Els dies 27, 28 i 30 de juliol, infants que participen als casals d’estiu recolliran el raïm, el premsaran amb el mètode tradicional, trepitjant-lo, i el deixaran llest per fer vinagre

Infants dels casals de Sant Joan Despí tancaran aquesta setmana el cicle de cultiu de la vinya amb una verema. Serà al parc de la Fontsanta, on l’any 2011 es va fer una plantació de 700 ceps per recuperar el passat agrícola de la ciutat en un espai de 1.600 metres quadrats.

El lloc ha esdevingut un recurs pedagògic pel qual uns 700 nens i nenes d’escoles de Sant Joan Despí i d’altres poblacions de l’Àrea Metropolitana de Barcelona han passat aquest curs per cuidar-lo i mantenir-lo participant en diferents tasques.

Avui i el 28 i 30 de juliol, de 10 a 12 h, finalitzaran la verema (la setmana passada ja van fer part de la feina dos grups de nens i nenes de Cornellà i Barcelona) els infants de Sant Joan Despí.

Durant aquestes dues hores recolliran el raïm, el premsaran amb el mètode tradicional, trepitjant-lo, i després, amb una premsa manual, acabaran d’extreure el most que envasaran i se’n portaran a casa perquè es faci vinagre. En total, uns 125 infants hauran participat en aquesta verema tan especial.

Als anys 60 el cultiu de raïm era un dels més estesos a Sant Joan Despí. Arran de la darrera ampliació del parc de la Fontsanta es va crear una zona de 700 ceps de les varietats de merlot (raïm negre) i macabeu (raïm blanc). En aquesta ocasió, els petits i petites faran la recollida del raïm de la varietat de merlot, que és el que està més madur en aquests moments.

Les vinyes del parc de la Fontsanta s’ha convertit en un excel·lent projecte pedagògic inclòs al programa Compartim un futur de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i al Pla d’Educació Ambiental de l’Ajuntament de Sant Joan Despí.

El parc de la Fontsanta, el pulmó verd de Sant Joan Despí, no només acull activitats mediambientals els diumenges amb una jugateca, sinó que amb el temps ha esdevingut un epicentre de diferents activitats educatives amb la zona de vinyes i, més recentment, amb la creació d’un jardí de papallones impulsat pels centres educatius de la Xarxa d’Escoles per la Sostenibilitat de Sant Joan Despí amb la col·laboració de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here