La Festa Major de Sant Martí és la de menys envergadura que es celebra al municipi, a diferència de la de Sant Pau o la Festa de la Cirera, però no per això menys esperada. Es tracta d’una festivitat que es va iniciar antigament en honor al patró de Torrelles de Llobregat, Sant Martí de Tous (11 de novembre)

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]S[/dropcap]ant Martí és un sant molt venerat en tot el món i té sota el seu patronatge a múltiples parròquies d’Europa. La llegenda més famosa entorn de la seva vida succeiria a l’hivern de 337, quan estant Martí a Amiens troba a prop de la porta de la ciutat un captaire tremolant de fred, a qui dóna la meitat de la seva capa, doncs l’altra meitat pertany a l’exèrcit romà que serveix.

A la nit següent, Crist, que era el captaire al qual li havia regalat la meitat de la seva capa se li apareix per a agrair-li el seu gest. Martí decideix llavors deixar l’exèrcit romà i convertir-se a la fe catòlica, la qual cosa no pot fer fins a passat un temps, al negar-li la seva llicència l’emperador.

L’església de Sant Martí de Torrelles apareix a la documentació des de l’any 996. Reedificada en diverses ocasions, l’església que encara conservava el seu campanar romànic amb decoració llombarda, fou enderrocada per bastir-ne una de nova beneïda l’any 1900.

La festivitat es celebra del 3 al 12 de novembre a la localitat baixllobregatina.

Programa:

torrellesfm1torrellesfm2

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here