Entre gener i setembre d’enguany, les comarques de Barcelona han exportat béns per un valor superior als 30.000 milions d’euros, mantenint-se així com la província més exportadora de l’Estat Espanyol, segons l'”Informe de Conjuntura de la província de Barcelona. Tercer trimestre de 2013″, elaborat per la Diputació de Barcelona

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]P[/dropcap]er tipologia dels béns, destaquen la fabricació de vehicles, les industries químiques i farmacèutiques i la fabricació de maquinaria. Respecte l’any anterior, es fan evidents els augments en els sectors químic, farmacèutic, alimentació i confecció, i la davallada de la fabricació de vehicles i productes informàtics.

Pel que fa al mercat de treball, en el tercer trimestre d’enguany, el comportament interanual a la demarcació de Barcelona mostra xifres encara negatives en gairebé tots els indicadors, però es comencen a veure variacions favorables com en l’ocupació femenina o en l’atur estimat.

Població ocupada i desocupada

La població ocupada estimada (EPA) disminueix interanualment un 1,6% respecte al tercer trimestre de 2012 i se situa en 2.018.305 ocupats, descens inferior al mostrat en els darrers vuit trimestres.

En l’ocupació registrada (que cau un 2%) les activitats administratives d’oficina, l’Administració pública i els serveis de tecnologies de la informació són les que han creat més ocupació interanualment. En canvi, les activitats especialitzades de la construcció i la construcció d’immobles continuen registrant les majors davallades.

Respecte a la població aturada estimada, aquesta ha baixat per primera vegada des de l’inici de la crisi. Així, el nombre total d’aturats estimats se situa en 617.504, un 0,7% inferior i 4.000 aturats menys respecte l’any anterior. La taxa d’atur de 16 a 64 anys el tercer trimestre de 2013 ha augmentat 0,2 punts percentuals respecte l’any anterior, i se situa en el 23,4%; tot i així el motiu de l’augment és més degut al descens de la població activa que a l’evolució dels aturats.

Prop de 8 milions de turistes a les comarques de Barcelona

Segons l’Enquesta d’Ocupació Hotelera, el nombre de turistes que han visitat les comarques de Barcelona entre gener i setembre de 2013 és manté en els 7,7 milions de persones. Tot i així, les xifres han estat una mica inferiors a les del mateix període de l’any anterior. Segons les últimes dades disponibles, el grau d’ocupació hotelera de setembre de 2013 ha estat del 67,5%, fet que suposa 2,3 punts percentuals menys que al setembre de l’any anterior.

Pel que fa al nombre de passatgers de l’Aeroport de Barcelona, en aquest període ha estat de prop de 28 milions, similar al mateix període de l’any anterior, però superior als anys 2009, 2010 i 2011. Destaca el fet que durant el mes d’agost l’Aeroport de Barcelona-El Prat va superar en nombre de passatgers l’Aeroport de Madrid-Barajas.

Podeu trobar més dades a l'”Informe de Conjuntura de la província de Barcelona. Tercer trimestre de 2013“.

 

Font: http://www.diba.cat (Susana Burgos)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here