La coordinadora del Procés Constituent Baix Llobregat va organitzar ahir diumenge a la tarda, el seu primer acte comarcal. La xerrada, a la qual van assistir unes 300 persones, va comptar amb la participació de la Teresa Forcades i de diversos moviments i lluites socials actuals

La coordinadora, recentment constituïda, de les assemblees locals del Procés Constituent al Baix Llobregat va organitzar ahir a la tarda el primer acte comarcal del projecte. Unes 300 persones procedents de diversos punts de la regió van assistir a la xerrada. Organitzat a l’Ateneu Unió de la Colònia Güell, l’acte es va dividir en tres parts: presentació de la nova coordinadora i debat obert a les assistents i membres de les diverses assemblees locals; intervenció d’un conjunt de moviments, plataformes, entitats i lluites socials en curs; i, per últim, intervenció de la monja benedictina Teresa Forcades.

Passades les 6 de la tarda, un membre de l’assemblea local del Procés Constituent a Santa Coloma va presentar l’acte i la nova coordinadora. Justament, el moderador de la xerrada va afirmar “la necessitat que manifestaven les diverses assemblees del territori de dotar-se d’una coordinació permanent per tal d’enfortir el moviment i créixer”. A continuació, diversos participants dels diferents grups locals del Procés a la comarca van realitzar un breu resum dels seus recorreguts i trajectòries fins el moment actual. Cornellà, Collbató, Sant Feliu, Sant Boi, la Palma de Cervelló/Corbera, Castelldefels i Sant Joan Despí en serien alguns exemples.

Seguidament, diversos moviments i lluites socials van explicar les seves reivindicacions. En primer lloc, un membre de Papers i drets per tothom va desaprovar les darreres actuacions del ministeri de l’interior a Ceuta i va criticar el racisme institucional. Tanmateix, va recordar que un 15-20% de la societat, la població immigrada, no té dret a vot i no podrà participar a la consulta. En segon lloc, l’acte va comptar amb la presència i intervenció del president de la Taula pel Dret a Decidir del Baix Llobregat. D’una banda, el ponent va explicar que diverses entitats, organitzacions i ajuntaments s’han sumat al projecte. De l’altra, va remarcar que ara mateix estan potenciant l’adhesió a la taula.

Dos membres de la Coordinadora de desempleados/as del Baix Llobregat i la Marxa contra l’atur i la precarietat van explicar quins son, al seu parer, els pilars bàsics de la conjuntura actual. En aquest sentit, i amb certa insistència en la necessitat de construir assemblees unitàries i de participació individual –justament el model de la coordinadora d’aturats/es i de la marxa contra l’atur del pròxim 22 de febrer–, van explicar que un treball digne i la pobresa energètica son elements a reivindicar. Al mateix temps, va remarcar l’obligació de combatre la polarització de la riquesa. A continuació, una de les participants de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute va remarcar la necessitat de realitzar una auditoria per distingir quin deute és l’il·legítim i no pagar-lo. Al seu torn, va explicar que “l’auditoria del deute també és una eina de pressió contra l’administració local. En aquest sentit, hem d’exigir un control ciutadà”.

Una participant de l’associació Dones per Quatre Cantons va continuar amb la ronda de moviments i lluites socials tot presentant una afiliada crítica contra la llei de l’avortament impulsada pel ministre Gallardón. Guifinet i d’altres alternatives, com diverses banques ètiques i Som energies, la Plataforma Delta Viu, l’Escola Pública MontPedrós, TV3 i l’Hospital de Viladecans també van explicar les seves reivindicacions, trajectòries i protestes.

A un quart de nou la Teresa Forcades va començar la seva intervenció. Amb el seu habitual estil senzill i, en certa mesura, humorístic, va explicar les principals raons que ens han de portar a criticar el capitalisme. A més de la fal·làcia, la mentida i la falsa llibertat dels mercats, va recordar quins son els mecanismes d’explotació, de desigualtat i d’opressió que l’ordre del capital utilitza contra el món del treball i la societat en general. Tanmateix, va exemplificar les seves explicacions amb casos concrets, com les lleis aprovades pels parlaments de Gambia o la India i condemnades pels poders econòmics internacionals, i va detallar les raons per les quals és anticapitalista. Per últim, va manifestar alguns dels principals motius per impulsar un Procés Constituent a Catalunya. De fet, i a banda de la seva estesa afirmació “farem la revolució i la tornarem a fer”, va afirmar amb contundència que “necessitem una ruptura radical amb el sistema vigent i la construcció d’un mou marc polític i econòmic”.

 

Redacció i imatge: Omar Rodríguez

 

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here