Més de 1.500 documents de gran importància per al coneixement del Sant Boi contemporani

L’Arxiu Històric Municipal de Sant Boi s’ha fet càrrec del fons històric de la Impremta Llobregat, la indústria més antiga de Sant Boi en el sector de les arts gràfiques. Més de 1.500 documents permeten seguir l’evolució comercial, social i política del segle XX a través dels dissenys i els treballs realitzats per aquesta empresa centenària.

Les principals institucions, entitats i empreses de Sant Boi (l’Ajuntament, els hospitals psiquiàtrics, l’església, els ateneus, la UE Santboiana…) han format part de la clientela d’aquesta empresa degana del sector, que també treballava per a poblacions veïnes que no comptaven amb cap indústria similar.

La Impremta Llobregat va ser fundada per Alfons Font Vilaplana cap als volts de l’any 1909 a l’actual carrer de l’Alou (abans, carrer Prim). El seu fill Joan i la seva néta Montserrat van donar-li continuïtat durant dècades. A les acaballes de la dècada dels vuitanta el negoci, de base familiar i tradicional, es va traspassar als treballadors, que a dia d’avui el mantenen obert. La seu és, des de fa més de noranta anys, l’edifici noucentista del carrer Vermell, 32-34, al bell mig del nucli històric.

El fons, molt ric i heterogeni, està compost per més de 1.500 documents confegits per aquesta indústria d’arts gràfiques. El material és molt valuós per conèixer diferents aspectes de la història local (mitjançant documents com programes de Festa Major, cartells de concerts, balls, exposicions o conferències, anuncis publicitaris…) i l’evolució del disseny al llarg del segle XX (modernisme, noucentisme, racionalisme, classicisme i funcionalisme).

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here