Prop de mil persones van fer ahir una cadena humana al voltant de la Cripta Gaudí a la Colònia Güell, com a culminació d’un cap de semana de reivindicació contra les retallades en educació, que de moment afecten de manera especialment cruenta a la localitat baixllobregatina. Demà, les demandes dels veïns i veïnes de Santa Coloma arribaran al Parlament

El Departament d’Ensenyament ha presentat les dades de preinscripció pel proper curs 2014-15, any en el que els grups d’educació infantil es reduiran en 275, mentre que els grups de primària i ESO augmentaran en 410 i 171 respectivament. Així, el total de grups d’alumnes entre 3 i 16 anys pujarà en 310. Rigau va dir també en roda de premsa que Ensenyament tancarà 4 centres, els alumnes dels quals seran reubicats a centres de la mateixa població, es crearan 5 instituts amb dues línies de 1er d’ESO cadascun i 6 centres quedaran fusionats en 3 per equilibrar la seva oferta formativa.

Entre els centres directament afectats, n’hi ha diversos del Baix Llobregat. De forma progressiva -impedint la matriculació en els grups de P3 i provocant la desaparició gradual dels cursos-, es preveu que es tanquin, entre d’altres, l’escola Montpedrós de Santa Coloma de Cervelló i la Mare de Déu del Roció de Sant Vicenç dels Horts.

Les comunitats educatives dels municipis afectats, han iniciat una onada de protestes en contra d’aquests tancaments, que la Generalitat justifica per la baixada de la natalitat i la reducció de les matriculacions.

Aquest cap de setmana, Santa Coloma de Cervelló ha viscut dos dies d’intenses protestes contra el tancament de l’escola Montpedrós, on Ensenyament pretén ubicar-hi el futur insitut de la localitat substituint l’escola ara existent; fet que a més, mentre l’escola continua activa -encara hi ha més de 150 nens i nenes- obligarà a l’alumnat de secundària a estudiar en aularis instal·lats al pati i a ocupar alguns espais de l’escola que fins ara eren utilitzats per a d’altres usos lectius.

Aquesta arribada de més de 300 estudiants de secundària a l’escola, generarà segons la comunitat educativa, problemes de massificació, i una disminuació de la qualitat de l’ensenyament tant en la primària com en la secundària.

L’Ajuntament de la localitat governada per el partit local PROGRÉS (EPM), no ha avalat la decisió del Departament d’Ensenyament. Malgrat no tenir competències en la matèria, el consistori ha oferit cedir uns terrenys per poder-hi fer un nou centre de secundària i evitar el conflicte; però legalment l’Ajuntament explica que no pot aportar recursos econòmics a causa de l’entrada en vigor de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Aministració Local (LRSAL), promoguda pel govern de l’estat.

A més,  l’Ajuntament defensa que va finançar un centre cívic que va costar 1.200.00 euros, per poder acollir l’alumnat de secundària -que també ha estat acollit temporalment a l’escola Pla de les Vinyes- en aquest impàs, i que al setembre ja s’hauria d’haver instal·lat en els terrenys cedits per el consistori baixllobregatí si la Generalitat hagués complert el pla inicial. Però Ensenyament ara es decanta per la convivència a l’escola Montpedrós i la promesa d’unes futures obres d’ampliació, que poden trigar més de dos anys a dur-se a terme.

Davant d’aquesta situació, els veïns i veïnes de Santa Coloma de Cervelló es van organitzar i durant tot el cap de setmana van realizar accions de protesta.

L’activitat es va iniciar dissabte al matí, amb la visita dels diputats d’ICV-EUiA-EPM Jaume Bosch i Joan Mena -a petició del partit al govern, PROGRÉS-, que es van sumar junt amb l’alcalde, Gerard Segú, i regidors i regidores de la localitat, a la mobilització convocada per tota la comunitat educativa del municipi.

Bosch, va explicar en declaracions a elBaix.cat, que “ICV-EUiA-EPM va presentar una esmena als pressupostos que hagués servit per solucionar el problema, però CIU i ERC hi varen votar en contra”. El diputat ecosocialista va dir que “hem ofert a la comunitat educativa organitzar una reunió al Parlament amb ells i representants de tots els grups parlamentaris i de l’Ajuntament”. Aquesta reunió serà demà a les 13 hores, i es pretén que serveixi per a que el pressupost 2015-16 de la Generalitat inclogui l’acord de projectar el nou institut, de manera consensuada amb la comunitat educativa i demanera revisable en funció dels canvis demogràfics. “Qualsevol proposta ha de permetre millorar l’oferta educativa de Santa Coloma de Cervelló”, va sentenciar Bosch.

Posteriorment, dissabte per la tarda més de 500 persones van ocupar l’espai on Ensenyament vol ubicar els aularis l’any vinent, per tal de fer pal·lesa la massificació que això suposaria. D’aquestes, unes 200 van decidir continuar la protesta passant la nit de dissabte a l’escola Montpedrós. Finalment, ahir un miler de persones van encerclar la Cripta Gaudí de la Colònia Güell, situada a Santa Coloma de Cervelló; un dels espais més emblemàtics de la localitat.

 

 

 

 

 

 

 

1 COMENTARI

  1. […] Després de la gran mobilització ciutadana que ha generat el procés de planificació educativa per al curs vinent i successius al municipi, el problema va arribar al Parlament, on les AMPAs van presentar una proposta de resolució a la Comissió d’Ensenyament per instar el govern de la Generalitat a mantenir les tres escoles del municipi i construir l’Institut al terreny que l’Ajuntament ja va cedir al Departament d’Ensenyament amb aquesta finalitat. Al Ple Municipal de març, tots els grups municipals van aprovar per unanimitat una moció que donava suport a aquesta resolució. […]

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here