Aquesta va ser una de les principals conclusions de la Jornada de Cloenda de la 10a edició del Cercle de Comparació Intermunicipal de Biblioteques. Durant la presentació, també es va destacar que, en el darrer any, ha crescut el nombre de persones voluntàries que col·laboren amb les biblioteques, que passa dels 2,6 voluntaris per biblioteca del 2011 als 4 voluntaris del 2012

També ha crescut el nombre de documents per habitant a les biblioteques: actualment corresponen 1,5 documents per cada habitant de la demarcació de Barcelona. Convé subratllar que un 43% dels usuaris inscrits a les biblioteques utilitzen el servei de préstec. Així mateix, també creix la valoració que els usuaris fan de les biblioteques municipals, amb un 8,1 sobre 10 de nota mitjana. L’estudi també posa de manifest que la despesa corrent per habitant ha disminuït respecte l’any anterior, passant dels 14,30 € del 2011 als 13,50 € del 2012, una despesa finançada pràcticament en la seva totalitat pels ajuntaments i la Diputació de Barcelona.

Durant la jornada també es van donar a conèixer les principals conclusionsde l’estudi “El valor públic de les biblioteques de la XBM de la Diputació de Barcelona”, on destaca que per cada euro invertit en biblioteca pública es genera un benefici directe de 2,25 euros. La conferència “Comptar cultura; una tasca necessària”, a càrrec de  Pau Rausell Köster, de l’Institut de Desenvolupament Local de la Universitat de València, i l’exposició de les bones pràctiques de Vilassar de Mar (projecte de voluntariat) i Manlleu (projecte de treball amb públic jove) van completar la jornada.

Els Cercles de Comparació Intermunicipal de Biblioteques, en funcionament des de l’any 2003, són un instrument per a l’avaluació i millora del servei bibliotecari a partir de la valoració dels municipis i la comparació entre una cinquantena d’indicadors. Amb aquestes dades es realitzen tallers de treball entre els 44 municipis participants. S’hi analitzen els serveis bibliotecaris municipals, s’estableixen punts forts i oportunitats de millora de cada servei i s’intercanvien experiències entre els participants. Aquests tallers han tingut lloc el mes de setembre d’aquest any.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here