A la sortida del pavelló Jacme March el visitant trobarà un petit mercat de venda directa de verdures

Any rere any la pagesia gavanenca amb esforç i il·lusió treballa perquè la Fira d’Espàrrecs es mantingui fidel als seus orígens. Al pavelló Jacme March exposaran els lots d’espàrrecs, les paneres de verdures o productes del camp i les paneres artístiques de llavors i les elaborades amb tot tipus de productes del camp. Aquestes composicions agrícoles són un reflex de la capacitat creativa de la pagesia gavanenca en què l’espàrrec és el principal protagonista.

La participació dels pagesos serà semblant a la de l’any passat, segons ens explica el vocal de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, Isidre Margarit: “Calculem que hi haurà uns 82 lots d’espàrrecs i paneres. La gent s’estima molt la Fira i té moltes ganes de continuar amb aquesta tradició, que sentimentalment és molt important per a tots nosaltres”.

A Gavà actualment viuen de l’agricultura entre 40 i 50 famílies. El cultiu de l’espàrrec blanc es escàs, ja que dóna poca rendibilitat en tractar-se d’un producte molt delicat que periòdicament s’ha de plantar de nou perquè les esparregueres es moren. “Cada dos o tres anys l’Ajuntament ens facilita planters d’esparregueres per poder continuar amb el conreu de l’espàrrec blanc a Gavà. Una ajuda important que permet la continuïtat de la Fira, un certamen únic a Catalunya”, continua dient Margarit.

Recreació agrícola

La Mostra Agrícola, com en anteriors edicions, es troba instal·lada al Pavelló Jacme March. Aquí el visitant també trobarà una reproducció dels indrets de la zona agrícola de Gavà, dels camps de conreu de l’espàrrec i d’altres productes de l’horta gavanenca. Inclou eines del camp i del transport rural de les masies de Gavà cedides per Pascual Pugés Torrassa.

En aquest entorn s’oferiran escenificacions teatralitzades a càrrec de la Roda Produccions. Les escenes mostren d’una manera didàctica i participativa com es cultiven els espàrrecs, com es manaven i quina és la història de l’origen de la Fira.

Un cop finalitzada la visita a l’exposició de la Mostra Agrícola, hi haurà un espai de venda directa, el Petit Mercat de Pagès, on es podran comprar productes de l’horta gavanenca que els mateixos pagesos productors posaran a disposició dels visitants: productes frescos i de qualitat. Es podran comprar espàrrecs i bona part de les verdures i hortalisses amb les quals s’han elaborat les paneres de verdures de la Mostra Agrícola. Com a novetat, es repartiran uns fulletons amb consells per cuinar l’espàrrec.

 

Font: elBruguers

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here