“Ni un pas enrere. No podem tornar a una altra època i esperar que cadascú solucioni el problema”,  ha afirmat avui el president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Joaquim Balsera, davant l’anunci del govern de la Generalitat de retirar el finançament del Servei de Control de Mosquits. Una declaració a la que s’han sumat els alcaldes del Baix Llobregat que avui han comparegut junt amb Balsera en una conferència de premsa per denunciar la situació que ha provocat la decisió de la Generalitat

El president del Consell Comarcal ha informat que davant el fet que la campanya de prevenció de mosquits ja ha començat aquest any, s’ha hagut de demanar als ajuntaments que ampliïn les aportacions econòmiques que ja feien, inclosos AENA i el Port de Barcelona, dues institucions que també participen amb els 18 ajuntaments de la comarca que contribueixen al servei. Aquest

Joaquim Balsera i els alcaldes han coincidit en expressar la seva indignació tot argumentant que la prestació del Servei de Control de Mosquits és una competència transferida per part de la Generalitat que ha funcionat i finançat ininterrompudament des de fa 24 anys, per això el president ha fet èmfasis en que “servei i finançament no es poden trencar unilateralment deixant al descobert un servei considerat bàsic i que té unes implicacions de salut i de benestar per a la població molt importants”. Els alcaldes, entre els quals el del Papiol, Gavà, Sant Just i Sant Andreu de la Barca han exigit avui a la Generalitat que faci front al finançament d’una competència que va traspassar al Consell.

El president del Consell ha insistit que es tracta d’un servei bàsic i una qüestió de salut pública en què la Generalitat no es pot desentendre per tal d’evitar l’aparició de problemes sanitaris i molèsties a una població de més de 900.000 persones que fins ara s’han beneficiat de les tasques de prevenció que realitza el Servei de Control contra diferents espècies de mosquits, entre les quals el mosquit tigre.

La campanya no es pot parar

La Generalitat de Catalunya, fins l’any 2013, contribuïa al finançament d’aquest servei i les seves actuacions mitjançant la seva inclusió en les successives anualitats del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya que cobrien, aproximadament, el 50% del cost de les mateixes. Ara aquesta partida queda anul·lada i la Generalitat no ha aportat una formula alternativa a aquest finançament.

Balsera també ha mostrat la seva indignació en la manera com des de la Generalitat s’ha comunicat aquesta decisió dient que “les dates en les que s’ha comunicat dita decisió demostren una desconeixença total dels calendaris del servei ja que a 26 de març”, que es quan es va comunicar per part de Generalitat dita decisió, “ja s’hauria d’haver iniciat la campanya ara compromesa”.

El Servei de Control de Mosquits

Des de l’any 1989, el Consell Comarcal del Baix Llobregat gestiona el organisme especialitzat en el control de plagues i la prevenció de malalties en relació específica als mosquits, insectes que per les característiques del territori del Baix Llobregat es desenvolupen amb molta facilitat i fa anys que presenten molèsties i riscos per a la població.

El Servei de Control de Mosquits ha desenvolupat un paper clau en la detecció, coneixement i tractament del problema plantejat pel mosquit tigre, i que també duu a terme tasques d’investigació i divulgació científica que contribueixen als avanços científics en matèria de prevenció de plagues d’insectes.

La tasca del servei té un component de control de plagues que és propi de les competències municipals i un altre molt important relatiu a la salut pública i prevenció que d’acord amb les actuals normatives europees i de competències administratives s’inclou dins de les responsabilitats de la Generalitat de Catalunya.

La gran importància de les activitats del Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat per assegurar la qualitat de vida de la població i els visitants del Baix Llobregat, vistos els problemes de salut pública relatius a malalties trameses per mosquits, descrits en països de característiques similars, així com la seva funció afavoridora dels factors de competitivitat i desenvolupament turístic i econòmic d’un territori, estratègic pel conjunt de Catalunya.

 

Document/s adjunt/s:

1 COMENTARI

  1. […] Localitats com Gavà o la capital de la comarca, Sant Feliu de Llobregat, han aprovat mocions als darrers plens municipals, exigint el manteniment del Servei de Control de Mosquits al Baix Llobregat. Per la seva banda, d’altres localitats com Molins de Rei, han assumit l’augment de la partida pressupostària per garantir el servei. La prestació del Servei de Control de Mosquits és una competència transferida per part de la Generalitat, que ha funcionat i finançat ininterrompudament des de fa 24 anys, però ara, el govern de la Generalitat ha anunciat la retirada del finançament del Servei. El Consell Comarcal ja va expressar fa tres setmanes, el seu desacord amb la decisió […]

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here