Activitats esportives, espectacles de cultura tradicional i d’animació infantil, diferents espectacles al Teatre Plaza i la plaça davant la Biblioteca Central… Un munt d’iniciatives han figurat entre els actes que han conformat l’edició 2013 la Festa Major d’Hivern, que novament a vingut acompanyada de la segona Fira Medieval ‘Castrum Fidelis’

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]D[/dropcap]esprés de dos pròlegs de luxe com l’encesa oficial dels llums de Nadal i el Gran Correfoc pels carrers de la ciutat, La Festa Major d’Hivern es va presentar, com sempre, amb un ampli ventall d’activitats, que van comptar amb l’assistència i participació de l’alcalde de Castelldefels, Manuel Reyes (PP), i el regidor de Cultura i Festes, David Grau (CiU).

Aquest any, la Festa va venir acompanyada de la II Fira Medieval Castrum Fidelis. La Fira es va inaugurar de manera oficial el passat dijous 5 de desembre amb la visita i lliurament de diplomes de participació al comerç local per part de l’alcalde de Castelldefels, Manuel Reyes, i la regidora de Comerç, Margaret Manzano(PP).

Com cada any, gran pes del programa de festes va recaure sobre les espatlles de l’Agrupació de Cultura Popular de Castelldefels (ACPC) que va ser l’encarregada manifestar al carrer l’expressió cultural tradicional catalana: Plantada de Castells, Grallers, Processó pels carrers del centre i Cercaviles amb gitanes, bastons, panderetes…

L’esport també va ser protagonista amb una nova edició de la Pujada al Castell, el 1er Torneig de Bàsquet-Platja i classes obertes de Tai-txi-txuan i txi-kung a càrrec de l’escola d’arts orientals Joanyinyang.

Els infants també van tenir el seu espai amb un munt d’activitats i espectacles infantils i familiars que enguany han tingut el seu epicentre al teatre Plaza. També es van oferir un seguit de tallers i activitat lúdiques per als més petits durant tots els dies de la Festa Major.

Amb motiu del Dia de la Constitució, 6 de desembre, es va celebrar la tradicional jornada de portes obertes de la planta noble de l’edifici històric de l’Ajuntament de Castelldefels i la recepció per part de l’alcalde als representants dels estudiantsde la ciutat. Aquests van poder traslladar personalment les seves inquietuds, queixes i suggeriments a l’alcalde, Manuel Reyes, i al regidor de Joventut, Marc Soler (PP).

A més del Castell i la plaça de l’Església, la plaça davant la Biblioteca Central i la plaça Catalunya també van ser escenaris a tenir en compte aquests dies de Festa Major.

“Un èxit de participació”

El regidor de Cultura i Festes, David Grau (CiU), ha manifestat que la Festa Major d’Hivern “ha tornat a ser un gran èxit de participació, que ha aixecat l’interès no sols dels habitants de Castelldefels sinó de persones vingudes d’arreu de la comarca. Pel que hem pogut copsar conversant amb els veïns, la celebració de la festa ha estat molt satisfactòria”.

A la Festa Major d’Hivern, un “èxit que esperem mantenir els propers anys”, es va sumar, per segon any consecutiu, la celebració de la fira medieval. Grau considera que Castrum Fidelis “ha donat encara més relleu a la festa major”.

Pel que fa al paper de les entitats, el regidor de Festes ha agraït la seva participació, molt especialment a l’Agrupació de Cultura Popular, “sense la qual —considera Grau— la festa major no seria ni molt menys el mateix”.

Castrum Fidelis exhibeix un any més el seu gran poder de convocatòria

La segona edició de la fira comercial va tornar a gaudir d’un gran èxit d’assistència. Durant els quatre dies de festa la ciutat va retrocedir a l’Edat Mitjana amb recreacions històriques, lluites i ambientació dels estands comercials. Després de l’èxit espectacular de l’any passat, del dijous 5 al diumenge 8 de desembre va tornar a Castelldefels la fira medieval Castrum Fidelis, el nom originari de la ciutat.

D’inspiració medieval i en combinació amb la tradicional Festa Major d’Hivern, són moltes les activitats que s’hi van duur a terme. Entre elles, una mostra de comerç local d’ambientació medieval a la plaça de l’Església, augmentant la participació aquest any amb més de cinquanta comerciants de la ciutat. La Fira es va inaugurar de manera oficial el passat dijous 5 de desembre amb la visita i lliurament de diplomes de participació al comerç local per part de l’alcalde de Castelldefels, Manuel Reyes, i la regidora de Comerç, Margaret Manzano (PP).

Durant tots els dies de la fira es van desenvolupar jocs medievals a la Plaça de la Biblioteca Central amb activitats per als més petits de la casa com ‘Tiovivo’ i Vaixell Viking. També, demostracions de ferreria medieval o danses orientals a la haima àrab ubicada a la plaça Catalunya.

Però sens dubte, el plats forts de la Fira  van ser les recreacions històriques al campament medieval situat als jardins del Castell, que va superar el nombre de visites de l’any passat. Aquestes recreacions han estat una mostra de la vida diària de l’edat mitjana, amb exposició d’armament, lluites de cavallers, concurs de lizas, i tir amb arc. La sala de quadres va albergar una exposició de màquines de tortura. Els diferents grups de recreació també van realitzar diverses desfilades des del Castell fins a la plaça de l’Església, inclosa una desfilada nocturna amb torxes.

“Castrum Fidelis va veure augmentat aquest any el seu nombre de participants, i també els grups de recreació històrica, un dels principals atractius de la fira. Hem aconseguit millorar la qualitat dels espectacles i ser un referent a la comarca però seguirem treballant per ser una cita de trobada de grups històrics a nivell europeu”, valora la regidora de Comerç, Margaret Manzano.

 

Font: http://www.elcastell.org

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here