El parc de Torreblanca és un dels petits tresors naturals de la comarca, situat entre Sant Joan Despí, Sant Just Desvern i Sant Feliu de Llobregat. S’hi poden fer activitats com ara passejar, fer esport, jugar, fer activitats culturals, aprendre de la natura i fins i tot comprar productes naturals i de qualitat del Baix Llobregat en un mercat de pagès

El programa Terra de TV3 parla de les activitats educatives i del mercat en el marc d’un reportatge sobre el parc de Can Zam.

El Consell Comarcal del Baix Llobregat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona organitzen activitats al parc. Per exemple,un itinerari botànic. I pels més menuts, es va elaborar un dossier educatiu, o com diu la presentadora de TV3 Coli Calero “un dossier divertit”, que tracta d’ensenyar a través de jocs com és la vegetació singular del parc.

Es tracta d’aprendre i de gaudir de la natura i les activitats que s’organitzen al Parc de Torreblanca us ofereix oportunitats per fer les dues coses amb la forma d’un joc.

mercat pages torreblanca

Pels més grans, a la pàgina web del consell comarcal i a la de l’Àrea Metropolitana de Barcelona hi trobareu una mica d’història del parc. I cada diumenge, de 10 a 14 hores a la plaça de la torre del parc hi trobareu el Mercat de Pagès.

I moltes més activitats relacionades amb el consum responsable o una visita guiada per descobrir els ocells i les caixes de niu dels arbres del parc. Consulteu aquesta pàgina de l’Àrea Metropolitana.

Història del Parc de Torreblanca

Entre els termes municipals de Sant Joan Despí i Sant Just Desvern i a tocar de Sant Feliu de Llobregat, Torreblanca ha estat des de sempre un lloc privilegiat de trobada dels tres municipis, dels quals n’esdevingut el parc central.

La història de Torreblanca ens apropa a les transformacions experimentades per una de les finques agrícoles més notables d’aquest sector del Baix Llobregat.

parc_torreblanca_web

La finca té els orígens a l’edat mitjana, però no serà fins a 1564 que trobem per primera vegada el nom de Torre Blanca, per causa de la presència d’una torre de defensa que es trobava on ara hi ha el laberint.

El propietaris, els marquesos de Monistrol d’Anoia, a final del segle XIX, van decidir fer-hi una gran transformació i construir un palau i uns grans jardins.

És per aquest motiu que al cor del parc podem admirar el magnífic jardí romàntic, el qual ens introdueix en un món ple d’encant i misteri.

El disseny fantasiós neix de la idea d’imitar les formes i els elements propis de la natura, amb grutes, coves, llacs, illes i salts d’aigua, envoltats d’una vegetació exuberant i diversa que converteix aquest espai en la part més espectacular del parc. En aquest període també s’inicia el conreu de les roses, que farà de Torreblanca un indret de referència per al cultiu i la creació de noves varietats d’aquestes flors.

Durant la Guerra Civil (1936-1939) la finca va quedar molt malmesa, la qual cosa va provocar que el palau fos enderrocat l’any 1958.

Però no serà fins a l’any 1982 que la finca passarà a ser de titularitat pública, es convertirà en la seu del Consell Comarcal del Baix Llobregat i es crearà el meravellós parc metropolità que podem gaudir en l’actualitat. Així, a tocar dels jardins romàntics, podem trobar-hi el parc modern, el qual segueix la traça dels antics camps de conreu de roses de la finca, amb una estructura de grans plataformes i on s’hi incorporen diversos espais de trobada amb grans places i arbredes i s’hi instal·len jocs infantils, mobiliari urbà i fonts.

Horaris del Parc Torreblanca

Dilluns no festius el parc roman tancat.

Gener, Febrer, Març, Octubre, Novembre, Desembre: de 10.00 h* a 17.45 h.**

Abril, Maig, Setembre: de 10.00 h* a 19.45 h.**

Juny, Juliol, Agost: de 10.00 h* a 21.45 h**

El parc té quatre portes:

* La primera que s’obre (10.00 h) és la que està situada al C. Torreblanca (aparcament públic)

** La darrera porta que es tanca (depenent de l’època) és la que està situada a la rotonda del TramBaix.

El tancament del parc s’avisa mitjançant toc de sirena.

Més informació:

  • Prohibida la circulació de vehicles.
  • No existeix zona picnic.
  • Els gossos han d’anar lligats.

Activitats al Parc de Torreblanca

Clica sobre la imatge per veure les activitats que es fan al parc.

Itinerari botànic

El Parc de Torreblanca és un indret meravellós per desenvolupar diverses activitats com ara passejar, jugar, fer esport, gaudir de la natura, fer activitats culturals…

Descarrèga’t la guia clicant sobre la imatge.

Dossier educatiu

Els arbres singulars del Parc de Torreblanca.

Descarrèga’t la guia clicant sobre la imatge.

Aquest Dossier Educatiu es complementa amb el Dossier del Mestre que es pot sol·licitar al Consell Comarcal del Baix Llobregat.

 

Font: Premsa del Consell Comarcal del Baix Llobregat

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here