ICTINEU Submarins, en col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i Aigües de Barcelona, realitzarà avui les primeres proves sota l’aigua del submarí català ICTINEU 3, a les 10.30h del matí, a la depuradora de la capital de la comarca

Les proves de piscina són la següent fase per a l’ICTINEU 3, després de la finalització de la seva construcció el passat mes d’octubre i després d’haver passat les proves de taller durant el mes de novembre de 2013.

La dificultat de poder utilitzar instal·lacions específiques prou grans per poder fer aquestes proves amb un submarí tripulat, ha convertit en fonamental la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i d’Aigües de Barcelona, que han facilitat l’ús de les seves instal·lacions per uns dies. Per aquesta raó, a banda de la presència del director general d’ICTINEU Submarins, Pere Forès, i de la directora d’operacions, Carme Parareda, les proves comptaran amb la participació de l’Alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Jordi San José i Buenaventura, la regidora de Promoció Econòmica, Maria Cinta Daudé, el director d’Explotació de Sanejament d’Aigües de Barcelona, Pere Aguiló, així com la cap de planta de la depuradora, Rut Estany.

Es tracta de la primera aparició sota l’aigua del submarí científic. L’última vegada que es va poder veure va ser en el marc del cinquè congrés de tecnologia marina MARTECH celebrat a Girona del 9 a l’11 d’octubre, al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona.

Les proves compten amb l’estreta col·laboració de l’Ajuntament de Sant Feliu i Aigües de Barcelona

L’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat ha col·laborat amb aquest projecte amb seu de construcció a aquesta localitat. Des de l’Espai d’Innovació de la Fira Comercial i Industrial del Baix Llobregat de 2012, el consistori va començar a donar difusió a nivell local i comarcal del projecte ICTINEU 3, facilitant un espai a la plaça de la Vila. A més a més, l’Ajuntament ha apostat pel projecte ICTINEU 3 impulsant networking i sinergies entre empreses locals, donant suport a la campanya de micromecenatge i a través d’una subvenció per poder realitzar les proves d’immersió a la depuradora municipal.

L’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Sant Feliu de Llobregat tracta fins a 64.000 m³ d’aigua residual al dia, l’equivalent a l’aigua usada per 375.000 habitants, i dóna servei al municipi de Sant Feliu de Llobregat, catorze localitats més del Baix Llobregat i el barri de la Floresta de Sant Cugat del Vallès.

El fet que l’aigua regenerada d’aquesta depuradora, que es fa servir principalment per al reg agrícola i per a usos lúdics, s’utilitzi també per a dur a terme les proves del submarí ICTINEU, exemplifica la bona feina i el compromís d’Aigües de Barcelona per oferir una aigua depurada de gran qualitat, apta com a recurs alternatiu per a diferents usos, i per garantir la sostenibilitat del medi ambient. Aigües de Barcelona és l’empresa que gestiona el cicle integral de l’aigua a l’àrea metropolitana de Barcelona.

En què consisteixen les proves?

Un cop acabada la construcció de l’ICTINEU 3, el submarí ha entrat en la fase de proves finals. Aquestes es van iniciar el novembre amb les proves de taller on, en sec, es van validar tots els sistemes que conformen el submarí, com la hidràulica, els sistemes d’accionament mecànic, el sistema elèctric, el sistema de potència, la propulsió, etc. Després de comprovar la funcionalitat de tots els sistemes al taller, el submarí està a punt per fer les primeres proves a l’aigua.

En aquestes proves de piscina es tornen a validar tots els sistemes que conformen l’ICTINEU 3 i es comprova el seu equilibri dins de l’aigua, l’estabilitat, la flotabilitat, el control d’ascens i descens, el funcionament dels propulsors i la capacitat de desplaçar-se en totes direccions, els diferents sistemes de seguretat que permeten emergir en cas d’emergència, el funcionament dels sistemes de comunicació i navegació, etc. El fet de realitzar aquestes proves en una piscina permet controlar el submarí amb seguretat en tot moment. Un cop superat aquest tram el submarí estarà a punt per iniciar les proves de port i les proves de mar, l’última fase abans d’obtenir la certificació i classificació final.

Sobre el submarí ICTINEU 3

El submarí català ICTINEU 3 ha estat dissenyat per assolir profunditats de fins a 1.200 metres, té una capacitat per a 3 tripulants (un pilot i dos passatgers) i converteix Catalunya i l’Estat espanyol en 6a potència mundial en capacitat d’immersió tripulada.

L’ICTINEU 3 es traduirà en grans beneficis per a la societat ja que el país disposarà d’una potent eina d’intervenció i investigació submarina. S’utilitzarà per a tasques d’investigació científica, d’observació del fons marí o per a tasques d’intervenció submarina en casos d’emergències, entre d’altres.

Per a la seva construcció han calgut gairebé 10 anys de feina i 2,5 milions d’euros d’inversió. Cal destacar que més de 175.000 euros han estat recaptats a través de campanyes de micromecenatge i de subscripció popular.

L’ICTINEU 3, projecte català reconegut internacionalment

Aquest submarí ha estat reconegut com a projecte de R+D+I per les diferents administracions catalanes i estatals. També a nivell internacional el submarí ha rebut elogis en els més prestigiosos congressos de tecnologia submarina, com el nord-americà Underwater Intervention, així com el reconeixement d’organitzacions del sector de primer nivell, com és el cas del centre francès IFREMER, que ha mostrat interès en les prestacions del pioner sistema de bateries d’ió-liti-polímer desenvolupat per Ictineu Submarins.

 

es proves de piscina són la següent fase per a l’ICTINEU 3, després de la finalització de la seva construcció el passat mes d’octubre i després d’haver passat les proves de taller durant el mes de novembre de 2013.

 

A casa nostra no hi ha instal·lacions específiques prou grans per poder fer aquestes proves amb un submarí tripulat i per això ha estat important la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i d’Aigües de Barcelona, que han facilitat l’ús de les seves instal·lacions per uns dies. Per aquesta raó, a banda de la presència del director general d’ICTINEU Submarins, Pere Forès, i de la directora d’operacions, Carme Parareda, les proves comptaran amb la participació de l’Alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Jordi San José i Buenaventura, la regidora de Promoció Econòmica, Maria Cinta Daudé, el director d’Explotació de Sanejament d’Aigües de Barcelona, Pere Aguiló, així com la cap de planta de la depuradora, Rut Estany.

 

Es tracta de la primera aparició sota l’aigua del submarí científic. L’última vegada que es va poder veure va ser en el marc del cinquè congrés de tecnologia marina MARTECH celebrat a Girona del 9 a l’11 d’octubre, al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona.

 

Les proves compten amb l’estreta col·laboració de l’Ajuntament i Aigües de Barcelona

 

L’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat ha col·laborat amb aquest projecte amb seu de construcció a aquesta localitat. Des de l’Espai d’Innovació de la Fira Comercial i Industrial del Baix Llobregat de 2012, el consistori va començar a donar difusió a nivell local i comarcal del projecte ICTINEU 3, facilitant un espai a la plaça de la Vila. A més a més, l’Ajuntament ha apostat pel projecte ICTINEU 3 impulsant networking i sinergies entre empreses locals, donant suport a la campanya de micromecenatge i a través d’una subvenció per poder realitzar les proves d’immersió a la depuradora municipal.

 

L’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Sant Feliu de Llobregat tracta fins a 64.000 m³ d’aigua residual al dia, l’equivalent a l’aigua usada per 375.000 habitants, i dóna servei al municipi de Sant Feliu de Llobregat, catorze localitats més del Baix Llobregat i el barri de la Floresta de Sant Cugat del Vallès.

 

El fet que l’aigua regenerada d’aquesta depuradora, que es fa servir principalment per al reg agrícola i per a usos lúdics, s’utilitzi també per a dur a terme les proves del submarí ICTINEU, exemplifica la bona feina i el compromís d’Aigües de Barcelona per oferir una aigua depurada de gran qualitat, apta com a recurs alternatiu per a diferents usos, i per garantir la sostenibilitat del medi ambient. Aigües de Barcelona és l’empresa que gestiona el cicle integral de l’aigua a l’àrea metropolitana de Barcelona.

 

En què consisteixen les proves?

 

Un cop acabada la construcció de l’ICTINEU 3, el submarí ha entrat en la fase de proves finals. Aquestes es van iniciar el novembre amb les proves de taller on, en sec, es van validar tots els sistemes que conformen el submarí, com la hidràulica, els sistemes d’accionament mecànic, el sistema elèctric, el sistema de potència, la propulsió, etc. Després de comprovar la funcionalitat de tots els sistemes al taller, el submarí està a punt per fer les primeres proves a l’aigua.

 

En aquestes proves de piscina es tornen a validar tots els sistemes que conformen l’ICTINEU 3 i es comprova el seu equilibri dins de l’aigua, l’estabilitat, la flotabilitat, el control d’ascens i descens, el funcionament dels propulsors i la capacitat de desplaçar-se en totes direccions, els diferents sistemes de seguretat que permeten emergir en cas d’emergència, el funcionament dels sistemes de comunicació i navegació, etc. El fet de realitzar aquestes proves en una piscina permet controlar el submarí amb seguretat en tot moment. Un cop superat aquest tram el submarí estarà a punt per iniciar les proves de port i les proves de mar, l’última fase abans d’obtenir la certificació i classificació final.

 

Sobre el submarí ICTINEU 3

 

El submarí català ICTINEU 3 ha estat dissenyat per assolir profunditats de fins a 1.200 metres, té una capacitat per a 3 tripulants (un pilot i dos passatgers) i converteix Catalunya i l’Estat espanyol en 6a potència mundial en capacitat d’immersió tripulada.

 

L’ICTINEU 3 es traduirà en grans beneficis per a la societat ja que el país disposarà d’una potent eina d’intervenció i investigació submarina. S’utilitzarà per a tasques d’investigació científica, d’observació del fons marí o per a tasques d’intervenció submarina en casos d’emergències, entre d’altres.

 

Per a la seva construcció han calgut gairebé 10 anys de feina i 2,5 milions d’euros d’inversió. Cal destacar que més de 175.000 euros han estat recaptats a través de campanyes de micromecenatge i de subscripció popular.

 

L’ICTINEU 3, projecte català reconegut internacionalment

 

Aquest submarí ha estat reconegut com a projecte de R+D+I per les diferents administracions catalanes i estatals. També a nivell internacional el submarí ha rebut elogis en els més prestigiosos congressos de tecnologia submarina, com el nord-americà Underwater Intervention, així com el reconeixement d’organitzacions del sector de primer nivell, com és el cas del centre francès IFREMER, que ha mostrat interès en les prestacions del pioner sistema de bateries d’ió-liti-polímer desenvolupat per Ictineu Submarins.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here