Avui dilluns 31 d’agost el Ministeri Indústria, Energia i Turisme farà la subhasta pel proveïment d’energia a la xarxa de Red Elèctrica per a les empreses que puntualment ofereixen electricitat, en detriment del seu normal funcionament, una subhasta de la que la planta de Martorell ha quedat fora per qüestions tècniques

Després de més de quaranta anys d’activitat i amb un paper clau en la història del moviment obrer dels anys 70 i 80, l’empresa productora de PVC, Solvay-Inovyn, es troba en una complicada situació que posa en perill 500 treballadors directes i 2000 d’indirectes. Aquesta situació afecta a un total de 12 plantes, per la qual cosa el mal que pot patir el teixit industrial pot ser molt greu.

“Els treballadors de Solvay sempre hem estat conciliadors i dialogants davant els conflictes. Però també hem demostrat ser implacables quan es tracta d’una injustícia com aquesta. Lluitarem fins al final per a mantenir els nostres llocs de treball”. Així de contundents es mostraven, a la concentració convocada el passat dijous davant la fàbrica de Martorell, els portaveus del Comité d’Inovyn-Solvay davant el que consideren una disputa entre el Ministeri d’Indústria i la direcció de l’empresa enmig de la qual s’han vist inmersos.

Així, més de tres-centes persones, entre treballadors, ex-treballadors, representants sindicals d’antics comitès i ciutadans de Martorell, van concentrar-se dijous passat en protesta per l’exclusió de Solvay-Inovyn del contracte de subministrament elèctric en vigor fins aleshores. Estar subjecte a la possibilitat de deixar de consumir grans quantitats d’energia de forma inmediata comporta un descompte molt important en la factura elèctrica, sense el qual l’empresa podria entrar en fallida tècnica. Solvay-Inovyn veu perillar la seva continuïtat degut a un incompliment d’aquest contracte, en no superar tres dels simulacres (Ordres de Reducció de Potencia, ORP) que es realitzen periòdicament per a verificar que, en una situació de crisi real del sistema elèctric, la fàbrica pot deixar de consumir per a que aquesta energia es pugui destinar a mantenir el sistema elèctric nacional. Els treballadors, en la seva defensa, afirmen que “Red Eléctrica i el Ministeri han actuat de mala fe. L’error que ocasiona l’incompliment és mínim i ha estat el mateix durant els tres simulacres. Ens van informar quatre mesos després de la primera ORP de que havien detectat un error a les tres ORP, per tant no el vàrem poder subsanar a temps. Mai abans havia hagut cap problema.”

Des de 2007, afirmen els treballadors, “ha estat una lluita diaria mantenir aquesta fàbrica operativa. Amb grans esforços de la plantilla, hem aconseguit mantenir l’activitat industrial sense perdre ni un sol lloc de treball.”

Cercant el recolzament de partits

Durant la reunió prèvia a la concentració es vàren trobar amb el Comité regidors i representants de diferents grups municipals i partits, amb la presència de les diputades Eva Granados, del PSC, i Marta Ribas, diputada d’ICV-EUiA i candidata de la confluència Catalunya Sí Que Es Pot. Ambdues vàren mostrar el seu recolzament als treballadors i es van comprometre a pressionar per totes les vies possibles al Ministre d’Indústria, Jose Manuel Soria, i al Secretari d’Estat d’Energia, Alberto Nadal, per tal de solucionar el conflicte sense veure’s afectats ni treballadors ni el teixit productiu de la comarca.

Marta Ribas, en declaracions a aquest mitjà afirmava:

“Amb una decisió tècnica encara en dubte s’estan posant en joc 2000 famílies, que poden quedar sense feina. Mentre el govern de l’Estat diu que estem sortint de la crisi, es carrega empreses que sí estaven sortint del forat. Aixó no ens ho podem permetre ni a Catalunya ni enlloc, per tant les classes populars hem d’estar unides contra aquestes barbaritats.”

Per la seva banda, Eva Granados afirmava:

“Els treballadors de Solvay tenen en aquests moments una espasa de Damòcles a sobre, que és la desproporció que hi ha entre una sanció per unes simples proves i la impossibilitat d’accedir, com a conseqüència, a uns recursos que necessiten per a la viabilitat de la planta. Des del Grup Parlamentari ens comprometem a traslladar el debat al Parlament, perquè aquests son els temes que interessen realment a les persones.”

Representants d’altres partits polítics, com en Felip Puig, de Convergència Democràtica de Catalunya, o en Joan Tardà, d’Esquerra Republicana de Catalunya, també estan actuant a nivell institucional davant la necessitat d’arribar a un acord entre empresa i Ministeri.

El suport dels alcaldes de la zona

L’alcalde de Martorell Xavier Fonollosa va assegurar que “des de fa 40 anys, Inovyn Solvay és una de les empreses de referència de Martorell i la comarca i la nostra prioritat és mantenir la continuïtat de la planta i, sobretot, dels 500 treballadors directes i dels 2.000 treballadors indirectes, molts dels quals són veïns de Martorell”.

Per a Fonollosa “l’exclusió d’Inovyn del mecanisme d’interrompibilitat del sistema elèctric perjudica greument la competitivitat de la planta en un sector molt globalitzat”. L’execució d’aquesta resolució implicarà que l’empresa no pugui esdevenir proveïdora del servei d’interrompibilitat durant els exercicis 2015 i 2016, amb el perjudici econòmic que això comporta.

Fonollosa va explicar que “malgrat que s’hagi detectat alguns incompliments dels compromisos adquirits, considerem que la resolució d’excloure Inovyn del sistema d’interrimpibilitat d’energia elèctrica per als anys 2015 i 2016 és exagerada i totalment desproporcionada”. L’alcalde ha recordat que l’empresa ha demostrat que els incompliments registrats són imputables a tercers, mentre que Inovyn ha complert amb tots els requisits exigits per Red Elèctrica de España (REE).

En breu, Fonollosa, enviarà una carta dirigida al ministeri d’Indústria, Energia i Turisme demanant-li una solució d’aquest afer.

Per la seva banda, l’alcalde de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca, va mostrar també el seu suport als treballadors de la planta, referent a la zona nord del Baix Llobregat, i va instar als governs a contribuir a buscar una sortida a la situació.

Llorca va recordar els esforços que estan fent els ajuntaments per atreure empreses als seus territoris i d’aquesta manera poder generar ocupació i riquesa i va remarcar que “és fonamental que arribin noves empreses però també que les que funcionen al nostre territori es puguin mantenir”.

Crònica per Laura Ruiz Sigüenza

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here