La Diputació de Barcelona finançarà el cost de la il·luminació exterior de l’església de Santa Maria de Cervelló. Aquest és el compromís assumit pel diputat d’Urbanisme i Habitatge de la corporació, Josep-Ramon Mut, en la reunió que va mantenir ahir amb la primera tinenta d’alcalde de Cervelló, Cristina Martínez. Situada al peu del castell de Cervelló, la il·luminació de l’església complementarà la del castell, que també es va realitzar gràcies a un ajut de la Diputació de Barcelona, el mandat passat

L’església de Santa Maria de Cervelló és una manifestació del primer romànic, on l’ús de la pedra de la zona fa prendre a l’arquitectura un to rogent que li dóna una plàstica especial.

Està documentada des del començament del segle X. En aquella època era només una capella preromànica, dedicada a la Santa Creu, a Sant Esteve i a Sant Dalmau, i depenia del monestir de Sant Cugat.

L’edifici actual es deuria construir cap al final del segle XI. Consta d’una nau coberta amb volta de canó i capçada amb un absis semicircular. Aquest està dividit interiorment en tres nínxols amb arc de punt rodó, separats per semicolumnes, i oberts amb sengles finestres de doble esqueixada.

La porta, amb frontó triangular, és renaixentista, i possiblement va ser afegida pels volts de l’any 1580. Al mateix temps es van construir dues capelles laterals, cobertes amb volta de creueria. Als inicis del segle XVIII se’n van afegir dues més.

En la restauració contemporània es van eliminar alguns afegits que desfiguraven el conjunt, entre ells un campanar de torre que s’alçava damunt del cimbori.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here