Després de la dimissió en bloc del Consell Professional de TVC per la cobertura informativa del conflicte laboral a la televisió, i de la convocatòria de diverses jornades de vaga durant el mes de febrer, les notícies s’han succeït; culminant amb la darrera decisió del 89% plantilla de la televisió amb seu a Sant Joan Despí, de rebutjar la rebaixa de sou proposada per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA)

El Consell Professional de Televisió de Catalunya (TVC) va dimitir en bloc per la cobertura informativa que es va donar del conflicte laboral a la televisió, quan els directius de la cadena van estar-se 12 hores tancats en un despatx mentre més d’un centenar de treballadors i treballadores es concentraven fora d’aquest, expressant amb aquesta protesta la seva voluntat de reunir-se amb l’equip directiu per negociar les retallades de sou que proposa la direcció de la Corporació.

En un comunicat, el Consell Professional exposava que es va oferir “una informació dictada per la direcció que no responia a criteris professionals”. De la seva banda, fonts de la direcció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) asseguraven que per elaborar la notícia es va comptar amb l’opinió del Consell Professional i el comitè d’empresa.

La plantilla de TV3 va decidir aleshores, en referéndum, convocar sis jornades de vaga del dilluns 10 al dijous 20 de febrer, en dies alterns i amb aturades de 4, 12 o 24 hores, per reivindicar que no se’ls apliquéssin les retallades salarials anunciades.

Aquesta proposta, que era la que feia el comitè d’empresa, es va imposar per un 58,93% dels vots, mentre que només el 13,31% va votar a favor de la vaga indefinida i el 25% restant va votar per no fer aturades, segons van informar fonts sindicals. La participació a la vaga es va situar en el 83,66%.

A principis de la semana passada, després de 26 hores de reunió, la direcció de la CCMA i els treballadors de TVC i Catalunya Ràdio no havien arribat a un acord. L’última proposta de la direcció inclou una retallada del sou base, antiguitat i del preu de la variable, a banda d’una equiparació salarial dels treballadors de la televisió i la ràdio.

Aquesta és una reivindicació històrica de la plantilla de Catalunya Ràdio. L’equiparació començaria l’1 de gener del 2015 i es completaria el juliol del 2017. L’oferiment de la CCMA també especifica que les retallades són temporals i que la recuperació serà progressiva.

La plantilla de Catalunya Ràdio va aprovar aleshores per àmplia majoria que el comitè d’empresa seguís negociant quinze dies més amb la direcció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals a partir de la proposta que aquesta part va fer en l’última reunió amb els treballadors de la ràdio i la televisió. La votació va comptar amb un 87,87% de participació, 355 dels 404 treballadors i treballadores, dels quals 311 van votar que sí, 27 van votar que no, el 7,61%, i 15 van votar en blanc, el 4,22%.

Aquesta setmana, al conflicte laboral s’hi va sumar el conflicte polític, ja que el Parlament va rebutjar la decisió de la direcció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) de no retransmetre de forma íntegra per TVC el ple monogràfic sobre la pobresa, excloent la intervenció dels grups de l’oposició. Aquest punt de la moció va tenir el suport de tots els grups excepte CiU, que hi va votar en contra.

El ple del Parlament també va rebutjar per 87 vots a 46 el punt d’una moció que proposava aturar el procés d’externalització de la gestió publicitària de TV3. Hi van votar en contra CiU, PSC i PP, i ho van fer a favor Esquerra (que havia presentat la moció), ICV-EUiA, Ciutadans i la CUP.

El comitè d’empresa de TVC ja havia mostrat amb anterioritat el seu rebuig a la mesura. “No podem tolerar l’externalització de la publicitat, la segona font d’ingressos de TVC”, va manifestar.

Per la seva banda, el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic va desestimar divendres passat els recursos interposats pel sindicat CCOO i el comitè d’empresa de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) contra l’externalització del departament comercial de Televisió de Catalunya. En la seva resolució, el tribunal no aprecia cap vulneració del principi de lliure competència a la possibilitat que la publicitat sigui gestionada per un tercer. La decisió del tribunal va arribar tan sols un dia després que el Parlament hagués avalat l’externalització de la publicitat de TVC.

Alhora, un 89% de la plantilla de Televisió de Catalunya va rebutjar la proposta que la direcció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals va fer en l’última reunió amb la plantilla de la ràdio i la televisió. La proposta inclou l’equiparació salarial dels treballadors de la ràdio als de la televisió, retallades del sou base, de l’antiguitat i del preu de la variable.

La votació, que es va fer entre dijous i divendres, va comptar amb un 83,96€ de participació, 1.685 dels 2.007 treballadors i treballadores. El 89,02% dels participants, 1.500, van rebutjar la proposta, 142 la van acceptar i 38 hi van votar en blanc. Un 61% de la plantilla també va aprovar un nou pla de mobilitzacions fins a finals de maig.

Aquestes mobilitzacions s’allargarien fins a finals de maig, amb aturades parcials, algunes de les quals en dies estratègics, com ara Sant Jordi, sense descartar vagues de 24 hores puntuals.

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here