Diverses localitats baixllobregatines han realitzat o realitzaran properament actes de suport als Refugiats. És el cas de Viladecans, que ahir va celebrar un acte simbòlic que va aplegar prop de dos centenars de persones davant l’ajuntament

La societat civil Viladecanenca va tenir ahir una cita solidària. Amb espelmes, les persones assistents a l’acte van mostrar la seva solidaritat amb els refugiats i el seu horror davant la manca de reacció de les institucions europees i estatals, davant aquest drama humanitari.

Durant la concentració de suport es va llegir aquest manifest:

Davant la greu crisi humanitària que viu la Mediterrània amb centenars de milers de persones fugides de la guerra i de la fam amuntegades a les fronteres d’Europa, un grup de ciutadans i ciutadanes de Viladecans, sense distinció de credos ni d’idees polítiques, hem decidit que no podem seguir de braços creuats. Els nostres pares i avis van viure en carn pròpia el que significa la fugida massiva de l’infern de la guerra, les penalitats que van haver de patir per poder creuar la frontera francesa i el dur hivern a les platges d’Argelers.

Tres quarts de segle més tard el món ha avançat però per als exiliats de les guerres tot segueix igual o pitjor. Un dia moren asfixiades desenes de persones en un celler d’un vaixell, l’endemà en un camió frigorífic, centenars de persones que moren ofegades en naufragis. El nostre Mediterrani és un mar de cadàvers, d’homes i dones, de nens i nenes, i Europa no pot renunciar a ser una terra de llibertat i esdevenir un vedat tancat amb murs i filats i defensat amb pilotes de goma i gasos lacrimògens. Com diu l’alcaldessa de Barcelona, ​​Ada Colau, una part d’Europa vol que es salvin, que no morin, però que no vinguin, que se’n vagin, que desapareguin, que no existeixin i que no haguem de veure’ls a la tele i menys en els nostres carrers o a les escales de casa.

Nosaltres ho estem passant malament amb la crisi, però fem una crida a la solidaritat, a la nostra condició de persones, a compartir una petita part del que tenim per ajudar a sobreviure a altres éssers humans. Fem una crida a l’afecte, a l’hospitalitat cap als maltractats per la barbàrie perquè podríem ser nosaltres, els nostres nens, les nostres dones, els nostres homes, com al seu dia ho van ser els nostres avis.

Assumim el manifest del grup d’intel·lectuals i exigim al govern espanyol que deixi d’avergonyir als seus ciutadans. Els refugiats s’ofeguen per centenars enfront de les costes europees, però som nosaltres els que estem fent aigües moral i políticament, incapaços d’alçar la veu davant actes d’inhumanitat i barbàrie com els que es cometen en el nostre nom.

Exigim que el govern espanyol actuï i reaccioni davant la gravetat d’aquesta crisi humanitària que afecta la gent veïna d’altres pobles de la Mediterrània que pateix la guerra i la fam.

Volem que el govern espanyol assumeixi la seva responsabilitat com a membre de la Unió Europea i que participi plenament i sense vacil·lacions en els plans d’ajuda i reallotjament de refugiats.

Volem que la Generalitat impulsi una campanya de solidaritat i que l’ajuntament de Viladecans se sumi a la xarxa de ciutats d’acollida als refugiats .

Finalment els i les convocants ciutadans i ciutadanes de Viladecans, fem una crida als nostres veïns i veïnes per sumar-nos al compromís actiu amb la vida i els drets humans per poder-nos sentir orgullosos de ser solidaris amb els que més pateixen i necessiten.

L’Ajuntament de Viladecans com molts d’altres de la comarca, se sumarà a les ciutats refugi i crearà una Taula de Suport als Refugiats per coordinar les accions d’ajut humanitari, tant de l’Ajuntament com de les entitats o la ciutadania.

Així, Viladecans se suma a la llista iniciada a la comarca per Sant Feliu de Llobregat i a la que s’han sumat Molins de Rei, El Prat, Castelldefels o Cornellà, localitats on s’espera que al llarg de la setmana també es produeixin concentracions solidàries davant els ajuntaments.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here