La Festa del Modernisme de la Colònia Güell es celebrarà del 10 al 12 d’octubre

Senyores i senyors!!!,

“Vet ací que en un racó de món, on tenia nas tothom”,… ara deu fer més de 100 anys, hi havia una colònia industrial, una colònia modernista, en la que tots vivíem junts a les cases, treballàvem junts a la fàbrica, anàvem junts a missa i ens divertíem junts els dies de festa!
Veniu, acosteu-vos i contempleu.! Observeu aquest petit món fet de retalls de vida quotidiana. Sorpreneu-vos a cada cantonada de veure tot  allò que passava fa cent anys, talment com si passés ara…!!!

– Ohhhh! Si voleu jugar acosteu-vos a la plaça!…veureu a tothom com no para de saltar i ballar. També farem “enterros” i amagarem els secrets abans de que arribin els primers freds!

-Si aneu per tot arreu, d’altres personatges veureu: El tinta Tintorerrrr, el carter, Les joves, que després de treballar tota la setmana a la fàbrica,  no les han convidat a la gresca!

La llevadora que no para!… que per Nadal, sembla que tothom estava molt content…Ai! El fred!

-Si voleu conèixer les millors bugaderes de la comarca, al Pou les trobareu, rentant roba fina i fent sabó d’aquell que renta fins les taques de carbó!!!

-Festa grossa a ca l’Espinal! Es casa la germana del senyor. Festa lluïda,  i el padrí que no arriba!!!! 

-Si voleu conèixer la fàbrica, acosteu-vos!… que en petits grups us l’ensenyaran! 

-Els amos han vingut de visita per fer-li saber al Sr. Gaudí, que l’església s’atura…sembla que ja no hi han més calés, o potser l’amo… 

M. Gaspar, si cal, també farà d’escolanet!…per començar a fer misses i posar ordre en les ànimes de teixidores i obrers!

Tots plegats us donaran la benvinguda i faran els discursets perquè sortiu encantats d’aquesta Festa del Modernisme, que humilment us mostra un passat no gaire llunya!

“I tot això és tan cert com que quan no és madur és que és verd. I tot això és tan segur com que quan és verd és perquè no és madur”.

La Colònia Güell

La Colònia Güell és una colònia industrial fundada l’any 1890. L’empresa va construir cases per a les famílies treballadores, escoles, l’Ateneu, la Cooperativa, l’església i altres equipaments socials per tal d’oferir unes millors condicions de vida als seus habitants.

Diversos arquitectes que treballaven amb Gaudí van projectar la colònia i les seves cases. Era l’època del modernisme i la Colònia va néixer amb aquest estil. Finalment Gaudí va començar una església, que no es va acabar.

fotos_Església (cripta de Gaudí) i la colònia Güell

El sentit de la Festa

Les Festes del Modernisme de la Colònia Güell recreen, en format de festa, aspectes de la vida quotidiana de la Colònia d’ara fa cent anys, mitjançant racons teatralitzats, actuacions musicals, exposicions i altres elements lúdics. I tot això en el marc incomparable de l’arquitectura modernista única d’aquesta colònia.

Amb aquesta festa organitzada anualment per l’Associació La Colònia Modernista, pretenem mostrar de la manera més fidel possible a la història, alguns aspectes de la vida social de principis del segle XX, així com els elements de l’arqueologia industrial que conté la Colònia Güell. Però sobretot, amb la divulgació es vol contribuir a la preservació de la seva identitat, a la conservació del seu patrimoni arquitectònic i a la cohesió dels seu veïnat.

La 14a Festa del Modernisme. Gaudí abandona les obres de construcció de l’església

cripta-colonia-guellCada any la Festa gira a l’entorn d’un fet important de la història de la Colònia. Aquest any en fa cent que Antoni Gaudí va deixar inacabada l’església, recentment declarada Patrimoni de la Humanitat. Tothom es pregunta per quina causa no es va acabar. És que va morir Gaudí abans d’acabar-la? És que es van acabar els diners per construir-la? En l’estudi de Gaudí, a peu d’obra, entre plànols i dibuixos de l’església en construcció, s’escenificarà una conversa sorprenent entre Eusebi Güell i el seu arquitecte. Potser aquesta conversa resoldrà l’enigma; potser només donarà algunes claus per interpretar-lo o potser obrirà nous interrogants.

Racons teatralitzats

Les teatralitzacions es realitzen al matí, d’11 a 14,30h. Amb el suport del plànol informatiu, els visitants estableixen el seu propi itinerari, en funció dels seus interessos. Els racons teatralitzats s’escenifiquen repetides vegades, amb breus estones de descans, i no cal seguir cap ordre concret.

Imatge del mercat de la Festa Modernista de la Colònia Güell
Imatge del mercat de la Festa Modernista de la Colònia Güell

– Al safareig les dones renten i fan sabó.

 – A ca l’Ordal

– Les marionetes ens expliquen velles històries.

– A Mercat del Modernisme hi trobareu de tot: productes de l’horta de Santa Coloma de Cervelló, terrissa, sabó artesanal, pa i moltes coses més.

Més racons…

– Les monges us ensenyen la Casa-bressol.

– Una família nouvinguda arriba per treballar a la fàbrica, i entra a viure a la seva llar.

– A ca l’Espinal, festa grossa! Casament romàntic.

– Escolteu els consells de la Dida, de criatures en sap molt.

– A la Plaça amb la pianola ballarem al so que toqui! Espai de jocs per a la canalla: xarranca, enterros, saltar a corda, taller de jardineria. I tot seguit passeu pel quiosc de la grossa de Nadal!

I per als més petits, el Qüestionari de la Festa del Modernisme.

– Els mestres artesans omplen el carrer de colors i objectes manufacturats.

Pels carrers, amunt i avall, guaiteu que entre poetes, pageses, teixidores i gent d’ordre. Titelles, els pregoners, el carro del tintorer, el carter…

I per calmar gana i set, botifarra i un traguet a la Taverna del Modernisme !!!

Exposicions

“Adrià Gual. Escenògraf de la modernitat”, és una exposició produïda pel Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques de l’Institut del Teatre. Gràcies a Adrià Gual, el teatre supera el seu sentit il·lustratiu i es transforma en un art que expressa i commou. La seva obra introdueix la modernitat a l’art i la cultura catalana de la societat del segle XX.

“L’aigua a la Colònia Modernista” és una exposició sobre la gestió de l’aigua de la Colònia Güell, que identificarà alguns elements patrimonials més significatius de l’època modernista, com ara fonts, mines d’aigua i pous.

“Torn d’oficis” és un recull d’imatges fotogràfiques de nombrosos oficis, antics i actuals, exercits per veïns i veïnes del municipi. Les fotografies que conformen l’exposició han estat realitzades pels Aficionats a la Fotografia de Santa Coloma, i ha estat produïda amb el suport de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló.

Visites guiades i Centre d’Interpretació

Durant els dos matins de la festa hi haurà visites guiades a l’antiga fàbrica tèxtil, realitzades per antics treballadors. El punt de trobada és la porta petita del recinte industrial.

Al Centre d’Interpretació de la Colònia Güell podeu visitar l’exposició permanent sobre la història de la Colònia i la construcció de l’església de Gaudí. Durant tot l’any s’ofereix un servei d’audioguia i puntualment visites guiades. Des d’aquí es gestiona l’accés a l’església. Per a preus i horaris podeu consulta la web: http://www.gaudicoloniaguell.org/cat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here