Des de les entitats municipalistes s’exigeix al Govern espanyol que respecti la competència exclusiva de la Generalitat sobre l’organització territorial i el règim local, aprovada a l’Estatut, i la no invasió competencial. Un projecte de llei, que segons les veus contràries a la seva aprovació, preveu recentralitzar, abolir l’autonomia local i privatitzar serveis

Aquesta convocatòria es va realitzar de manera conjunta a tots els ajuntaments de l’Estat, amb concentracions convocades pels alcaldes i alcaldesses, grups municipals, organitzacions sindicals, empleats públics, així com les entitats i col·lectius implicats en la gestió i prestació de serveis municipals.

El Fòrum Social del Baix Llobregat es va sumar a les concentracions convocades per l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya, CCOO y UGT el dia d’ahir davant de tots els Ajuntaments de la comarca, per expressar el seu rebuig davant el Projecte de  Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (PRSAL, antic ARSAL), sota el lema : “El dijous 12 del 12 a les 12h, defensa el teu ajuntament contra la reforma local”, i denunciar l’atac inadmissible contra la ciutadania que consideren suposarà aquesta llei, que es preveu retallarà tant serveis socials, educatius com sanitaris, eliminant competències municipals, i donant així menys serveis i de pitjor qualitat i continuar destruint l’Estat de Benestar.

Al Facebook del Fòrum Social hi podeu trovar un recull de totes les imatges captades ahir als diferents municipis del Baix Llobregat: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.592370260818289.1073741827.171003492954970&type=1

Abrera

Aquest dijous al migdia, vàries desenes de treballadors i treballadores municipals i regidors i regidores de l’Ajuntament d’Abrera, es van concentrar davant del Consistori per reclamar la retirada del projecte de llei de racionalitat i sostenibilitat de l’administració local que prepara l’Estat.

Segons els convocants, aquest projecte preveu recentralitzar, abolir l’autonomia local i privatitzar serveis. El Consistori abrerenc es va sumar a la convocatòria que van fer l’Associació Catalana de Municipis (ACM), la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i els sindicats UGT i CCCO.

Cornellà

Més de 150 persones, entre treballadors públics, partits polítics i sindicats, es van concentrar davant les portes de l’edifici central de l’ajuntament. Aquest acte va ser una protesta directa a la futura llei estatal que reforma els serveis dels ajuntaments espanyols. L’Alcalde, Antònio Balmón es va alçar davant la multitud i va assegurar que l’ajuntament mantindrà tots els serveis públics actuals així com també continuarà amb tots els llocs de treball actuals.

Balmón manté la seva intenció de denunciar aquesta llei davant del Tribunal Constitucional si finalment, s’aprova davant del Congrés dels Diputats.

En aquesta protesta també van ser presents els grups polítics municipals de Convergència i Unió i d’Iniciativa per Catalunya els verds en coalició amb Esquerra Unida i Alternativa. Els dos partits rebutgen aquesta llei i defensen la continuïtat dels serveis municipals. Per contra, el Partit Popular de Cornellà, no va participar de la protesta.

Dijous vinent s’aprovarà, molt probablement, aquesta llei al Congrés dels Diputats. La norma sobre la racionalització i sostenibilitat de les administracions locals contempla, entre d’altres aspectes, la fi dels serveis municipals d’escoles bressol, ajudes socials i l’escola municipal de música, segons els seus molts detractors. Serveis que l’Alcalde de Cornellà, ha assegurat que es mantindran.

Esplugues

Unes cent persones es van concentrar ahir davant la porta de l’Ajuntament per expressar el seu rebuig contra el projecte de llei de reforma local, actualment en tràmit a les Corts espanyoles, que té previst una reducció important de competències ara municipals, com serveis socials, educatius i de promoció econòmica.

A la concentració, convocada a tota Espanya per forces municipalistes i sindicats, el primer tinent d’alcaldia, Enric Giner, va llegir un manifest –consensuat per la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, CCOO i UGT–, en què s’expressa que “la proposta del govern de l’Estat a qui realment perjudicarà serà al conjunt de la ciutadania que veurà afectat els seus drets a l’accés als serveis públics locals perquè difícilment una corporació supralocal podrà substituir el coneixement de la problemàtica municipal i la sensibilitat d’un ajuntament”.

El text consensuat també manifesta que “aquesta iniciativa legislativa no es tracta d’una simple actualització del nivell competencial municipal, sinó que es tracta d’una autèntica involució del règim local, que tindrà conseqüències socials en forma de majors desigualtats, un deteriorament i tancament de serveis que afectarà als nostres veïns i veïnes i a l’ocupació pública”.

A la concentració davant l’Ajuntament d’Esplugues hi havia representants de partits i entitats de la ciutat.

Gavà

Gavà es va sumar a aquesta convocatòria en la qual es va llegar un extens manifest de crítica “a la supressió de competències municipals que la reforma suposarà” i que es traduirà “en la reducció dels serveis que reben els ciutadans i ciutadanes perquè un factor clau és la proximitat”

Els municipis van denunciar que “el projecte els restarà competències en capítols com l’educació o els serveis socials especialment en els municipis de menys de 20.000 habitants, que veuran dràsticament reduït el seu grau d’actuació”.

L’Alcalde de Gavà, Joaquim Balsera entén la llei com “un atemptat a l’autonomia local” i vol fer saber a la ciutadania que “suposarà acabar amb model conegut fins ara pel que fa a la transformació de les ciutats amb capacitat dels governs locals. A partir d’ara els regidors i regidores que escullin poc podran fer més enllà de gestionar uns serveis reduïts, però no podran incidir en la governança de les realitats dels seus municipis.”

Martorell

Una vuitantena de persones es van concentrar ahir al migdia davant de l’Ajuntament per reclamar la retirada del projecte de llei de racionalitat i sostenibilitat de l’administració local que prepara l’Estat.  L’Ajuntament de Martorell es va sumar a la convocatòria que van fer l’Associació Catalana de Municipis (ACM), la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i els sindicats UGT i CCCO. La lectura del manifest va anar a càrrec del primer tinent d’alcalde, Xavier Fonollosa.

Fonollosa va dir que “davant l’imminent aprovació d’aquest projecte, el món local de Catalunya, els electes democràticament escollits per sufragi universal del nostre municipi, les organitzacions sindicals, els empleats públics, així com un gran nombre d’entitats i moviments veïnals i socials, manifestem el total rebuig a aquest projecte legislatiu. La voluntat de treure competències al món local, de traspassar competències dels ajuntaments a les diputacions, allunyant el centre de decisió política i prestació del servei del ciutadà, expressa els objectius de recentralització, control i limitació de l’autonomia local que vol executar el govern de l’Estat”.

El món local ha dit prou i lamenta la poca voluntat del Govern del PP per consensuar una reforma que afectarà sobretot a la ciutadania i els serveis que es presten des dels ajuntaments. Fonollosa va subratllar que “apostem per un model de competències i serveis públics de proximitat i de qualitat, prestats per uns treballadors públics i eficients, ciutadans al servei de ciutadans i amb una forma voluntat de servei i compromís”.

Sant Feliu

Amb motiu de la imminent aprovació de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local per part del Govern Central, el govern de la capital del Baix Llobregat, conjuntament amb els sindicats CCOO, USOC, UGT i SFP-CSL, es van concentrar ahir al migdia, a la plaça de la Vila, per expressar el rebuig al projecte de Llei i reclamar la seva retirada.

Segons l’alcalde de la ciutat, Jordi San José, la llei implica “una autèntica involució del règim local i que tindrà conseqüències socials en forma de majors desigualtats amb un deteriorament i tancament de serveis que afectarà tant als nostre veïns i veïnes com al col·lectiu de les persones que treballem en el sector públic”.

Pallejà

El consistori pallejanenc es va sumar ahir al migdia a la convocatòria realitzada per l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i els sindicats UGT i Comissions Obreres. D’aquesta manera representants municipals i plantilla del consistori van mostrar la seva oposició concentrant-se davant de l’Ajuntament contra la Llei de Reforma de l’Administració Local que promou el Govern central.

Eautonomia dels ens locals i un greuge per als serveis que ofereixen a la ciutadania. En aquest sentit, el manifest de la jornada destacava que les administracions locals suposen únicament un 13% del total de la despesa pública global.

Davant d’aquest fet, l’equip de govern va adquirir el compromís en cas d’aprovar-se la llei, d’adherir-se al conflicte en defensa de l’autonomia local davant del Tribunal Constitucional que promou l’Associació Catalana de Municipis.

 

•Manifest contra la llei de Racionalització i Sostenibilitat de l´Administració Local:manifest_lrsal.pdf

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here