El 19 d’octubre se celebra el Dia Internacional contra el Càncer de Mama, amb un seguit d’activitats organitzades per l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC). Una de les accions més espectaculars del dia serà la il·luminació de color rosa d’edificis emblemàtics. Salut assenyala que la incidència d’aquesta malaltia s’ha estabilitzat els últims anys, que més del 90% de les dones són intervingudes i que el 75% conserven el pit

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]A[/dropcap] l’estat espanyol, cada any es diagnostica aquest tipus de càncer a 22.000 persones, la majoria de les quals són dones. És per això que és molt important comprometre’s amb la lluita contra el càncer de mama.

A més, el Departament de Salut ha assenyalat aquest divendres mitjançant un comunicat que una de cada nou dones desenvoluparà càncer de mama al llarg de la vida. Tot i això, Salut ha destacat que la incidència d’aquesta malaltia s’ha estabilitzat els últims anys. Segons dades del Departament, més del 90% de les dones amb aquesta malaltia són intervingudes quirúrgicament i el 75% conserven el pit.

El comunicat també explica que la mortalitat en aquest tipus de càncer ha disminuït des dels anys noranta gràcies al progrés en el diagnòstic en etapes precoces de la malaltia i per les millores terapèutiques. Durant l’any 2012, el Programa de cribratge va diagnosticar un total de 1.143 casos de càncer de mama.

El càncer que més afecta les dones

L’AECC és una entitat social privada, sense afany de lucre i declarada d’utilitat pública. Té representació a més de 2.000 localitats; suma més de 15.000 voluntaris actius amb el propòsit de lluitar contra el càncer i més de 147.000 socis.

cancermama

Segons dades difoses per aquesta entitat, el càncer de mama és el tipus de càncer que té més incidència a nivell internacional entre les dones (el 28,5%) seguit del colo-rectal (15,4%) (IARC, 2008). A la Unió Europea el càncer de mama és la neoplàsia maligna més freqüent entre les dones. A Espanya també és el tumor més freqüent entre la població femenina. A Catalunya es van detectar 4.665 casos de càncer de mama l’any 2008 (PDO, 2008), i cada dia s’hi diagnostiquen 80 casos.

La mamografia periòdica i els avenços en els tractaments permeten taxes de supervivència del 80%, però en el període 2008-2010 el 14,6% de les dones catalanes no es va fer cap mamografia. La resistència ve donada perquè, segons l’AECC, la consideren una prova dolorosa i desagradable.

Les activitats del Dia Internacional contra el Càncer de Mama al Baix Llobregat

Castelldefels

ajcastelldefelsrosacancermamaA aquesta ciutat baixllobregatina, la secció local de l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) convoca una jornada solidària i lúdica, de conscienciació, que se celebrarà a la plaça de l’Església. A partir de les 18h se succeiran les activitats, que començaran amb una exhibició de zumba a càrrec de Zumbafels. A les set, actuació dels grups de flamenc i jazz de l’Escola Municipal de Dansa. A continuació, a les 20 h, tindrà lloc a l’església de Santa Maria una missa en record de totes les persones afectades pel càncer.

Serà a aquest mateixa hora quan la façana de l’Ajuntament serà il·luminada amb focus que li donaran un color rosa, el mateix que l’organització convida a vestir totes les persones que s’acostin a la celebració. Posarà punt i final a aquesta jornada de conscienciació ciutadana el concert de Sedeta Gospel Singers, de nou a la plaça, a les 21 h.

Esparreguera

Amb motiu del Dia internacional del càncer de mama, la Junta Local d’Esparreguera de l’AECC-Catalunya muntarà una taula informativa a la plaça de l’Ajuntament on es repartirà material commemoratiu de la diada.

El Prat

Tarda de Festa a la localitat baixllobregatina amb l’actuació musical dels grups Standby, NBKY, Tun Tum Prat i The Gospel Prat Project, una xocolatada, la col·locació d’un llaç rosa al balcó principal de la façana de l’Ajuntament i la il·luminació de la façana de color rosa, com a actes d’adhesió a l’acció mundial d’homenatge a les dones afectades de càncer.

ajgavarosacancermamaGavà

Gavà s’afegeix a la jornada commemorativa d’aquest dissabte amb una taula informativa a la plaça Major. A les 20 hores, la façana de La Casa Gran s’il·luminarà de color rosa per mostrar el compromís de tota la societat en la lluita contra la malaltia.

Martorell

La junta local de l’Associació Catalunya Contra el Càncer il·lumina de color rosa el Pont d’Anoia els vespres d’aquest cap de setmana en un dels actes de la campanya Suma’t al rosa, de sensibilització i acapte envers la lluita contra el càncer de mama.

martorellrosacancermamaAquesta és una de les activitats locals que coincideixen amb el Dia Internacional contra el Càncer de Mama, a les quals també cal afegir una visita a l’hospital, la instal·lació d’una taula informativa dissabte al matí amb merxandatge i guardioles, i una conferència dimecres vinent.

La junta de Catalunya Contra el Càncer a Martorell clourà el seguit d’actes del Dia Internacional Contra el Càncer de Mama amb aquesta conferència el proper dimecres 23 d’octubre a l’Auditori. La doctora Glòria San Miguel parlarà de Nutrició contra el càncer, a partir de les 6 de la tarda i dins el cicle d’activitats de la Tarda Oberta del Servei d’Informació i Atenció a les Dones.

Olesa de Montserrat

L’acte central de la localitat baixllobregatina d’aquest cap de semana, el protagonitza l’Associació Ariadna. I és que, coincidint amb la commemoració del Dia Internacional contra el Càncer de Mama, l’entitat olesana celebra el seu festival anual sota el lema “Lluitant es pot vèncer”.

festival_ariadnaSerà al Teatre de la Passió a partir de dos quarts de 7 de la tarda (preu general 10€ – menors d’edat 5€), i comptarà amb la presència d’entitats i col·lectius d’Olesa i de localitats del Baix Llobregat Nord, que oferiran els seus espectacles a les persones assistents.

Abans, a partir de les 12 del matí, les veus d’Ariadna cantaran el conegut tema “Resistiré” i enlairaran desenes de globus roses per commemorar aquest dia.

Sant Feliu

Amb motiu del Dia Internacional del Càncer de Mama, la capital de la comarca celebra aquest 19 d’octubre, una caminada popular solidària. La marxa sortirà de la plaça de la Vila a les 9 h del matí i recorrerà la llera del riu Llobregat durant 5 quilòmetres amb panoràmica del parc agrari, les aus i la flora fins als aiguamolls de Molins de Rei, per tornar novament al punt de trobada.

Durant el matí el Consell de la Dona vendrà mocadors de color rosa per als i les participants, símbol d’aquesta malaltia, i els beneficis es destinaran a la recerca i investigació del càncer. L’organització recomana anar vestit amb una samarreta blanca.

 

 

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here