[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]a conselleria d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya tanca per al curs vinent més d’una seixantena de línies de P3 i diverses escoles públiques

L’anunci de la Conselleria d’Ensenyament del tancament d’aules per al curs 2014-2015 suposa una greu reducció de l’oferta pública i afecta de forma important al Baix Llobregat i a Sant Feliu.

Un episodi més de la política de Convergència i Unió que en els darrers anys ha desmuntat dos dels serveis públics bàsics de l’estat del benestar, com són la Sanitat i l’Educació publiques, emparats en falsos arguments: u, per l’ofec del PP en el finançament autonòmic i dos, a causa de la greu crisi econòmica que viu el país. La sensació és que a CiU ja li va bé la crisi per excusar-se i imposar-nos el seu model econòmic i social; model què privatitza serveis i empreses públiques, què ven el patrimoni públic, què beneficia a les classes benestants i què suprimeix la solidaritat amb les famílies amb menys recursos.

No és que ens hagi d’estranyar que CiU ho faci! Però no hem de permetre que s’imposi impunement: una, culpant als altres i dos, despistant al personal amb la bandera de la independència.

Privatitzant l’Educació

Sí el model d’escola pública és fonamenta en respectar la diversitat cultural i social, en garantir la igualtat d’oportunitats i en el reconeixement de les capacitats de cada alumne; el model de CiU, al contrari opta cada cop més per privatitzar l’ensenyament, afavorint: les escoles d’elit, les escoles religioses, les escoles que separen als alumnes per sexe o les escoles que fan triatge dels alumnes en funció de les seves capacitats. Un torpede als pilars que contribueixen a una societat més cohesionada i menys excloent.

El descens de la població serveix ara a CiU per justificar el tancament d’aules públiques quan la realitat és que darrere d’aquesta acció hi ha una opció ideològica. Una mostra més de què el model d’escola de la conselleria és la del concert.

Descens d’alumnes sí, però únicament ha d’afectar les escoles públiques? Les estadístiques mostren una reducció de la demanda per la baixada de la natalitat però les dades no justifiquen que la disminució es focalitzi només en places públiques. És injustificable tancar aules a l’escola pública mentre es manté la concertació d’aules als centres privats. Sí la reducció obeeix a raons demogràfiques i cal tancar alguna aula hauria de ser de centres privats amb places concertades i en cap cas d’escoles públiques.

La reducció de l’oferta de places públiques a qui beneficia? Únicament als centres privats, uns centres que veuen com havent-se reduït el número potencial de “clients”; el seu principal competidor, l’administració pública, tanca “sucursals”. Una ganga per a qualsevol empresa.

Estocada a l’escola pública

La LOMCE (Ley Orgànica de mejora de la calidad educativa) del ministre Wert no és l’únic projectil contra el model educatiu a Catalunya. Quan la consellera Irene Rigau s’omple d’arguments en defensa del model educatiu a Catalunya i en contra de la reforma del Govern del PP, se n’oblida que és en l’escola pública on se sustenta. CiU reiteradament ha trepitjat l’escola pública prioritzant sense pudor els centres privats: menys beques i ajuts per a les famílies, menys professorat, supressió de la sisena hora a l’escola pública o l’augment de ratis entre d’altres.

En l’actual context d’increment de la pobresa l’escola pública és més necessària que mai per tal de garantir la cohesió social i la igualtat d’oportunitats. La disminució de l’oferta pública perjudica a tots els nens i nenes escolaritzats en escoles públiques. Sí el curs passat les aules ja van patir una ampliació de ratis d’alumnes per classe amb el tancament d’aules les escoles estaran més massificades. L’escola pública es pot convertir en la darrera opció de moltes famílies i acabar relegant a aquesta als fills i filles de les famílies amb menys recursos el que pot comportar l’aparició d’escoles gueto. Perquè, ningú es creu la gratuïtat dels centres privats, oi?

El cas de Sant Feliu

L’oferta de places públiques es redueix pel tancament de dues línies: una a l’escola Pau Vila i una altra a la Monmany. En una ciutat on hi ha quatre centres privats amb concert, el Departament d’Ensenyament tanca aules públiques abans que deixar de concertar places quan alguns d’aquests centres privats donen servei a alumnes de fora de la ciutat. La mesura obligarà a les famílies de Sant Feliu a optar a les places concertades per falta d’oferta pública.

 

Jaume Solé Díaz, Comunicador Social

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here