte, es llegirà un manifest unitari que afirma que “Catalunya té dret a decidir” i que aposta per continuar treballant per un país més just i on el creixement social i econòmic no sigui el “d’uns quants en detriment de molts d’altres”. L’acte institucional també comptarà amb la cantada de la Coral Sant Esteve i amb una salva de la colla trabucaire Els Sesrovirencs.

Puntaires  (més informació a elBaix.cat)

A la tarda, se celebrarà la 20a edició de la Trobada de Puntaires, que aplegarà a més de 250 aficionades a les puntes de coixí vingudes de diverses localitats catalanes. La trobada tindrà lloc, a partir de les 17.00 hores, a la plaça Xic Mateu i al carrer Serafí Julià. Està organitzada pel Col•lectiu de Puntaires de Sant Esteve i compta amb la col•laboració del grup teatral L’Ull de Bou.

Sant Feliu

El proper dimecres 11 de setembre, Sant Feliu celebrarà un any més la Diada Nacional de Catalunya amb una jornada plena d’activitats commemoratives. Les activitats començaran a les 12 del migdia, amb l’acte institucional que se celebrarà al passeig de l’Onze de Setembre, davant del monument commemoratiu de l’efemèride, realitzat per l’artista local Lluís Sans. L’acte consistirà en una ofrena floral on participaran grups polítics, així com entitats i altres col·lectius locals.

Els actes festius continuaran a la tarda amb una audició de sardanes a la plaça de la Vila, a les 19 h. Més tard, a les 21 h tindrà lloc el repic de campanes a la Catedral de Sant Llorenç.

Prèviament a la Diada, el dimarts 10, a les 22.30 h la Marxa de torxes per la independència sortirà del passeig de l’Onze de Setembre per recórrer diversos carrers i places de la ciutat.

D’altra banda, la Via Catalana cap a la independència, convocada per l’Assemblea Nacional de Catalunya, també estarà present durant la Diada a Sant Feliu. A les 17.14 h, la cadena humana recorrerà la carretera Laureà Miró, que estarà tallada al trànsit entre les 15 i les 19 h, a excepció dels dos carrils laterals. A més, es mantindran oberts sis punts de creuament a Laureà Miró, a l’alçada dels carrers Comerç, Indústria- Sànson, Martí Duran-Hospitalet, Prolongació Falguera-Passeig dels Pins, Joan Maragall-Josep M. de Molina i carrer del Sol (per accedir a la rambla Marquesa Castellbell). Aquests punts es tancaran durant el temps en què es dugui a terme la cadena humana.

Des de l’Ajuntament s’anima a tots els santfeliuencs i santfeliuenques a participar en la Diada penjant senyeres als balcons i finestres del municipi.

Afectacions al transport públic

Durant la Diada es produiran alteracions en la circulació de diversos serveis de transport públics. Així, les línies d’autobusos L50, L64 i L62 de Soler i Sauret interrompran el servei des de les 15 i fins a les 19 h. Les línies del servei BaixBus L52 i L10 funcionaran durant tot el dia però modificaran lleugerament el seu recorregut a causa del tall de la carretera Laureà Miró.

En aquest sentit, la línia L52 circularà per l’avinguda del Sol fins a la rotonda propera a la confluència entre Laureà Miró i el carrer Jacint Verdaguer, on farà el canvi de sentit per tornar en direcció a l’Hospitalet. En aquest punt s’instal·larà una parada provisional. Pel que fa a la línia L10, la parada del carrer Jaume Balmes serà provisionalment durant aquest dia punt on els autobusos faran el canvi de sentit per retrobar la línia. D’altra banda, la línia T3 del Trambaix funcionarà amb normalitat a Sant Feliu, tot i que pot tenir afectacions al seu pas per l’Hospitalet.

Sant Joan Despí

Un any més, Sant Joan Despí celebrarà la Diada Nacional de Catalunya, el proper dimecres 11 de setembre, amb la popular Paella de la Gent Gran que en les darreres edicions ha aplegat al voltant de 2.000 persones. L’activitat, que ret homenatge a la gent gran de la ciutat alhora que serveix per commemorar la Diada, es farà al parc de Sant Pancraç a partir de les 14 hores. Aquesta serà la vint-i-novena edició d’aquesta cita que any rere any ha esdevingut un punt de trobada de la gent gran en un acte que vol reivindicar l’esperit de la festa de Catalunya tot fent un exercici de convivència.

La celebració és possible gràcies a la participació de més d’un centenar de voluntaris de gent gran que hi participen. Un any més, el cuiner José Maria Martín serà l’encarregat de preparar la paella en la que utilitzarà al voltant de 300 quilos d’arròs, 30 quilos de pebrot vermell, 10 quilos d’alls, 50 quilos de tomàquet, 120 quilos de costella de porc, 60 quilos de pollastre, 60 quilos de calamars, 60 quilos de gambes i 30 quilos d’escamarlans, entre d’altres. La gent gran continuarà gaudint de la festa amb un ball que es farà al Casal de la Gent Gran de Can Maluquer a les 17 h. Tampoc hi faltaran les sardanes.

La Colla Sardanista de Sant Joan Despí ha preparat una ballada amb la Cobla Rambles a les 16 hores a la plaça de Catalunya. Abans de la Diada, avui dimarts a la nit, l’Assemblea Territorial de l’ANC de Sant Joan Despí organitza la Marxa de Torxes, que culminarà amb la lectura d’un manifest. L’inici de la marxa serà a les 22.30 h a la plaça de lluís Companys. L’itinerari discorrerà pel barri Centre (Camí del Mig, passeig del Canal, carrer de les Torres, Bon Viatge…) fins a la plaça de Catalunya, on (23 h) es realitzarà la lectura del manifest per part de Montserrat Vaqué.

Sant Just Desvern

La marxa de torxes de dimarts 10, de Sant Just a Esplugues serà el primer acte relacionat amb la Diada Nacional de Catalunya al municipi.

Sant Just per la Independència hi participarà i començarà a les 20.30h al parc de Pau Casals. A aquella hora es farà una ofrena floral a l’estàtua del parc i, tot seguit, aniran fins a l’Ajuntament d’Esplugues amb les torxes per fer una altra ofrena al monument de l’11 de setembre del municipi veí. El punt de trobada serà, doncs, el parc de Pau Casals de Sant Just a les 20.30h.

Això serà dimarts dia 10 al vespre, però el gruix d’actes de la Diada es faran, òbviament, dimecres 11. Al matí, al parc de Pau Casals, davant de l’estàtua commemorativa es farà el tradicional acte institucional, amb la presència dels partits polítics de Sant Just i algunes entitats. A les 11h, Esquerra Republicana farà la seva ofrena.

A les 12h, la Cobla Catània i l’Agrupació Sardanista Sant Just faran una ballada de sardanes i, a les 13h, es farà l’ofrena floral institucional i d’entitats. A més, com cada any, el Cor Lo Pom de Flors farà una cantada per celebrar la Diada.

Afectacions al trànsit

El proper dimecres, 11 de setembre, la circulació de vehicles per la carretera Reial, des d’Esplugues fins a Sant Feliu de Llobregat, quedarà afectada entre les 4 i les 6 de la tarda, per la convocatòria de la cadena humana organitzada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC).

De 4 a 5 de la tarda, no es podrà circular per aquesta via, ni fer ús dels guals, excepte en els punts habilitats per facilitar l’entrada i sortida de vehicles.

De 5 a 6 la carretera quedarà completament tallada en tots dos sentits.

Sant Vicenç dels Horts

Una xerrada de la Diada Nacional de Catalunya a càrrec de l’alcalde i historiador Oriol Junqueras serà l’acte que obrirà dimecres 11, la commemoració de l’Onze de Setembre a Sant Vicenç dels Horts. Serà a les 10.05 h a la plaça de la Vila, tot just després d’hissar la senyera.

El també president d’ERC participarà a la tarda a la Via Catalana en un dels trams de Sant Vicenç dels Horts, on la cadena humana passarà per la N-340 des de Quatre Camins fins a la Bàscula.

El programa d’actes complert per commemorar la Diada Nacional de Catalunya a Sant Vicenç dels Horts és el següent:

Dimarts 10 de setembre

Vespre d’havaneres

Amb el grup Els Pescadors de l’Escala

A la mitja part s’oferirà rom cremat a càrrec de la Unió de Botiguers

A les 20 h, a la plaça de la Vila

Organitzador: Ajuntament

1a Marxa de Torxes 11 de Setembre

A les 23 h, concentració al Parc del Pi Gros

A les 0.00 h, arribada a la plaça de la Vila i encesa del peveter

Organitzador: Entitats de Cultura Popular

Dimecres 11 de setembre

Hissada de la senyera amb El Cant de la Senyera

A càrrec de l’Orfeó Vicentí i laCoral Jovedel Centre Catòlic i la CoralLlessamí de la Societat CulturalLa Vicentina

A les 10 h, a la plaça de la Vila

Organitzador: Ajuntament                                                                                

Xerrada col·loqui commemorativa de la Diada

A càrrec de l’alcalde Oriol Junqueras

A les 10.05 h, a la plaça de la Vila

Organitzador: Ajuntament

Actuació dels Carallots de Sant Vicenç dels Horts

La colla castellera farà un pilar de quatre

A les 11 h, a la plaça de la Vila

Organitzador: Ajuntament

Cant dels Segadors

A càrrec de l’Orfeó Vicentí i laCoral Jovedel Centre Catòlic i la CoralLlessamí de la Societat CulturalLa Vicentina

A les 11.15 h, a la plaça de la Vila

Organitzador: Ajuntament

Ballada de sardanes

A càrrec de la Cobla Mediterrània

A les 12 h, a la plaça de la Vila

Col·labora: ASSVI

Organitzador: Ajuntament

Via Catalana

A les 14 h, dinar popular a la carretera N-340, en el desviament del Polígon IndustrialLes Fallulles. Cadascú haurà de portar el seu menjar.

A les 15 h, actuacions populars: ball de gegants, diables, sardanes i castells. Hi haurà servei de bar.

A les 17.14 h, cadena humana des del Pertus a Alcanar. A Sant Vicenç dels Horts, la cadena passa per la N-340 des de Quatre Camins fins a la Bàscula.

A les 18 h, Cant dels Segadors

Organitzador: Assemblea Nacional Catalana

Santa Coloma de Cervelló

Segueix aquest enllaç

Vallirana

Un any més Vallirana celebrarà l’arribada de la Flama del Correllengua en un acte a la pista exterior del Casino on es commemorarà l’arribada de la flama i es llegirà el tradicional manifest del Correllengua, enguany a càrrec de Josep Maria Terricabras.

La celebració continuarà amb els actes de la Vigília de la Diada Nacional de Catalunya, avui dimarts 10, amb l’actuació de l’Esbart Dansaire la Faràndula de Vallirana, i amb la ballada de sardanes amb la Cobla Ciutat de Cornellà.

A les 12 de la nit sonarà el Cant de l’Himne Nacional de Catalunya, i en acabar es servirà cava i coca.

Apunta’t a la Cursa Popular “11 setembre 2013” (més informació a elBaix.cat)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here