Aquest proper 10 novembre està programada la segona de les sortides de “Descobrint Les Mil Cares de les Pedres” que, en aquesta ocasió, portarà als participants al Balneari de la Puda

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]A[/dropcap]llà es visitaran les diverses barraques que s’hi poden trobar amb la possibilitat de conèixer la seva datació i l’evolució del paisatge agrari a la zona.

La Puda o La Puda de Montserrat, és un antic balneari situat al marge esquerre del riu Llobregat, tot just passat el Congost del Cairat. Es troba al terme municipal d’Esparreguera i des del 18 de març de 1868 pertany a la parròquia de Santa Maria d’Olesa de Montserrat.

Es diu que a rel d’un terratrèmol hi brollen aigües sulfuroses des del segle XVIII. La primera referència històrica, però, data del 1718 quant el doctor Salvador féu la primera anàlisi química de les aigües. Aquestes aigües, de naturalesa sulfurosa-sòdica, brollen a una temperatura de 32ºC i es calcula el seu cabal actual en uns 4 l/s que s’aboquen directament al riu Llobregat.

El seu moment d’esplendor va ser a finals del segle XIX i principis del XX, quan es posà de moda entre la burgesia barcelonina, que s’instal·lava a l’hotel Gori d’Olesa de Montserrat, amb el qual l’unia un servei permanent de diligències. Es va tancar el 1958 destrossat per una crescuda del riu i actualment és en estat ruïnós.

Com a dades curioses, a mitjans de la dècada dels 90, en Nacho Cano va escollir el Balneari de la Puda per a rodar el vídeo-clip de la cançó El Patio, on hi apareixia, entre d’altres, la Penélope Cruz, i també apareix al vídeo musical de la cançó “Heart of Soul” (1992) del grup britànic The Cult.

El lloc de trobada serà diumenge 10 de novembre, a les 9 h al balneari (carretera Abrera-Manresa). Les inscripcions, a l’Oficina de Turisme de Collbató —93 777 90 76, turisme@collbato.cat— es tanquen avui divendres 8 de novembre.

 

Fotografia titular. Font: Viquipèdia. Autor: Josep Casanovas. Descripció: Façana lateral de l’edifici principal d’habitacions i banys de La Puda de Montserrat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here