Les peticions de beques menjador han registrat un fort increment al Baix Llobregat, provocat per la situació de crisi i l’augment de la población a la comarca. L’actual pressupost de la Generalitat, de 3,014 milions, només permetrà atendre al llarg del curs el 60% de les sol·licituds, deixant desatesos uns 3.600 infants, segons alerta el Consell Comarcal. La institució ho va denunciar ahir en una roda de premsa, a la que el Govern va respondre que “atendrà tots els nens i nenes amb privació alimentària”

Dades de la dramàtica situació

  • La demanda de beques escolar en la comarca del Baix Llobregat s’ha incrementat en gairebé el 20% respecte el curs passat. S’han registrat un total de 8.986 sol·licitud i per poder cobrir-les es requereix d’un import de 5.089.101 €.
  • La partida que transfereix la Generalitat per cobrir beques de menjador és de 3.014.791 €, un import molt insuficient per atendre les demandes en una comarca que presenta una de les rendes familiar disponibles més baixa de tota Catalunya. La partida porta congelada els tres darrers cursos, malgrat que la comarca ha reivindicat el seu increment.
  • S’estima que al llarg del curs escolar es puguin atendre un màxim de 5.400 beques amb el pressupost actual, el que significa que restarien sense cobrir un total de 3.586 sol·licituds per manca de pressupost.
  • El perfil de les famílies  becades és el major grau de necessitat i d’urgència social d’acord amb els criteris socials i econòmics establerts. El 76,86% estan en intervenció social. Pel que fa a la mitjana de la renda per càpita de les famílies becades, se situa en 1.399€, el que significa que mensualment tenen un pressupost de 116,59€ de mitjana per persona ( cal descomptar la despesa de lloguer o hipoteca de la unitat familiar). I s’ha de tenir en compte que el 59,62% són famílies nombroses o monoparentals.
  • De les 3.586 sol·licituds que queden desateses, 1.457 corresponen a famílies que majoritàriament no estan en un pla d’intervenció de serveis socials, perquè no són els usuaris tipus que han requerit aquest suport anys enrere, presenten una mitjana de renda per càpita anual de 2.620 €, el que significa que per persona tenen al mes una mitjana de 218,34 € (cal descomptar les despeses de lloguer o hipoteca). Aquest fet influeix directament en l’alimentació dels infants i aquestes famílies presenten un grau elevat de risc social.
  • Es reclama de manera urgent 803.117 euros per tal d’atendre aquesta situació i s’incideix en la necessitat de disposar d’un major pressupost a la comarca per tal d’atendre  les necessitats de les famílies.
  • La Generalitat encara no ha pagat la totalitat del curs 2012-2013, mentre que el Consell Comarcal ha avançat  els diners per tal de tancar els curs escolar amb els centres. La Generalitat ens deu aproximadament 615.000 € de beques menjador. Pel que fa al conjunt de transport i menjador escolar el deute és de 1.425.583 €.
  • A data d’avui no s’ha rebut noticies per part de la Generalitat respecte a l’anunci de la Conselleria de que cap nen/a que tingues privació alimentaria es quedés sense beca de menjador, i que s’incrementaria el pressupost en aquest sentit.

 (Font: Consell Comarcal del Baix Llobregat)

La crida d’ajuda del Consell Comarcal

El president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Joaquim Balsera, i el conseller d’educació del Consell, Jesús Blanco, van qualificar ahir com una urgència i una emergència la necessitat de trobar una solució per fer front al cost que representa la més gran demanda de beques de menjador escolar per aquest curs que ha rebut la institució comarcal. Balsera reclama la implicació de la Generalitat i la Diputació de Barcelona en l’aportació del finançament necessari.

menjador escolarS’estima que al llarg del curs és podran atendre unes 5.400 sol·licitud de beca de les 8.986 presentades. El perfil de les famílies becades és el de major grau de necessitat i d’urgència social d’acord amb els criteris socials i econòmics establerts. De les 3.586 sol·licituds que queden desateses, 1.457 corresponen a famílies que presenten un grau elevat de risc social (vegeu els detalls a l’informe que acompanya aquesta nota).

Segons Joaquim Balsera, les dades d’aquest any són prou importants com perquè s’aportin solucions urgents. “No pot ser -va dir el president del Consell- que s’anunciï un fons extraordinari per part de la Generalitat d’1,8 milions que no sapiguem res de com es distribueix. A la comarca del Baix Llobregat falten uns 800.000 euros per cobrir les famílies que s’han quedat fora i es troben en una situació d’extrema vulnerabilitat. No pararem -va prosseguir Balsera- fins que aconseguim aquests fons”, fent referència a l’acord que hi va haver amb la Diputació de Barcelona en una anterior ocasió.

Balsera va demanar la implicació de la Diputació de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya en la resolució del problema de la manca de finançament actual, i va assenyalar: “Que es posi una xifra. El que no es pot fer és fugir d’estudi. No es pot anunciar una mesura que després no es concreta. No al silenci per resposta”.

bequesblancobalseraEl president del Consell Comarcal va subratllar que s’ha d’escoltar la institució comarcal, que ja va proposar solucions entre les quals la revisió de part dels procediments, com ara l’IVA que s’aplica. “Estem fent un crit d’atenció a la Conselleria. No pot ser no ser-hi”, va indicar.

Per la seva banda, Jesús Blanco, va expressar la seva preocupació per la situació de les famílies a les que no se’ls ha pogut concedir un ajut: “És una urgència i una emergència. Hem d’apostar per cobrir aquestes necessitats, a les que ja contribueixen i molt els ajuntaments i també la Creu Roja, que ha fet aportacions; hem d’apostar per la igualtat d’oportunitats”, va manifestar.

Blanco va criticar el Govern tot assenyalant que el Consell Comarcal i els ajuntaments no han rebut resposta de la Generalitat sobre l’anunci que es va fer en la línia que cap nen tindria privació alimentària i es quedaria sense beca. “El que demanem és un increment de recursos”, va dir el conseller d’educació.

La resposta del Govern no s’ha fet esperar

El Departament d’Ensenyament assegura que quan rebin les sol·licituds d’ajudes denegades respondran a aquests casos.

El Departament d’Ensenyament ha volgut recordar al Consell del Baix Llobregat que s’atendran “tots” els nens amb privació alimentària. Ho va dir en resposta al Consell Comarcal després que aquest hagi reclamat aquesta partida de 800.000 euros per finançar 1.500 beques menjador de famílies altament vulnerables i que han quedat fora de les ajudes.

Fonts del Departament d’Ensenyament han assenyalat que encara no han rebut les sol·licituds d’ajudes denegades i que quan les rebin donaran resposta a aquests casos.

En aquest sentit, les mateixes fonts han remarcat que des del mes de juliol s’ha establert un protocol que permet actuar a través dels Serveis Socials.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here