Amb motiu de la celebració el 3 i 4 d’octubre del Dia de les Aus, Ecologistes en Acció adverteix de les greus conseqüències que el canvi climàtic està produint sobre aquests animals i els seus hàbitats, el que provocarà previsiblement l’extinció a mig termini d’un important nombre d’espècies. A més, organitza durant aquest cap de setmana diverses activitats per donar a conèixer la importància de la seva conservació

Els països mediterranis som especialment vulnerables al canvi climàtic. Cada any és més evident que l’efecte de les pujades de temperatura, la pujada del nivell del mar o l’augment d’intensitat i freqüència de fenòmens climàtics extrems com inundacions, sequeres i onades de calor estan provocant l’alteració de processos naturals com la migració o la floració.

Tot això està produint el desplaçament de nombroses espècies d’aus del sud cap al nord i de les zones baixes a altres més altes. Una de les conseqüències d’aquest desplaçament és que, en els últims anys, han començat a criar al sud d’Espanya diverses espècies d’aus del nord d’Àfrica (pinsà trompeter, aligot moro, corredor saharià, etc.). Així mateix, les espècies d’aus pròpies de les zones altes, especialment de Pirineus i de la cornisa Cantàbrica, en no disposar de zones de major altitud, estan veient minvades les seves poblacions i àrees de distribució. Si a aquestes amenaces li sumem els efectes del canvi climàtic, tot apunta a l’extinció en pocs anys d’espècies com el gall fer, la perdiu blanca o la perdiu xerra, entre d’altres.

Les aus migratòries són un grup especialment afectat pel canvi climàtic, ja que s’estan reduint les migracions. D’altra banda, moltes aus estan avançant les seves migracions com a resposta a l’augment de les temperatures. Això provoca que realitzin la reproducció quan la disponibilitat d’aliment és escassa, el que posa en risc l’èxit de l’època de cria. Altres conseqüències del canvi climàtic que suposen un perill per a les aus són les sequeres profundes, les inundacions intenses o l’increment dels incendis forestals.

Tots els estudis realitzats al respecte apunten a la propera extinció d’un gran nombre d’espècies de vertebrats per tot el món a causa del canvi climàtic, una part important de les quals són aus. Fins i tot espècies d’aus molt comunes fins ara, com el pardal comú o l’ànec collverd, estan veient minvades les seves poblacions per aquesta suma de fenòmens agreujats pel canvi climàtic.

Per aquestes raons, Ecologistes en Acció considera essencial reduir de forma dràstica les emissions de gasos d’efecte hivernacle, per la qual cosa és imprescindible aconseguir un canvi del model socioeconòmic. Resulta impossible mitigar el canvi climàtic i adaptar-nos a ell mantenint el mateix model de producció i consum, considerant a la biodiversitat un mer recurs, superant els límits del planeta i agreujant la vulnerabilitat i el risc de degradació dels ecosistemes.

Com ha avisat la comunitat científica, sobrepassar els 2ºC d’escalfament global desencadenarà fenòmens que faran que l’escalfament es produeixi més ràpid i amb més intensitat, de manera que l’impacte sobre la biodiversitat, i en concret sobre les aus, serà més gran. Per això, i atès que properament se celebrarà la cimera del clima de París (COP21), Ecologistes en Acció recorda a tots els responsables polítics que a París els governs hauran de triar entre revertir aquesta tendència cap a l’extinció o continuar el trajecte cap al col·lapse ambiental utilitzant els mateixos mecanismes de mercat que ens han portat a aquesta situació.

Amb motiu de la celebració del Dia de les Aus, Ecologistes en Acció organitza aquest cap de setmana diverses activitats per donar a conèixer la importància de la conservació de les aus, per animar la població a gaudir amb la seva observació i perquè col·laborin amb la seva conservació.

Ecologistes en Acció

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here