Un 16% del Parc Agrari del Baix Llobregat es troba infrautilitzat segons apunta l’estudi. Sembla, però que a això volen posar-hi remei des del Consell Comarcal, que assegura que la seva voluntat “és que el Parc Agrari pugui tenir la màxima capacitat productiva i generar renda agrària”, gràcies a la revisió del pla especial del Parc Agrari del Baix Llobregat, que pretén impulsar l’agricultura professional i productiva i altres usos com els vinculats al turisme rural

L’oportunitat rau en l’agricultura, no en els casinos

El Parc Agrari del Baix Llobregat ocupa 3.324 hectàrees, el 66% de les quals estan dedicades a l’ús agrícola tot i que hi ha 192 hectàrees de camps abandonats i 322 d’activitats no agrícoles.

Al llarg de molts mesos,  l’amenaça de que el magnat Sheldon Adelson triés el Baix Llobregat, i concretament terrenys ubicats en ple Parc Agrari, per muntar-hi Eurovegas, va ser més que real. La gran contestació per part de la ciutadania, d’organitzacions socials i ecologistes i de partits polítics i sindicats, van fer de la lluita contra la instal·lació d’Eurovegas a la comarca, un símbol també del potencial que l’agricultura periurbana té com a eina de creixement econòmic i de garant de la sobirania alimentària de la zona.

Finalment, el macrocomplex ni tan sols es farà a Espanya, però la possibilitat de que d’altres projectes puguin optar per ubicar-se als terrenys del Parc Agrari del Baix Llobregat, segueix present malgrat sembla que ara, amb  la revisió en curs del pla especial del Parc Agrari del Baix Llobregat, es podrien evitar noves amenaces i apostar decididament  per l’agricultura professional i productiva als terrenys del Parc Agrari.

El Parc Agrari del Baix Llobregat, un potencial per explotar

El treball, realitzat per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), juntament amb altres centres; apunta que hi ha 400 hectàrees de les que hauria acabat ocupant Eurovegas, que tot i que ara tan sols son conreus abandonats i naus industrials, es podrien utilitzar per a la producció agrícola local. Aprofitant aquesta potencialitat, l’estudi conclou que no tan sols el Baix Llobregat, sinó tota l’àrea de Barcelona, podria fer un pas important cap a l’autosuficiència alimentària a través de l’horticultura.

L’estudi mostra diferents escenaris. En el més moderat, el 5% d’aquestes 400 hectàrees desaprofitades podrien atendre un 11% de les necessitats de tomàquet -vegetal que s’ha triat com a refèrencia per a la realització de l’estudi, a causa de la seva gran demanda-,  per habitant de la ciutat. Però en l’escenari més optimista la producció podria arribar fins al 41%. De les xifres s’extreu, per tant, que seria viable una agricultura urbana local d’una dimensió notable a Barcelona i rodalies.

Les 400 hectàrees potencials surten de sumar-ne 192 del Parc Agrari del Baix Llobregat, 112 a la Zona Franca i 95 al casc urbà de Barcelona. Pel que fa al Parc Agrari, els autors de l’estudi posen en relleu que unes 530 hectàrees estan actualment inutilitzades, però només se n’han comptat 192.

El Parc Agrari del Baix Llobregat és una de les zones d’agricultura periurbana més grans d’Europa. No obstant això, l’estudi ha posat en relleu que un 16% de l’espai està buit i moltes d’aquestes hectàrees es podrien utilitzar per als conreus. Però els gestors han identificat alguns obstacles per aprofitar-ne el potencial: l’especulació del sòl per la proximitat de les ciutats, l’alt preu de la terra, la competitivitat dels productors d’altres territoris i les limitacions del subministrament d’aigua pel clima. També hi ha una barrera social: la falta de continuïtat generacional de la feina agrícola.

Existeixen sol·licituds per treballar les terres en desús del Parc Agrari

No obstant, la dificultat de la continuïtat generacional de la feina agrícola sembla que cada cop és menor. Si bé és cert que és un fenòmen que cal tenir en compte, no ho és menys que la crisi ha fet que el món rural i agrari, sigui vist per molta gent com una oportunitat.

Fa uns mesos, 70 sol·licituds de persones interessades en cultivar els terrenys abandonats del Parc Agrari, es van lliurar a la seu del Consell Comarcal, en el marc de la campanya ‘Pagesia per al Futur’ que va engegar l’entitat Delta Viu (antiga Plataforma contra Eurovegas) i que vol crear llocs de feina i protegir el Parc Agrari de possibles especulacions urbanístiques.

La Plataforma per la Recuperació dels Espais Agraris i Naturals del Delta del Llobregat “Delta Viu”, va dur a terme aquesta campanya per coordinar les peticions d’accés als terrenys agrícoles del Delta del Llobregat que actualment estan en desús. fent una crida a la gent que estés buscant terres per iniciar un projecte de producció agrícola o ramader; a que participéssin en la campanya signant un model de carta adreçada al Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat, per reclamar l’accés a les terres desocupades del Delta del Llobregat.

La campanya va consistir, doncs, en recollir aquestes cartes firmades i entregar-les col·lectivament el passat 17 d’abril, Dia de la Lluita Camperola, per tal de pressionar el Parc Agrari i les institucions de la comarca perquè estableixin mecanismes efectius d’accés a la terra i evitar així que hi hagi terres abandonades.

 

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here