La Nit de Sant Joan és la celebració atàvica del solstici d’estiu, la festa espontània per excel·lència,. És la festa del foc, que honora el sol sota el nom de Joan i durant la qual es fan fogueres, s’encén pirotècnia i es construeixen falles. La Flama del Canigó està dipositada al Castellet de Perpinyà i des d’allà s’escampa el dia 23 de juny per totes les terres de parla catalana. Va ser Francesc Pujades, veí d’Arles de Tec (Vallespir), qui va iniciar aquesta tradició. Pujades es va inspirar en el poema ‘Canigó’ de mossèn Cinto Verdaguer i va encendre una flama la Nit de Sant Joan, al cim del Canigó, i des d’allà la va repartir per totes les terres de parla catalana, com a símbol d’una identitat comuna. La flama no va travessar la frontera fins a onze anys després. Actualment arriba a bona part de les poblacions del Baix Llobregat, i aquestes, encenen la foguera amb el foc simbòlic del Canigó. Per la nit, arreu de la comarca es celebren revetlles amb les tradicionals ballades, fogueres i degustacions de Coca de Sant Joan

Abrera (Agenda)

Begues

El proper 23 de juny, la Flama del Canigó encendrà la revetlla de Sant Joan de Begues. S’han programat diversos actes per celebrar l’arribada de la nit més curta de l’any.

A les 18 h, membres del Club Ciclista anirà a buscar la Flama del Canigó a Castellbisbal i la duran fins a Torrelletes, des d’on corredors i corredores la pujaran fins a Begues fent relleus.

La flama arribarà al poble al voltant de les 19.30 h, després d’haver recorregut un llarg camí des del cim del Canigó, a la Catalunya Nord.

Un cop al poble, serà rebuda per una gran comitiva formada per infants del club de futbol i de bàsquet, que conduiran el foc fins al centre del poble, on es llegirà el pregó de la festa.

A les 23.45 h apareixeran les bruixes beguetanes, que faran maleficis per donar la benvinguda a l’estiu i s’encendrà la foguera al passeig de l’Església.

A les 24 h, es farà al passeig de l’Església el ball de revetlla amb el grup Zenit. A la 1 h, les instal·lacions esportives acolliran la festa jove de la nit més curta de l’any.

Castelldefels

Arribada de la Flama del Canigó.
Lloc: Parc de la Muntanyeta
Sortida: 19:45 -Ronda Otero Pedrayo/Av.Constitució. (En bicicleta).
Av. Constitució, Dr Barraquer,Bisbe Urquinaona, Pl de l’Església.20h Arribada a la Pl. de l’Església.
Petit ball del diables i timbals de l’ACPC.20:15h Arribada al Parc de la Muntanyeta.
Petit Ball de diables.
Lectura del manifest.20:30 Encesa de la foguera i repartiment de coca i cava.

Castellví de Rosanes

Revetlla al Centre Cívic de Can Sunyer – La nit del 23 de juny hi ha organitzada una revetlla al Centre Cívic de Can Sunyer i Valldaina de mà de l’associació de veïns del barri.

Cervelló

El proper dilluns és la Revetlla de Sant Joan,  i el dia on la Flama del Canigó, recollida la setmana passada de l’Aplec que es celebra anualment, arribarà a la nostra vila.Procedent d’Esplugues de la mà d’alguns corredors, la Flama serà a Cervelló  sobre les 20h davant del Celler de les Caves a l’entrada del poble. Tot seguit es faran diversos relleus  fins arribar a la seva destinació final, la Rambla Josep Tarradellas, on es procedirà a l’encesa de la Flama, la lectura del manifest d’enguany  i l’acte institucional.

L’hora prevista d’arribada i presa de la Flama del Canigó són les 20:45h.
Aquest 2014, l’èxit de convocatòria ha estat rècord i des de la regidoria de Cultura es vol agrair la participació a la seixantena de voluntaris de totes les edats que portaran i acompanyaran les torxes.
Per finalitzar l’acte, i com no podria ser menys en aquesta data, hi haurà coca de revetlla i refrigeri per als assistents.

Collbató

Ja s’ultimen els detalls per a la celebració de l’arribada de la Flama del Canigó i de la nit de Sant Joan. La festa començarà aquest proper dilluns dia 23 de juny amb l’inici del recorregut de la flama a l’Ermita de la Salut, a partir de les 19 h, que la portarà, de la mà dels infants del municipi, fins a l’esplanada dels Bombers. Allà es duran a terme diferents activitats lúdiques i culturals fins que a les 20.30 h tingui lloc la rebuda institucional de la Flama del Canigó a la qual seguirà l’encesa del pebeter, la lectura del manifest, la ballada d’una sardana al voltant de la foguera i la seva encesa.

La vetllada es completarà, a partir de les 22 h amb el sopar popular que precedirà al ball. Per a més detalls podeu consultar el díptic de l’arribada de la Flama del Canigó i el cartell del sopar.

Corbera

Per a la celebració de la Flama del Canigó hi ha programada l’activitat pirotècnica següent:

ACTE FINAL DE LA FLAMA DEL CANIGÓ.   Lluïments de pirotècnica amb la participació de la Penya del Corb: El dia 23 de juny de 2014, a partir de les 20.00h a la plaça dels Països Catalans.

Cornellà (Festa Major – Noticia ampliada)

El Papiol

El dia 23 de juny de 2014 a partir de les 19 h.

Arribada de la Flama del Canigó al Bosc del Blanc

Recorregut: av. de la Generalitat, pl. de Gaudí, camí de Ca n’Esteve de la Font (bòbila).

Benvinguda per part de les autoritats. Lectura del manifest.

A les 20 h encesa de la foguera dels Focs de Sant Joan.

Hi haurà coca i vi bo.

Organitza l’entitat Tradicions i Costums amb el suport de l’Ajuntament del Papiol.

El Prat (Agenda)

Esparreguera

La Flama es recollirà al Canigó, per part dels membres del Club Excursionista d’Esparreguera que s’encarregaran de baixar-la fins a Manresa.

A les 16:00: Lliurament de la Flama a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Manresa. Inici de la cursa de relleus fins a Esparreguera, deixant-la als diferents equips de foc de les poblacions de Sant Vicenç de Castellet, Castellbell i el Vilar, Olesa de Montserrat i Martorell.

A les 16:30: Lliurament de la Flama al Club d’Atletisme Esparreguera per dur-la en relleus de Manresa fins a la Plaça del Centre d’Esparreguera.

A les 18:30: A la Plaça del Centre d’Esparreguera, Festa per als més menuts.Animació infantil a càrrec de Joaquim Durà. Berenar per als més menuts.

A les 19:15: Arribada de la Flama del Canigó al terme municipal d’Esparreguera i recorregut amb el Club d’Atletisme per diferents carrers de la nostra Vila.

A les 20:00: Plaça del Centre. Actes de rebuda de la Flama del Canigó.

Entrada de la Flama
Presentació i honors a la Flama
Lectura del Manifest a càrrec dels Castellers d’Esparreguera.
Encesa del Peveter
Pilar d’honor a càrrec dels Castelleres d’Esparreguera
Cant dels Segadors a càrrec de la Coral de la Passió d’Esparreguera
Lliurament de la Flama a les diferents entitats participants, per a poder encendre les fogueres de la Nit de Sant Joan

A les 20:30: Actuacions.

Castellers d’Esparreguera
Colla de Sardanistes de la Passió d’Esparreguera
Esbart dansaire Gaudí
Sardana de Germanor
Aportació de l’Olla dels Desitjos a la foguera de Sant Joan

A les 22:00: Focs de Sant Joan. Castell de Focs d’artifici i encesa de la foguera
Degustació de coques de Sant Joan obsequiades pels diferents forns i pastisseries de la Vila amb una copa de cava.

A les 23:00 Sopar de Germanor. Amb amanides i truites de patata. Embotits i formatges. Pà amb tomàquet. Vi i aigua a càrrec del TORN.

A ls 24:00: Revetlla de Sant Joan. Amenitzada pel DJ Marc fins ven entrada la matinada.

Esplugues (Agenda)

Gavà (Agenda)

La Palma de Cervelló (Agenda)

Martorell

Martorell disposarà enguany de diversos espais de celebració de la revetlla de Sant Joan. Els barris del Pont del Diable i de Can Bros, el Progrés i Ca n’Oliveras permetran als martorellencs gaudir de la nit més curta de l’any amb cava, coca i diferents ritmes musicals festius. Altres entitats, com el Progrés o l’AMCAM, també fan proposta festiva entre els seus associats.

El Pont del Diable i Can Bros són els dos barris de la població que fan coincidir les seves festes amb l’arribada de Sant Joan. En el cas del barri del Pont del Diable, inclou el dia 23 un conjunt d’activitats relacionades amb Sant Joan. Després d’una audició de sardanes (18.30h), a les 19.15h arribarà la Flama del Canigó, que recorrerà el barri i acabarà amb una ofrena a l’Ajuntament. A les 20.30h es farà la trobada i sortida per sopar als voltants de la Font de la Truita, i cap a les 22.15h, amb les atxes enceses, es tornarà pel Pont del Diable i s’encendrà la foguera de Sant Joan. La revetlla començarà al passeig del Quarter a les 22.45h, amb la música dels martorellencs Smooth, Baratos i PD2 Tone.

En el cas del barri de Can Bros, la revetlla es farà a la plaça principal. Començarà a les 21.00h amb un sopar de catering i la posterior actuació de David Swing, pels volts de les 23.30h. Xavier Vila, membre de l’Associació de Veïns, destaca que “aquesta i la resta d’activitats que fem els quatre dies serveixen per apropar molta gent a un barri en que tan sols hi viuen ara 29 persones”. Per participar del sopar, cal inscriure’s prèviament a l’associació.

Altres maneres de celebrar el solstici d’estiu són les que plantejaran el Centre Cultural i Recreatiu El Progrés, que proposa una revetlla amb ball a partir de les 22.30h, o bé l’Associació de Motos Antigues i Clàssiques de Martorell, que ha preparat una revetlla al seu local social de Ca n’Oliveras per als socis de l’entitat, cap a les 21.30h.

Molins de Rei

Actes de la Flama del Canigó i revetlla popular  

19 h. Cercavila de la Flama del Canigó pels carrers de la vila

20.30 h. Activitats diverses a la pl. de l’Església

La revetlla continuarà amb sopar popular, danses, música, etc.

A partir de les 20:00 hores: Revetlla del barri Riera Bonet. Parc Antoni Méndez

Revetlla del barri del Canal. Parc del Pont de la Cadena

Revetlla del barri de Bonavista el Mas. C. Bonavista

Revetlla del barri de l’Àngel. Plaça de la Pau

Revetlla del barri de les Conserves. Pl. Antoni Marca  

Olesa de Montserrat ((Festa Major – Noticia ampliada)

Pallejà

Serà el 23 de juny quan arribi a Pallejà la Flama del Canigó. Ho farà a les 21 h a la plaça del Castell on està prevista la lectura d’un manifest. A les 21.30 h seran les entitats les que encendran la foguera de Sant Joan i a partir de les 23 hores es podrà gaudir d’una revetlla popular.

Així,  partir de les 23 h es podrà gaudir de la revetlla popular de Sant Joan amb música, coca i cava fins ben entrada la matinada.

Sant Andreu de la Barca

FLAMA DEL CANIGÓ Arribada de la Flama del Canigó a Sant Andreu de la Barca, per encendre la foguera de Sant Joan. Lloc: pl. de la Pau Hora: 21 hores Organitza: Centre Excursionista Pi Tallat

LA BRUIXA DEL SENYOR ARNAU Tradicional cercavila de petards per portar la Bruixa del Senyor Arnau a la foguera. Inici cercavila: pl. de la Pau Hora: 21 hores Organitza: Colla de Diables de Sant Andreu de la Barca i Ajuntament de Sant Andreu de la Barca

REVETLLA JOVE DE SANT JOAN Celebració de la tradicional revetlla de Sant Joan. Porta el sopar, allà trobaràs espai de taules i barbacoes. Durant la nit hi haurà música en directe amb els grups musicals “Rumba sin Rumbo” i “Mama Pachanga”. Lloc: Esplanada del Mercat Setmanal A partir de les 22.30 hores Les cadires es lloguen a partir de les 20 h. a l’esplanada. Organitza: Colla de Diables de Sant Andreu de la Barca i Ajuntament de Sant Andreu de la Barca

Sant Boi

22 h Revetlla de Sant Joan i Flama del Canigó Arribada de la Flama, foc de Sant Joan, sopar, coca i cava, ball i música fins a la matinada. Activitat inclosa a “Sant Boi Ciutat del Tricentenari”. Lloc. pl. Mossèn Jaume Oliveres. Reserves: Hotel Entitats tel. 93 6306408. Preu: 5 euros Organitza: Òmnium Cultural

23.30 h Gran Revetlla de Sant Joan amb el Trio Coktel Lloc: plç Catalunya Reserva de taula, 6 cadires, coca i ampolla de cava 30 euros, a Can Masallera de dilluns a divendres de 18 a 20 h Organitza: Ajuntament i AVV Vinyets i Molí Vell

22 h Revetlla de Ciutat Cooperativa Cava i coca Lloc: pg. Pau Casals Reserves: Al casal de barri fins el 20 de juny Preu: 1 euro 23 h Discomòbil Organitza: Comissió de Festes de C.Cooperativa-Molí Nou

23 h Revetlla Unión Extremeña Tradicional revetlla de l’entitat Lloc: c. Mossèn Jacint Verdaguer Informació: 93 6540151 Organitza: Unión Extremeña de Sant Boi

Sant Climent

Tot el cap de setmana del 21 i 22 estan fent pujada a la Muntnya del Canigó per portar la Flama.
Dilluns 23 al voltant de les 7 de la tarda començaran a arribar a les carreteres de Sant Boi, Viladecans i finalment Sant Climent.

Arribada de la flama del Canigó: al voltant de les 9 de la nit entrarant tota la columna de nens i nenes, joves, grans,… per Rambla Riera.
Benvinguda als portadors de la Flama.
Lectura del missatge de la Flama del Canigó. Omnium Cultural
Interpretació de l’Himne Nacional de Catalunya: Coral la Vall
Encesa de la Foguera a la Plaça del Llegat Comú.
Coca i cava per tothom

Organitza: Comissió dels focs de Sant Joan amb el suport de l’ajuntamentHi haurà revetlla popular a la plaça. Reserva de cadires i taules a l’ajuntament.

Sant Esteve Sesrovires

L’entitat sesrovirenca GIRES torna a pujar al cim del Canigó per recollir la flama amb motiu de la festa dels Focs de Sant Joan.  La flama arribarà a Sant Esteve el 23 de juny a la tarda i serà portada en relleus fins a l’Ajuntament.

Com en anys anteriors, el GIRES organitza els actes dels Focs de Sant Joan amb la col•laboració de diverses entitats del poble i amb el suport de l’Ajuntament.

Itinerari de la flama

Varis membres de l’entitat pujaran fins al cim del Canigó per recollir la flama i la portaran fins al barri de Ca n’Amat, lloc on es farà la rebuda i on començarà a ser portada per diversos voluntaris. Durant el recorregut per Sant Esteve aniran acompanyats pels gegants de Sant Esteve i per la colla trabucaire Els Sesrovirencs.

La flama serà portada fins a la residència de Can Serra i servirà per encendre una foguera. També actuarà la Coral Sant Esteve.

Desprès, la flama serà rebuda a l’Ajuntament i servirà per encendre el peveter. L’acte comptarà amb la lectura d’un manifest, la cantada de la Coral Sant Esteve i el ball dels gegants del poble.

A la nit, la flama serà portada finalment fins a l’aparcament del camí del cementiri per encendre la foguera de Sant Joan. En el mateix lloc, se celebrarà un sopar de germanor i un ball.

Exposició

A més, fins al 23 de juny es podrà visitar al vestíbul de l’Ajuntament una exposició sobre la Nit de Sant Joan cedida pel Museu Etnològic de Barcelona.  A través de diversos plafons s’expliquen diversos aspectes d’aquesta tradició.

D’altra banda, fins al 22 de juny tothom que vulgui pot portar mobles de fusta vells al punt de recollida que hi haurà a prop del camí del cementiri, espai on es farà la foguera de Sant Joan.

Sant Feliu de Llobregat

Un any més, el foc i les revetlles tornen a Sant Feliu amb motiu de la festa de Sant Joan. La nit més curta de l’any tornarà a omplir de festa els carrers de la ciutat, on enguany se celebraran diverses revetlles populars en diferents barris.

El programa d’activitats d’aquest Sant Joan començarà el dilluns 23, a les 18.15 h, amb animació infantil, a la plaça de la Vila, a càrrec d’Oriol Bargalló. Tot seguit, a les 19.15 h, arribarà la tradicional Flama del Canigó, es farà la lectura del manifest, tindrà lloc l’encesa del peveter i hi haurà diverses actuacions. Totes aquestes activitats estan organitzades per l’entitat Calaix de Sastre.

El mateix dilluns, a partir de les 23 h, diversos carrers i places de la ciutat començaran les revetlles populars. En concret, s’organitzaran revetlles al carrer de Joan de Batlle, que celebra la seva Festa Major del 20 al 24 de juny, als carrers Lluís G. Rius, Sant Antoni amb Carreretes, així com a les places de la Salut, Can Maginàs i Lluís Companys.

D’altra banda, la gent gran de la ciutat celebrarà la seva revetlla el divendres 20 de juny, a partir de les 18 h, a la plaça Lluís Companys. Aquesta activitat tancarà els actes de la Setmana de la Gent Gran que se celebra al municipi des del 14 de juny.

Sant Joan Despí (Festa Major – Noticia ampliada)

Sant Just Desvern

La revetlla d’El Mil·lenari adreçada a la gent gran va donar el tret de sortida a les activitats programades per celebrar Sant Joan i Sant Pere. Va ser el passat dijous 19 de juny per la tarda.

La tradicional arribada de la Flama del Canigó a Sant Just Desvern està prevista pel dilluns 23, a partir de les 21 h., a la c. Reial/Dr. Ribalta. El recorregut està concebut amb 14 relleus que encapçalaran diferents entitats locals, però la participació és oberta a tothom i, des de l’Ajuntament, es fa una crida al veïnat perquè s’hi sumi a aquesta activitat. A banda de les revetlles particulars, la Casa Regional d’Extremadura també celebra Sant Joan amb una festa  a partir de les 23 h davant la seu de l’entitat.

El divendres 27 és el torn del barri de les Basses de Sant Pere, que celebra a partir de les 21h, la revetlla de Sant Pere amb una botifarrada popular i ball per a tothom. Una activitat organitzada per l’Associació de Veíns Basses de Sant Pere i l’Agrupació Escolta Martin Luther King.

Sant Vicenç dels Horts

Foguera de Sant Joan; arribada de la flama del Canigó; zona delimitada de sopar per a colles o grups (hi haurà taules i cadires disponibles); i servei de bar amb preus populars a càrrec de la colla de diables Àngels Diabòlics.

Amenitzat pel grup de versions Moby Dick.

A partir de les 20 h, a l’esplanada de l’antic Juncadella

Organitzador: Ajuntament amb la col·laboració de la Colla de Diables Àngels Diabòlics

Santa Coloma de Cervelló

a les 21h15 Lectura del Manifest a les 21h30 Encesa de la foguera amb la Flama del Canigó

Veniu a fer el recorregut amb la Flama del Canigó. Sortida des del Pavelló Poliesportiu, i final a peu del Peveter a Santa Coloma a la plaça de les Vinyes, i a la Colònia Güell al Parc Isidre Grañé.

A les 21h Sopar de revetlla a Cesalpina (a les 19h es munten les taules)
A les 23h Ball de revetlla

Torrelles (Agenda)

Vallirana (Agenda)

Viladecans

20 h. Arribada de la Flama del Canigó a la plaça de la Vila.
20.30 h. Correfoc de Sant Joan

Revetlles populars als barris:

Carrer del Pi (organitza CCRA Sierra Norte)
Carrer de Ferran i Clua (organitza AV. Hospital – Roca)
Plaça de l’Escoltisme (organitza AV. Torre-roja)
Plaça de l’Alba-rosa (organitza AV. Alba-rosa)
Plaça Hispanitat (organitza AV. Hispanitat)
Plaça de la Diversitat (organitza Associació de Jubilats del Casal del Barri de Sales)
Parc de Can Palmer (organitza AV. Can Palmer)

 

Revetlles amb precaució

La campanya ‘Revetlles amb precaució’ que la Generalitat impulsa cada any amb l’objectiu de minimitzar els riscos que comporten l’ús dels materials pirotècnics i les fogueres, vol difondre un missatge de precaució i seguretat dirigit especialment a la població adulta, que és qui ha de tenir cura i supervisar tant l’adquisició com l’ús que en faran els petits.

A més, com cada any l’Agència de Salut Pública de Catalunya ofereix als consumidors una sèrie de consells a l’hora de comprar i conservar les coques de revetlla. Trobareu tota la informació al Canal Salut Ciutadania del Departament de Salut.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here