Demà 27 de setembre es duran a terme les VII Jornades del Patrimoni del Baix Llobregat, en un entorn privilegiat a nivell patrimonial com és la Colònia Güell del municipi de Santa Coloma de Cervelló, dins del marc de les Jornades Europees del Patrimoni i sota el lema: “El patrimoni cultural generador d’activitat econòmica”

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]T[/dropcap]otes les edicions de les jornades de patrimoni s’han realitzat amb la col·laboració del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, els ajuntaments de la comarca, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, en el que és, doncs, una mostra de la col·laboració institucional en l’àmbit cultural i patrimonial.

Són moltes les reflexions i els argumentaris que, al llarg dels darrers vint anys, ens han portat a concebre el patrimoni com un element a preservar i donar a conèixer. Aquesta premissa s’ha convertit, afortunadament, en inqüestionable. Ara bé, en una comarca com el Baix Llobregat i en un moment com l’actual cal plantejar-se també si el patrimoni ha de ser només motiu de grans despeses.

Alguns exemples demostren com una vinculació ben plantejada entre el patrimoni i el turisme, o una bona aposta per fer del patrimoni un element amb plena funcionalitat en la vida de pobles i ciutats o una forma innovadora de comunicar-lo, poden esdevenir claus per a una nova dimensió del patrimoni com a generador d’activitat econòmica.

El consum cultural ha deixat de ser restringit i elitista i cada vegada implica segments més amplis de la població i, en força casos, és ja un fenomen de masses.

L’emergència del turisme de natura i del turisme de lleure, el primer impulsat per les inversions i els esforços que han permès ordenar i equipar els parcs naturals de la comarca;  i el segon, basat en el sorgiment d’una amplia i variada oferta d’activitats populars i culturals amb capacitat per atraure visitants, obren noves alternatives.

En aquest context, el patrimoni pot ser contemplat com una font d’ingressos imprescindible per fer viable la seva conservació. I, des d’aquesta perspectiva, la cultura i el patrimoni s’han de tenir presents en els plans d’inversió i plans estratègics per al desenvolupament territorial, de regeneració econòmica, i de sortida de la crisi.

És per això que aquestes VII Jornades volen reflexionar sobre les noves relacions que s’estan teixint entre patrimoni i activitat econòmica. En concret és comptarà amb una ponència central vers aquest tema, amb una taula d’experiències comarcals en les que es tractaran els diferents aspectes vinculats a la temàtica des de diferents perspectives, des d’experiències generadores d’activitat econòmica, espais naturals, o les noves funcionalitat del patrimoni.

Com és tradicional, es recolliran les comunicacions d’experts i científics i professionals per tal de difondre i divulgar els coneixements patrimonials de la comarca. Tothom podrà participar en les jornades mitjançant reflexions de les comunicacions que es recolliran en un bloc.

Per una altra part, com a novetat s’elaborarà un banc d’experiències culturals i patrimonials, on els ajuntaments podran difondre les seves activitats. Aquest banc d’experiències també es gestionarà mitjançant el blog de les jornades, i des d’aquí encoratgem a tots participar-hi a per tal de posar en relleu i visibilitzar el patrimoni cultural baixllobregatí.

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here