Tots els grups excepte ERC i CiU han signat la proposta de resolució, que s’haurà de debatre properament al Parlament. El text de la resolució va ser proposat conjuntament per la comunitat educativa i l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló, en una reunió celebrada dimarts passat al Parlament, en la que es va intentar arribar a un consens, que sembla que finalment no s’ha produït

La reunió que es va celebrar dimarts a les 13 hores al Parlament, es pretenia que servís per a que el pressupost 2015-16 de la Generalitat inclogués l’acord de projectar el nou institut, de manera consensuada amb la comunitat educativa i de manera revisable en funció dels canvis demogràfics, per tal de millorar l’oferta educativa de Santa Coloma de Cervelló; després de les nombroses mobilitzacions que la ciutadania de la localitat ha realitzat darrerament, mostrant així el seu desacord amb la darrera proposta del Govern de la Generalitat d’ubicar el futur institut de Santa Coloma de Cervelló a l’escola Montpedrós, substituint l’escola ara existent.

Segons l’alcade de la localitat, Gerard Segú, el resultat de la reunió els feia ser “moderadament optimistes”. “Ens hem trobat amb totes les forces del Parlament i ara s’iniciarà un tràmit parlamentari per presentar una resolució, que intentarà ser de consens entre totes les parts” va explicar Segú. Però divendres, la resolució va ser registrada al Parlament sense les signatures de CiU i ERC; malgrat tota la resta de grups -PSC, PPC, ICV-EUiA, C’s i la CUP- hi van donar el seu suport.

La resolució

En l’exposició de motius, la resolució explica que Santa Coloma de Cervelló és un municipi del Baix Llobregat que ha patit un increment demogràfic accentuat per un creixement urbanístic important en un període curt de temps. Aquest fet, sumat a la dificultat de generar activitat econòmica al municipi —i per tant llocs de treball— així com a la pròpia configuració del poble —amb diversos nuclis—, ha comportat un gran repte de construcció d’un poble cohesionat.

El paper cohesionador del municipi ha estat clarament protagonitzat pels centres educatius: des de les llars d’infants a les escoles d’educació infantil i primària, i més recentment l’Institut . Aquests equipaments, i l’aposta decidida per la construcció d’un poble educatiu més enllà de les escoles, han estat l’element clau per entendre la cohesió social i la vida compartida que actualment defineixen Santa Coloma de Cervelló.

Actualment, amb una població d’uns 8.000 habitants, la població escolaritzada al municipi és de 1.272 joves: 427 alumnes a l’Escola de la Colònia Güell, 183 a l’Escola Montpedrós, 436 a l’Escola del Pla de les Vinyes, i 226 alumnes a l’Institut.

Una de les darreres mesures d’impuls en l’àmbit educatiu ha estat disposar al municipi d’un institut d’ESO. El trasllat dels alumnes de secundària del poble a Sant Boi ha generat durant molts anys la desaparició de molt jovent de la vida activa al municipi, tal com ha quedat palès en nombrosos processos de diagnosi i propostes de la realitat local (Projecte Educatiu de Ciutat, Pla Estratègic, Pla Local de Joventut).

La voluntat i necessitat de poder ampliar l’educació al municipi incorporant-hi l’ESO va comportar la creació, ja fa més de 7 anys, d’una comissió amb participació de l’Ajuntament i representants de la comunitat educativa que hores d’ara encara està treballant amb aquest objectiu.

El treball conjunt amb el Departament d’Ensenyament va definir un full de ruta per al desplegament de l’ESO al municipi que contenia les següents etapes:

– Curs 2011-2012: creació de la Secció d’Institut amb el 1r d’ESO, ubicat a les aules encara sense ocupar de l’Escola Pla de les Vinyes.

– Curs 2012-2013: l’Ajuntament va destinar 1,4 milions d’Euros a construir el Centre Cívic Can Baruta, que va cedir al Departament d’Ensenyament, per ubicar-hi els alumnes de 1r i 2n d’ESO.

– Curs 2013-2014: l’Ajuntament havia de cedir el terreny al Departament per tal que construís l’Institut. Problemes urbanístics van fer impossible que l’Ajuntament pogués cedir el terreny a temps, així que es va acordar una solució provisional mentre es continuaven els tràmits per poder cedir el terreny. Es prorrogava la cessió del Centre Cívic Can Baruta per mantenir-hi dos dels cursos de l’Institut i s’instal•laven a l’Escola Montpedrós uns aularis per acollir la resta d’alumnes de secundària, posposant la construcció als terrenys cedits de l’Institut per al curs 2014-2015.

Finalment el setembre de 2013 l’Ajuntament va poder complir el seu compromís de cessió del terreny, posant a disposició del Departament un solar que compleix tots els requeriments i tenia el vist-i-plau del Departament. Aquest terreny és propietat de l’INCASÒL, l’Ajuntament en té un dret de superfície a 50 anys i representa una càrrega econòmica per al Consistori de 8.000€ anuals en concepte de cànon.

En aquest sentit cal tenir en compte altres costos que ha hagut d’assumir el municipi durant aquesta transició, tals com 15.000€/anual atribuïbles a despeses ocasionades per no poder disposar del centre cívic de Can Baruta; i així com l’estalvi que ha suposat per la Generalitat l’estalvi dels desplaçaments dels alumnes de secundaria de Santa Coloma de Cervelló al Institut Rafael Casanovas de Sant Boi.

En aquests moments, malgrat disposar del terreny i ser un compromís previst en el full de ruta acordat, el Departament d’Ensenyament no ha contemplat la possibilitat de construir l’Institut en aquest terreny, i proposa ubicar la major part d’alumnes de secundària en aularis al pati de l’Escola Montpedrós, amb intenció que progressivament es converteixi en Institut.

Davant aquesta proposta les Associacions de Pares i Mares d’alumnes del municipi coincideixen a significar diferents problemàtiques greus:

• En primer lloc suposa el tancament d’una escola de primària, amb el que implica perdre un projecte educatiu més del poble. Una lamentable conseqüència que oferirà un greuge per les famílies afectades, i que implicarà incrementar ràtios d’alumnes en les altres escoles.

• Els aularis en uns terrenys adjunts a l’edifici generaran desplaçaments constants, tant de docents com d’alumnes, per desenvolupar diferents classes i activitats; accentuant els problemes d’accessibilitat.

• Suposarà una convivència imposada entre els alumnes de primària i secundària, quan contràriament s’han vingut rebutjant fins el moment propostes del tipus escola-institut —que podrien haver ofert altres solucions—.

• Reduiran dràsticament els espais de lleure. Una reducció que s’accentuarà si s’escometen les necessàries reformes que s’haurien d’afrontar en un futur imminent per assumir una població escolar de més de 500 alumnes el curs 2016-2017.

• Les necessàries obres a executar —per les que s’estima una durada de 16 mesos— generaran, a més, soroll i pols que afectaren molt negativament la tasca docent , les condicions ambientals i el conjunt de la vida escolar. I, indubtablement, un elevat risc per a la població escolar.

• Accentuaran els problemes d’accessos i perillositat a l’entorn de mobilitat, que ja són una realitat  d’aquest centre.

• Suposa un greuge comparatiu per a la comunitat educativa de Santa Coloma de Cervelló respecte a altres municipis del Baix Llobregat, ja que no tenim altra oferta educativa per a la secundària al municipi.

Per tot això, atès que el Departament d’Ensenyament disposa del terreny cedit per l’Ajuntament a efectes de poder-hi construir l’Institut d’ESO del municipi; atès que la construcció d’aquest Institut forma part del full de ruta acordat entre el Departament, l’Ajuntament i la comunitat educativa del municipi, que fins ara s’ha anat aplicant segons el previst, amb importants esforços per part del municipi; que les famílies del municipi han fet esforços familiars extraordinaris respecte d’altres municipis i han acceptat situacions de transitorietat considerant que els compromisos anteriors serien una realitat per al futur de l’educació dels seus fills i filles; així com que la proposta plantejada pel Departament és àmpliament rebutjada per la comunitat educativa de Santa Coloma de Cervelló per l’efecte que té sobre la qualitat educativa de l’Escola Montpedrós i de l’Institut; i que, en aquest sentit, està duent a terme accions massives de protesta, tot reclamant la construcció de l’Institut al terreny cedit; la resolució sol·licita que el Parlament insti al Govern a:

• Dotar amb caràcter urgent una partida pressupostària per tal que el proper curs 2014-2015 Santa Coloma de Cervelló disposi d’un equipament amb les condicions adequades per acollir l’Institut als terrenys cedits per l’Ajuntament a aquest efecte; i preveure la dotació econòmica necessària per tal que el curs 2015-2016 —i posteriors—,  es contemplin les inversions addicionals per rebre l’increment d’alumnes de secundària.

• Acordar amb la comunitat educativa els espais necessaris de què haurà de disposar l’Institut per poder desenvolupar el seu projecte educatiu amb condicions. Entre d’altres, 22 espais inicials per les necessitats educatives 2014-2015.

• Preveure el Batxillerat per a l’any 2016-2017, com a continuïtat a les 3 línies de ESO que està previst que surtin aleshores; tenint en compte que aquest any entraran ja 4 línies de ESO —i serà així, com a mínim, fins l’any 2022—.

• Reconsiderar, ja per aquest curs 2014-2015, la decisió del departament del tancament imposat de la línia de P3 de l’escola Montpedrós per convertir-la en Institut , ni de cap escola, deixant obertes a les matriculacions les 5 línies de P3 actuals d’escolaritat.

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here