En el marc de les Jornades contra la Violència de Gènere que se celebren aquest mes a la ciutat, es presentarà en el proper ple ordinari del 26 de novembre un circuit contra la violència de gènere que pretén actuar d’una manera integral i especialitzada. A mes, aquest Dissabte la ciutat baixllobregatina va mostra el seu rebuig a la violència ver les dones, amb la iniciativa Sabates Vermelles
Des del mes de setembre passat una comissió transversal de l’Ajuntament de Castelldefels està treballant per revisar un protocol d’actuació, un circuit contra la violència de gènere en la qual estaran implicades totes les àrees del consistori: Educació, Igualtat, Policia Local, Serveis Sanitaris, Serveis Socials, etc. El seu objectiu és elaborar un circuit d’atenció integral a la dona en el qual es coordinin totes les àrees municipals.

Aquesta comissió ha revisat els serveis i actuacions que s’estaven oferint fins ara a les dones a Castelldefels. Entre les mesures que s’han revisat i pensen tornar a engegar-se està el servei de Policia Assistencial: un agent permanent que atendria de manera específica a les víctimes de violència de gènere a la seu de la Policia Local. Es tracta d’un servei que ja va funcionar d’una manera molt positiva durant uns anys i que permet seguir molt de prop tots els casos que es puguin produir. El servei estarà en actiu en uns dies. També es reforçarà el servei municipal d’urgència d’assessorament i atenció a la víctima.

Entre les primeres 25 mesures de protecció social que es van establir com a eix d’actuació del Govern municipal, presentades al juliol, ja figuraven actuacions en aquest sentit però, després dels casos de violència de gènere viscuts aquest estiu a Castelldefels, aquest tema s’ha convertit en “prioritari” segons l’alcaldessa de Castelldefels, Candela López.

Castelldefels, contra la violència masclista amb la iniciativa Sabates Vermelles

Dins de les XIII Jornades del Dia Internacional contra la Violència de Gènere, el municipi es va sumar a la Marxa del 7N amb aquest moviment internacional nascut a Ciudad Juárez

La plaça de l’Església va acollir aquest dissabte, 7 novembre (10 h), la creació Sabates Vermelles, un projecte d’art públic que simbolitza la violència cap a les dones i que exigeix que la violència masclista sigui una prioritat social i una qüestió d’Estat.

 Per la tarda, hi va haver un berenar organitzat per Dones VA a l’antiga escola Vista Alegre (Pep Ventura, 2 – de 16h a 17.30 h). La iniciativa va ser organitzada per l’Ajuntament de Castelldefels i Neuronit, amb la col·laboració del Grup de Dones, l’Associació de Veïns i Veïnes Vista Alegre, Càrites Parroquial Nostra Senyora de Montserrat de Vista Alegre, entitats de Gent Gran, i els Instituts d’educació secundària: Mediterrània, Josep Lluís Sert, Les Marines i Castelldefels.

Es va tractar de crear, amb la participació de la ciutadania, una exposició artística col·lectiva que representés el rebuig a la violència masclista col·laborant amb unes sabates. La iniciativa va néixer a partir del dol propi i la necessitat de fer públic el dolor privat i aliè. Elina Chauvet és la creadora d’aquesta instal·lació artística que neix a Ciudad Juárez al 2009. El color vermell representa la sang, però també el cor de l’esperança.

La proposta ja s’ha estès a nivell internacional per ciutats de Mèxic, Itàlia, Argentina, Xile, Equador, Espanya i Regne Unit de la mà d’organitzacions com Amnistia Internacional. Una obra que trenca barreres geogràfiques per obrir el debat i la reflexió social sobre la violència cap a les dones i la justícia, una instal·lació d’art públic, una reflexió contemporània sobre la violència cap a les dones.

Les sabates recollim es es van pintar i ahir dissabte 7 de novembre es van anar  col·locant a la plaça de l’Església de Castelldefels. Juntament amb les sabates, es van anar deixant missatges dins de les sabates vermelles. Acabat l’acte, es van portar al pati de l’Ajuntament on quedaran exposades fins al 25 de novembre.

Paral·lelament a la creació de l’exposició, es va montar un vídeo de la instal·lació i del procés que serà titulat “Disculpin les molèsties, però ens estan assassinant”, i que serà projectat el 20 de novembre, a l’acte central de les Jornades del Dia Internacional contra la Violència de Gènere a la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado.

Les Jornades contra la Violència de Gènere de Castelldefels fixen la mirada als ‘homes davant la violència masclista’

L’Assemblea General de les Nacions Unides designa el 25 de novembre Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Castelldefels mitjançant la regidoria d’Igualtat i el Consell Municipal de les Dones organitzen anualment les Jornades contra la Violència de Gènere.

Aquest any, amb una especial atenció a l’actitud dels homes davant la violència masclista, el municipi celebra aquestes jornades des d’aquest dissabte 7 de novembre fins al 10 de desembre, amb un conjunt d’activitats programades per informar, conscienciar i sensibilitzar sobre aquest drama social.

Les jornades es van iniciar ahir a la plaça de l’Església amb la creació Sabates Vermelles, un projecte d’art públic que simbolitza la violència cap a les dones, del que hem parlat prèviament en aquest article. 

Castelldefels va sumar-se així a la Marxa del 7N, una mobilització estatal per exigir que la violència masclista sigui una prioritat social i una qüestió d’Estat.

L’acte central de les jornades tindrà lloc el 20 de novembre a la Biblioteca Fernàndez Jurado, a la sala Margarida Xirgu. L’acte s’obrirà amb la benvinguda i presentació de les jornades a càrrec de l’alcaldessa de Castelldefels, Candela López i el regidor d’Igualtat, Alejandro Company. A continuació, es presentarà el vídeo Disculpin les molèsties, però ens estan assassinant, que recull el procés d’elaboració de l’exposició Sabates Vermelles. 

L’acte continuarà amb la conferència Els homes davant la violència de gènere, a càrrec d’Álvaro Ponce, doctor en Psicologia Social i membre de Conexus. Posteriorment es procedirà al lliurament dels premis a les presentacions guanyadores del VIII concurs per a joves “Digue-hi la teva i transforma” i a la seva projecció.

El diumenge 22 de novembre, les jornades de Castelldefels s’uneixen a la comarca a Sant Feliu de Llobregat (Parc de Torreblanca) amb la III Marxa contra la Violència Masclista del Baix Llobregat.

El dimecres 25, el Dia Internacional per a l’Eradicació de la Violència contra les Dones, es desenvoluparan dos actes més. A les 12 hores, concentració davant l’Ajuntament i lectura del manifest contra la violència de gènere, a càrrec d’alumnes de secundària i a les 17.45 hores, a la plaça d’Espanya, es durà a terme l’acció simbòlica d’embolcallar l’estàtua de la Caputxeta Vermella amb roba lila, com a mostra de rebuig als contes que són transmissors de valors sexistes.

El programa de les Jornades es completa amb un complet programa d’activitats com cinema, hora del conte a la biblioteca… que es poden consultar aquí.

La violència i els maltractaments que pateixen les dones en l’àmbit familiar, laboral i social són per la seva dimensió com per les seves conseqüències, un dels problemes més greus que té aquesta societat. Segons un informe del Consell d’Europa, la violència del marit, company o pare és la primera causa en el món de mort i invalidesa permanent entre les dones de 16 a 44 anys, per sobre del càncer, els accidents de tràfic o la guerra.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here