El Centre d’Estudis Santjustencs va recordar ahir dissabte la jornada en què les tropes nacionals van entrar a la localitat baixllobregatina

Francesc Riera, del Centre d’Estudis, va guiar a les persones que hi van assistir i va explicar com es va fer el replegament de les tropes republicanes i com va ser l’entrada de les primeres unitats franquistes a Sant Just. De fet, Francesc Riera va parlar fins i tot de retirada.

Segons Riera, l’objectiu era Sant Pere Màrtir, un dels punts estratègics per controlar Barcelona, que es volia encerclar. Tot i que el Llobregat havia de ser un dels punts de resistència important, les tropes van avançar més de pressa del previst. Durant tot el dia 25, però, la gent ja es va anar trobant membres de tropes, es van robar algunes gallines i altres fets que indicaven que ja arribaven.

Per saber ben bé què va passar ara fa 75 anys, la clau continuen sent els testimonis. Francesc Riera va explicar, però, que n’hi ha pocs. Pel que fa als testimonis, per exemple, Carolina Romeu, d’Esplugues, filla d’un dels guardes de la caseta d’aigua, encara és viva. En aquell moment tenia 5 o 6 anys i parla de morts. Francesc Riera afegeix també que s’han trobat indicis que el combat va ser dur.

Riera també va destacar que després de Sant Pere Màrtir un dels punts més importants va ser el pont d’Esplugues, que va qualificar que va ser un lloc de “resistència heroica”.

1 COMENTARI

  1. Moltes gràcies per la vostra crònica. La comarca necessita mitjans de comunicació que treballin amb independència i professionalitat. Enhorabona.

    Pere Font i Grasa
    president del CES

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here