La jutgessa de Sabadell que investiga el cas Mercuri ha imputat 40 dels 44 alcaldes de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) que haurien cobrat dietes suposadament irregulars entre 2011 i 2012, així com al secretari de l’entitat municipalista, i els atribueix un delicte contra l’administració pública. Els alcaldes i ex alcaldes baixllobregatins imputats son els actuals alcaldes Lluís Tejedor (Prat de Llobregat), Jordi San José (Sant Feliu de Llobregat), Manuel Reyes (Castelldefels), i els ex alcaldes Ivan Arcas (Molins de Rei), Glòria Matas (Torrelles de Llobregat) i Joaquim Balsera (Gavà), actual President del Consell Comarcal del Baix Llobregat

El Jutjat d’Instrucció 1 de Sabadell va començar ahir dijous a enviar les notificacions d’imputació a la quarantena d’alcaldes i alcaldesses que han format part del comitè executiu de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) per presumptament cobrar sous encoberts justificats com a dietes i desplaçaments.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la jutge també ha imputat al que era secretari general de la FMC, Adolfo Moreno Sansano, i els ha citat a declarar els dies 3, 4, 5 i 9 de setembre per un presumpte delicte contra l’administració pública.

Entre ells, també hi son tres diputats del Parlament -Carles Pellicer (CiU), Josep Cosconeda (ERC) i l’alcalde de Castelldefels Manuel Reyes (PP VEURE DECLARACIONS)- i la parlamentària al Congrés Teresa Jordà (ERC), que, en principi, per la seva condició d’aforats haurien de ser citats per un tribunal superior.

Els alcaldes i alcaldesses van anar rebent les notificacions al llarg d’ahir dijous i s’espera que avui les acabin de rebre. Al llarg del dia d’ahir i durant aquest matí, les direccions d’alguns partits han emès comunicats sobre les imputacions.

És el cas d’ICV-EUiA, que va informar que els alcaldes i alcaldessa implicats, han posat tots els seus càrrecs a disposició de les assemblees locals i de la direcció nacional. La decisió es prendrà després d’haver escoltat les assemblees i a l’espera de la primera compareixença dels quatre davant dels jutjats. A través d’un comunicat de premsa, la direcció nacional ecosocialista expressava  la seva confiança en l’honestedat dels membres d’ICV-EUiA implicats, i reiterava el suport a la bona feina que han fet al capdavant dels seus respectius ajuntaments. Com a mesura cautelar, els alcaldes ecosocialistes van decidir retornar les quantitats rebudes a la FMC sense acceptar en cap cas la seva culpabilitat. L’Executiva d’ICV Baix Llobregat també va emetre un comunicat defensant la inocència dels imputats.

També Convergència i Unió (CiU) va defensar ahir a la nit “l’absoluta innocència” dels seus alcaldes imputats. En un comunicat, la federació assegurava que els alcaldes han actuat amb “absoluta correcció” i que segueixen estant a disposició de la justícia per aclarir “tots i cadascun” dels fets pels quals hauran de declarar. Així mateix, la federació reclamava a la presidència de la FMC que “surti en defensa de l’honorabilitat” dels seus alcaldes i de la feina feta en els darrers anys. “Ha estat molta i feta des de l’absoluta lleialtat cap a la institució i en defensa dels interessos dels ciutadans”, remarca el comunicat.

Per la seva banda, avui  els alcaldes i alcaldesses del PSC que han estat imputats, han posat els seus càrrecs públics i orgànics a disposició de la direcció nacional del partit, segons informa el PSC a través d’un comunicat. Els socialistes catalans expressen la seva “sorpresa” pel que consideren una “precipitació judicial” i lamenten que no s’hagin tingut en consideració “tots els elements presentats en la fase d’investigació”. Així mateix, el PSC defensa que el pagament de compensacions econòmiques sempre han estat relacionades amb l’exercici de responsabilitats en el si de la federació i que els alcaldes tenien la convicció que era legal.

ERC també dóna suport als alcaldes del partit que han estat imputats per haver cobrat presumptes sobresous a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). A través d’un comunicat, la direcció nacional defensa “l’honorabilitat” de tots ells i reclama que quedin lliures de qualsevol sospita. 7 alcaldes republicans han estat imputats i 2 més ho podrien ser en breu si el TSJC i el Tribunal Suprem així ho consideren donada la seva condició d’aforats. Els alcaldes republicans van tornar els diners i van abandonar l’executiva de la FMC un cop es va conèixer que la justícia estava investigant si les dietes pagades per l’entitat es corresponien amb sobresous encoberts.

El jutjat va obrir el 18 de juny una peça separada dins del macrocas Mercuri per investigar si 44 alcaldes i alcaldesses -que en algun moment van estar en el comitè executiu de la FMC- havien cobrat “sous encoberts” justificats com a dietes i desplaçaments.

Així ho va decidir el jutjat després de rebre el 30 de maig un nou atestat policial que conclou que existeixen “suficients indicis d’una pràctica irregular i perllongada en el temps” a la FMC, que suposava el lliurament de quantitats mensuals als seus membres en concepte de dietes i desplaçaments que no tenien justificació.

Els membres del comitè executiu de la Federació, alcaldes de diferents municipis catalans, rebien mensualment una quantitat fixa “no per les activitats, intervencions, reunions, actes i desplaçaments relacionats amb la Federació, sinó pel rang que ostenten en l’organisme”, segons un atestat policial.

La investigació ha demostrat que aquests pagaments “no tindrien justificació” perquè corresponen a mesos d’inactivitat, o perquè en aquest mes no s’havien celebrat les reunions previstes estatutàriament del comitè executiu ni del consell nacional.

La Federació va emetre el passat 2 de juliol un comunicat, en que defensa la legalitat de les seves dietes i es posava a disposició de la justícia

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here