La I Jornada eSalut Mental va omplir aquest dijous 23 de gener l’Auditori del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu a Sant Boi, que té capacitat per a més de 200 persones. Les presentacions van tractar sobre les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) com a eines de suport a la salut mental

Aquesta trobada professional  va posar de manifest que les noves tecnologies poden ajudar a fer progressar la salut mental. S’hi ha mostrat l’estratègia actual de la Unió Europea en aquest àmbit, que té com a objectiu augmentar l’expectativa i la qualitat de vida de la població. Un dels camins per aconseguir-ho és el programa de suport a la investigació Horizon 20/20.

La I Jornada eSalut Mental  va ser organitzada pel Parc Sanitari Sant Joan de Déu, i2CAT, Mobile World Capital Barcelona i el Clúster de Salut Mental de Catalunya. Compta amb la col•laboració de l’Ajuntament de Sant Boi, la Generalitat de Catalunya, TicSalut, Acció i Lilly.

Projectes

Les persones assistents van poder conèixer dotze projectes de TIC aplicades a la salut mental. S’han presentat per mitjà d’un audiovisual i en un espai d’experiències amb demostracions pràctiques i atenció per part dels promotors. Hi havia projectes de realitat virtual, tutoria nutricional i psicoteràpies amb ordinador, programes de rehabilitació computeritzada, jocs de simulació en teràpies psicològiques i dispositius mòbils com a eina de diagnòstic, entre altres.

El projecte Help4Mood, de seguiment i suport al tractament de persones amb depresió, va tenir un especial protagonisme amb la intervenció d’investigadors d’aquí i d’altres països d’Europa.

La inauguració

La inauguració va ser a càrrec del germà Superior Provincial de l’Ordre Hospitalari de Sant Joan de Déu, Pascual Piles; el director general de Planificació i Recerca eSalut de la Generalitat, Carlos Constante; i la tinenta d’alcalde de Benestar i Ciutadania de l’Ajuntament de Sant Boi, Lluïsa Moret.

A l’obertura es van destacar les grans possibilitats que genera la tecnologia, en opinió del germà Pascual Piles “ens ofereixen nous camins per millorar la qualitat de vida dels nostres usuaris i per créixer professionalment”. Carlos constante va destacar la importància d'”unir esforços, especialment en l’àmbit de la recerca, i treballar col•lectivament”. Per a Lluïsa Moret, aquesta jornada esdevé un exemple d'”espai de trobada per compartir i iniciar projectes de futur”.

La cloenda

Després d’una ponència del doctor del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu Josep Ramos sobre “ètica i noves tecnologies en l’abordatge als problemes de salut mental”, la Jornada es va tancar amb un acte de cloenda institucional.

Hi van intervenir el president del Clúster de Salut Mental de Catalunya, Alfons Icart, que va presentar aquesta associació davant l’auditori; el director de la Fundació i2CAT, Sebastià Sallent, que va destacar el canvi de paradigma generat pel paper actiu dels usuaris de les noves tecnologies; el director d’Innovació de la Fundació TIcSalut, Jordi Martínez, que va definir la utilització de les tecnologies mòbils com a factor clau del progrés; i l’alcalde de Sant Boi, Jaume Bosch, que va valorar molt positivament la I Jornada d’eSalut Mental com a espai de trobada on es creen sinergies que milloraran la salut mental.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here