La poetessa Joana Raspall va morir dimecres a la matinada a Sant Feliu de Llobregat. Raspall va complir el passat mes de juliol 100 anys i precisament fa pocs dies, el passat 29 de novembre, es van tancar els actes del centenari del seu naixement. Mitjançant aquest “A Fons”, des d’elBaix.cat volem retre el nostre petit homenatge, a una de les baixllobregatines més estimades i il·lustres

Cada paraula

és un batec de vida

que vol donar-se

La Joana (1913-2013)

Nascuda a Barcelona el 1913 i resident a Sant Feliu des de 1916, es va diplomar el 1938 per l’Escola de Bibliotecàries, i va exercir la professió durant una temporada breu a Vilafranca del Penedès.

La seva carrera literària acumula nombroses obres, especialment per a nens i joves i obres teatrals, començant amb ‘Petits poemes per a nois i noies’ i seguint pels títols ‘Llum i gira-sols’, ‘Bon dia, poesia’, ‘Degotall de poemes’, ‘Versos amics’, ‘Pinzellades en vers’, ‘Com el plomissol’, ‘Serpentines de versos’, ‘Escaleta al vent’, ‘Font de versos’ i ‘A compàs dels versos’, entre d’altres composicions.

En narrativa, també en el gènere infantil i juvenil, és autora d’‘El mal vent’, ‘Contes del ‘si és no és’, ‘Contes increïbles’ i ‘La trampa de la Urbanització K’, així com per a adults ‘Diamants i culs de got’, ‘El cau dels heures’ i ‘El calaix del mig i el vell rellotge’.

L’autora va guanyar el 1963 el premi Joan Santamaria de teatre d’ adults amb ‘L’ermita de Sant Miquel’, i el 1967 el premi Cavall Fort amb l’obra de teatre infantil i juvenil ‘El pou’, un gènere en què més tard va publicar’L’invent’ i ‘Kònsum S.A.’ — que formaven una trilogia–.

Raspall també és autora –al costat de Jaume Riera– del ‘Diccionari de sinònims’, i –amb Joan Martí– del ‘Diccionari de locucions i frases fetes’ i el ‘Diccionari d’homònims i parònims’.

Entre d’altres distincions ha estat guardonada amb la Medalla d’Or de la ciutat de Sant Feliu de Llobregat, el Premi Igualtat de l’Institut Català de la Dona, el Premi de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat ‘Agna Canalies Mestres’ de literatura, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, la Medalla al Treball President Macià i el Premi Crítica Serra d’Or de literatura infantil al conjunt de la seva obra.

Més de 200 activitats durant l’Any Joana Raspall

La commemoració del centenari es va iniciar el mes de febrer passat i des d’aleshores s’han celebrat arreu de Catalunya més de 200 activitats com ara exposicions, tallers, cantates, recitals de poesia, presentacions de llibres o conferències per difondre l’obra i la trajectòria de la poetessa. Les escoles i altres centres formatius han impulsat més d’un centenar d’activitats que han permès conèixer la figura de Joana Raspall especialment a infants i joves.

Entre el gruix d’accions dutes a terme cal destacar l’edició de nous llibres de l’autora. Així, s’ha publicat Batec de paraules (ed. El Cep i la Nansa), volum que recull tota la poesia lírica de Joana Raspall i que integra els cinc volums publicats fins ara i 191 poemes inèdits que la poeta guardava al calaix. La mateixa editorial també ha publicat Joana de les paraules clares, amb text de Muntsa Fernández i il·lustracions de Mercè Galí. Un altre llibre que ha vist la llum aquest any ha estat 46 poemes i dos contes (Publicacions de l’Abadia de Montserrat), que recull textos dels seus poemaris “Versos amics”, “Serpentines de versos” i “Concert de poesia”, més dos contes procedents del llibre “Contes del si és no és”.

A més, tot just la setmana passada es va presentar el llibre Divuit poemes de Nadal i un de Cap d’Any, un recull de poesies de l’escriptora il·lustrat per Ignasi Blanch i editat per Mediterrània. D’altra banda, el dimarts 3 de desembre, a les 19 h, es va presentar a la Torre del Roser el llibret El retrat de l’avi, de Joana Raspall, adaptat per a persones cegues. L’acte va anr a càrrec d’Agustí Vilar i Neus Salvat, de l’Associació Catalana per a la Integració del Cec (ACIC). De cara a la primavera de 2014, l’editorial Baula té previst publicar el llibre de la cantata “Rosa Joana i les set magnífiques”, que inclourà un CD. Aquesta mateixa editorial també ha publicat els “Poemes per a tot l’any”, un recull de 12 poemes de Joana Raspall vinculats amb cadascun dels mesos de l’any.

Entre els actes d’homenatge, recentment va tenir lloc l'”Enfilall de mots” organitzat per l’Institut d’Estudis Catalans, així com les exposicions commemoratives “Joana Raspall. Una escriptora centenària”, que fins al 22 de desembre es pot veure al Centre Cívic Mas Lluí, i l’exposició “Escaleta de versos. Joana Raspall, graó a graó”, impulsada pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (Clijcat). Un altre dels reconeixements importants fets a la poetessa va ser l’acte institucional de l’1 de juliol, dia en què l’escriptora va complir els 100 anys, al Palau de la Generalitat i que va estar presidit pel president Artur Mas.

La cloenda de l’Any Joana Raspall

La presència de l’escriptora Joana Raspall en la cloenda de l’any d’homenatge al conjunt de la seva obra i la seva trajectòria van arrodonir la clausura de la celebració. La Sala Ibèria es va omplir amb més de 500 persones entre amics, familiars i ciutadans i ciutadanes disposats a retre l’últim reconeixement a la poetessa en un acte que va estar marcat per l’emotivitat i l’estimació vers l’autora. Veieu l’àlbum de fotos.

La clausura, que es va iniciar a les 19 h a la Sala Ibèria, va comptar amb la intervenció de la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert; la comissionada de l’Any Joana Raspall, Carme Arenas, així com l’alcalde de Sant Feliu, Jordi San José. L’acte va estar presentat pel músic i cantautor Joan Dausà i per l’escriptora Maite Carranza.

El reconeixement va incloure la presentació d’un documental amb els millors moments de la celebració de l’Any. A més, durant la sessió el Cor de l’Ateneu va interpretar la cantata Endavant, mentre que els alumnes de la Coral Infantil de l’Escola Municipal de Música van posar veu a la cantata Rosa Joana i les set magnífiques, totes dues basades en poemes de l’autora i musicades per Joan Josep Blay, professor de l’Escola Municipal de Música.

Adéu Joana

La mort de l’autora es va produïr just quatre dies després de la celebració de l’acte de cloenda de l’Any Joana Raspall. Desenes de familiars i prop de 500 persones, van assistir dijous al funeral en record de l’escriptora i bibliotecària Joana Raspall, que va tenir lloc a la catedral de Sant Feliu de Llobregat, el municipi on va viure des de nena. 

L’alcalde de Sant Feliu, Jordi San José, va recordar que Raspall va començar fent classes de català en la clandestinitat, va formar als primers professors de català de la ciutat i va ser una activista social, i la primera presidenta d’una associació de veïns. “És una sort per a la immensa majoria de santfeliuencs i santfeliuenques haver pogut gaudir de la seva companyia i haver pogut aprendre d’ella pel seu propi testimoniatge i la seva vida i per la importància del seu llegat”, va declarar.

“Ha deixat un gran llegat per a tots, per a nens i per a adults”, va dir San José, que considera que el fet que Raspall no estigués vinculada als cercles literaris de Barcelona, va fer que fos considerada una autora de segona. “S’ha fet un esforç molt important per part de totes les institucions per posar l’obra de Joana Raspall en el lloc que es mereix”, va dir San José, que considera que “aquest llegat serà reconegut i valorat pel conjunt del país”.

El conseller Mascarell va destacar que Joana Raspall es va imposar la tasca de salvar el català, i ho va fer al llarg de tota la seva vida amb una actitud cívica. “Va fer una gran obra poètica, una gran obra de salvació de la llengua i una gran obra cívica”, pel que considera que forma part de la memòria cultural col·lectiva de Catalunya.

El conseller de Cultura va destacar també la tasca de la Joana Raspall en el món bibliotecari i ha assegurat que “l’acomiadem amb dol perquè, pel seu caràcter, es feia estimar per tothom qui la coneixia”.

Com no podia ser d’una altra manera, durant el funeral, la familia es va acomiadar de Raspall llegint alguns dels seus poemes, fet que ha aixecat forts aplaudiments que s’han allargat diversos minuts.

El president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Joaquim Balsera, va expressar també el seu condol per la mort de la poetessa i bibliotecària Joana Raspall, de qui va voler destacar el seu “mestratge” i la seva intensa activitat literària. També ho va fer Carme Arenas, Comissionada de l’Any Raspall, que va destacar la “generositat fins al darrer dia” de la poetessa.

‘Endavant!’

Respira fort, que l’aire és teu
i l’aire i tot et poden prendre.
Un cop ja l’hagis respirat
és carn com tu,
és alè teu que no es pot vendre.
Respira fort, que l’aire és teu.

Trepitja fort, que el lloc és teu!
On hi ha el teu peu no n’hi cap d’altre.
La terra té per a tothom
camins oberts.
Fuig de qui vulgui entrebancar-te.
Trepitja ferm, que el lloc és teu!

Parla ben clar, que el mot és teu
i el pensament ningú no el mana.
Si creus la teva veritat
llança-la al vent
i que s’arbori com la flama.
Parla ben clar, que el mot és teu!

joana-raspall-sant-feliu

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here