El jutjat d’instrucció número sis de Martorell ha cridat a declarar avui els tres activistes –un dels quals és regidor d’ICV-EUiA a Martorell– que han rebut el suport, entre d’altres, del coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera; en representació de la coalició ecosocialista. Herrera demana que les urnes castiguin el racisme i la xenofòbia el proper 24M

Activistes de Movem Martorell i d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) són optimistes amb la seva absolució

Més de 60 persones han donat suport a Laura Ruiz (membre d’UCFR i nº 2 de Movem Martorell), Jose Simón (regidor d’ICV i actual cap de llista de Movem Martorell) i un tercer activista, davant dels jutjats de Martorell. Han hagut de prestar declaració a causa d’una denúncia interposada per Plataforma per Catalunya (PxC), que els acusa d’insults i amenaces.

A l’acte de suport als tres encausats celebrat aquest migdia, que ha comptat amb la presencia del coordinador nacional d’ICV Joan Herrera i del coordinador d’ICV Baix Llobregat, Arnau Funes; ambdós s’han mostrat convençuts de l’exculpació dels activistes antifeixistes. Els ecosocialistes proposen, a més, la creació d’un Observatori Contra el Racisme.

Per la seva banda, l’encausat Jose Simón s’ha mostrat optimista: «No va haver-hi ni insults ni amenaces, simplement vam dir-los pel seu nom, que és nazis i racistes». Els fets es van produir el passat 28 de febrer, quan PxC repartia aliments, però només per la gent “autóctona” al mercat de Martorell, i segons consta a la denúncia, «les persones que eren al mercat on PxC pretenia fer la recollida, en rebre pamflets d’UCFR, s’apropaven a la carpa i els increpaven». Davant d’això, PxC no va poder celebrar l’acte que tenia programat.

El cap de llista de Movem Martorell creu que la denúncia no té cap tipus de fonament: «Jo a l’acte hi era, i no me n’amago, però al vídeo que aporten com a prova, ni hi surto. Ens han triat a mi i a la Laura perquè som coneguts, simplement ens han buscat per Internet».

El també actual regidor d’ICV assegura que ni els membres de PxC són optimistes amb que prosperi la denúncia, i que el fet d’emprendre accions legals només és una eina per guanyar visibilitat. Simón recorda que han dut a terme accions similars a Igualada , el Vendrell, Manresa o Sant Boi. Concretament, en l’últim cas, a Mataró, «el jutge va sentenciar que titllar PxC de xenòfob no pot ser mai un terme injuriós, sinó descriptiu».

El discurs de l’odi, un element oportunista

En aquest sentit, els ecosocialistes critiquen que els de PxC utilitzin aquest ‘modus operandi’ de ciutat en ciutat. A més, Arnau Funes critica que siguin llistes completament «desarrelades de la cuitat». Assegura que «són molt pocs, els mateixos a totes les ciutats» i que «no fan res pels pobles», simplement «surten quan hi ha eleccions per difondre un discurs de l’odi».

També el regidor de Martorell José Simón alerta que «és un discurs que pot calar en un context de crisi, entre la gent poc informada», reforçant les declaracions de Funes; i assegura, però, que no existeixen problemes de cohesió social, més enllà dels que «creen els propis feixistes». Defensa la pedagogia i «explicar les veritats», com a eines per combatre els discursos populistes. «Les ajudes no estan mal repartides, el problema és una falta de recursos de les administracions, ningú s’aprofita de les subvencions», sentencia.

Herrera es troba sol combatent el feixisme

«Un altre element que frena l’auge de partits d’extrema dreta és la radicalització del mateix PP», ha sentenciat Funes. En aquest sentit, Joan Herrera assegura que hi ha partits que miren cap a una altra banda i normalitzen aquest discurs. També reclama votar el 24 de maig a partits que combaten el feixisme i es referma en la proposta de crear un Observatori Contra el Racisme, a banda d’aïllar i no fer el joc a formacions com PxC. Assegura que «on ICV-EUiA tingui molta força es combatrà el racisme».

Joan Herrera reclama que tots els partits democràtics s’haurien de trobar units en aquestes mobilitzacions, però lluny d’això, el cap de llista de Movem Martorell ha hagut de lamentar que regidors del PP «el renyessin després dels fets». Per contra, membres de les JERC han acompanyat a Movem Martorell, formació de nova creació que aglutina diversos partits d’esquerres com ICV-EUiA, la CUP i el Procés Constituent, així com membres d’UCFR. Els republicans asseguren «que les segones parts mai han estat bones», cridant a no repetir l’error de caure en el populisme.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here